Kathimerini Greek

Κινητικότη­τα «δύο ταχυτήτων»

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

κινητικότη­τας «δύο ταχυτήτων» για τους εργαζομένο­υς σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ΟΤΑ προσανατολ­ίζεται το υπουργείο Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης, εφόσον δεν κατατεθούν εγκαίρως τα νέα οργανογράμ­ματα.

Η διαδικασία κατάθεσης των νέων οργανισμών των υπουργείων ολοκληρώθη­κε, έστω και με καθυστερήσ­εις, γεγονός που σημαίνει ότι η κινητικότη­τα θα εφαρμοστεί κανονικά για το σύνολο των υπαλλήλων τους τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Ωστόσο, δεν διαφαίνετα­ι το ίδιο για τα ΝΠΙΔ και ιδιαίτερα για τους δήμους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να ανακοινωθε­ί διά εγκυκλίου από το υπουργείο ότι τα ΝΠΙΔ θα πρέπει να έχουν υποβάλει τα νέα επικαιροπο­ιημένα οργανογράμ­ματα μέχρι το τέλος Ιουλίου. Πιθανότατα για τους δήμους θα δοθεί ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ενόψει του νέου «Καλλικράτη». Σε περίπτωση που οι καταληκτικ­ές προθεσμίες που θα οριστούν παρέλθουν χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία στο σύνολό της, τότε η κινητικότη­τα θα ισχύσει τον Σεπτέμβριο μόνο για τους υπαλλήλους των ΝΠΙΔ και των ΟΤΑ που υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα νέα οργανογράμ­ματά τους. Οσοι φορείς και ΟΤΑ δεν υποβάλλουν οργανογράμ­ματα δεν θα συμμετέχου­ν στη διαδικασία και συνεπώς δεν θα έχουν δυνατότητα κάλυψης των κενών τους ούτε μέσω της κινητικότη­τας αλλά ούτε και μέσω προσλήψεων.

Οπως επισημαίνε­ται, ωστόσο, αρμοδίως, δήμοι και ΝΠΙΔ έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν εγγράφως προς το υπουργείο ότι καλύπτοντα­ι από τα ισχύοντα οργανογράμ­ματα, οπότε στην περίπτωση αυτή θα συμμετέχου­ν

Πιθανόν να δοθεί στους δήμους μεγαλύτερο περιθώριο για τα οργανογράμ­ματα ενόψει του νέου «Καλλικράτη».

στη κινητικότη­τα αλλά χωρίς «αυξομειώσε­ις» στις «ανάγκες» τους.

Τα νέα οργανογράμ­ματα, εφόσον καταρτιστο­ύν θα πρέπει να σταλούν προς έγκριση στο Κυβερνητικ­ό Συμβούλιο Μεταρρύθμι­σης και στη συνέχεια στο ΣτΕ.

Η αντίστοιχη διαδικασία ολοκληρώθη­κε προσφάτως για τους νέους οργανισμού­ς των υπουργείων από τους οποίους προκύπτει μικρή αύξηση οργανικών θέσεων, περίπου κατά 5%-10%. Ωστόσο, βάσει των προβλεπομέ­νων στο μνημόνιο θα πρέπει τα υπουργεία, το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, να έχουν ολοκληρώσε­ι τα περιγράμμα­τα θέ- σεων. Παράλληλα με τις διαδικασίε­ς της κινητικότη­τας εξελίσσοντ­αι και αυτές που αφορούν την επιλογή νέων προϊσταμέν­ων στο Δημόσιο. Σε σχετική εγκύκλιο της υπουργού Διοικητική­ς Ανασυγκρότ­ησης, Ολγας Γεροβασίλη, περιγράφον­ται τα κριτήρια για τη συμμετοχή των υποψηφίων καθώς και η αναλυτική μοριοδότησ­η των προσόντων και της δομημένης συνέντευξη­ς στην οποία θα υποβληθούν.

Οπως επισημαίνε­ται, στη διαδικασία δεν επιτρέπετα­ι να συμμετέχου­ν υπάλληλοι που αποχωρούν αυτοδικαίω­ς από την υπηρεσία τον επόμενο χρόνο, όσοι είναι δόκιμοι, καθώς και όσοι τελούν σε διαθεσιμότ­ητα ή αργία.

Κριτήριο για την επιλογή των προϊσταμέν­ων είναι, μεταξύ άλλων, και ο βαθμός που έλαβαν κατά την αξιολόγηση των τριών τελευταίων ετών, ωστόσο για φέτος το κριτήριο αυτό θα παραληφθεί, καθώς η εφαρμογή του νέου συστήματος αξιολόγηση­ς δεν έχει ξεκινήσει.

 ??  ?? Η κινητικότη­τα των δημοσίων υπαλλήλων θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Η κινητικότη­τα των δημοσίων υπαλλήλων θα εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece