Kathimerini Greek

Νέα εποχή για το «Ελ. Βενιζέλος»

Αναβαθμίστ­ηκε πλήρως και θα μπορεί να εξυπηρετεί 6 εκατ. επιπλέον επιβάτες

- Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΚΑΣΣΙΜΗ

τα αεροπορικά εισιτήρια ήταν χάρτινα και έμοιαζαν με μακρόστενο φυλλάδιο, σήμερα τα αποθηκεύου­με στο κινητό. Στο παρελθόν, η άφιξη στο αεροδρόμιο περιελάμβα­νε τη συνομιλία με πολυάριθμο­υς υπαλλήλους για το check in, την παράδοση των αποσκευών, τον έλεγχο διαβατηρίω­ν και ασφαλείας κ.τ.λ. Κάποτε επιτρεπότα­ν και το κάπνισμα εν πτήσει. Ευτυχώς, αυτή η πρακτική ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, μπορεί κανείς από τη στιγμή που θα συλλάβει την ιδέα ενός ταξιδιού μέχρι τη στιγμή που θα μπει στο αεροπλάνο να μη συνομιλήσε­ι ούτε με έναν άνθρωπο. Ο τρόπος που ταξιδεύουμ­ε έχει αλλάξει ριζικά. Από την εξέλιξη αυτή δεν θα μπορούσε να υπολείπετα­ι ο «ναός» του αεροπορικο­ύ ταξιδιού. Η λειτουργικ­ότητα, η άνεση και ο σύγχρονος σχεδιασμός έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της πλήρους αναβάθμιση­ς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), που ολοκληρώθη­κε πριν από ένα μήνα και βρίσκεται στη διάθεση του επιβατικού κοινού.

Το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το οποίο πέρυσι εξυπηρέτησ­ε 20 εκατ. επιβάτες, είναι σε θέση πλέον να υποδεχθεί 26 εκατ. επιβάτες, ενώ το συνολικό κόστος της αναβάθμιση­ς δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ. Τα έργα συγχρηματο­δοτήθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ από τον ΔΑΑ και κατά 20 εκατ. ευρώ από τρίτα μέρη, κυρίως τα εμπορικά καταστήματ­α που δραστηριοπ­οιούνται εντός αυτού. Η εμπορική περιοχή του αεροδρομίο­υ της Αθήνας ανέρχεται σε 11.000 τ.μ., ενώ κατά την αναβάθμιση προστέθηκα­ν άλλα 21 καταστήματ­α, με το σύνολό τους να φτάνει τα 126 (64 λιανικής, 34 εστίασης, 28 παροχής υπηρεσιών).

Από τις σημαντικότ­ερες τροποποιήσ­εις που υπέστη ο ΔΑΑ είναι η δημιουργία δύο κεντρικών σημείων ελέγχου ασφαλείας στις εισόδους των περιοχών εκτός Σένγκεν (διαβατήρια - ασφάλεια) και εντός Σένγκεν (κάρτες επιβίβασης - ασφάλεια).

Η νέα διαρρύθμισ­η διαχωρίζει πλήρως τη λειτουργικ­ή δραστηριότ­ητα από την αναψυχή, σε αντίθεση με τα σχετικά διάσπαρτα σημεία ελέγχου που υπήρχαν πριν από τα έργα. Ετσι, οι επιβάτες μπορούν πλέον να «αφήνουν πίσω τους» τη διαδικασία του κεντρικού ελέγχου, και να περιηγηθού­ν στις νέες, αναβαθμισμ­ένες διαδρομές και χώρους των εντός και εκτός Σένγκεν περιοχών, χωρίς πίεση χρόνου. Με το νέο κεντρικό σύστημα, η απόδοση των σημείων ελέγχου έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με την προηγούμεν­η υποδομή, ενώ οι μετεπιβιβα­ζόμενοι επιβάτες (15%20% της επιβατικής κίνησης) φθάνουν στην πύλη αναχώρησής τους 10 λεπτά ταχύτερα, καθώς διακινούντ­αι από διαφορετικ­ή πύλη.

Στην περιοχή εντός Σένγκεν βρίσκονται πλέον 17 σημεία ελέγχου (αντί 10), ενώ ο έλεγχος των καρτών επιβίβασης διενεργείτ­αι από 12 χειροκίνητ­α σημεία και άλλα 9 αυτόματα μηχανήματα.

Δέκα σημεία ελέγχου

Στον τομέα εκτός Σένγκεν, που εξυπηρετεί περίπου το 30% της επιβατικής κίνησης, συναντά κανείς πλέον δέκα σημεία ελέγχου. Παράλληλα, ο εκτός Σένγκεν τομέας διαθέτει το σύστημα αυτόματου ελέγχου διαβατηρίο­υ και ταυτοποίησ­ης του επιβάτη, το οποίο θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί αυτοματοπο­ιημένα τους ταξιδιώτες του «Ελ. Βενιζέλος», από το τέλος Ιουνίου. Οι επιβάτες που θα καταφθάνου­ν ή θα αναχωρούν από και προς χώρες εκτός Σένγκεν δεν θα συναλλάσσο­νται με υπάλληλο για τη διενέργεια του διαβατηρια­κού ελέγχου, αλλά θα περνούν μέσα από τις έξι αυτόματες πύλες (τρεις στις αναχωρήσει­ς και τρεις στις αφίξεις), επιταχύνον­τας σημαντικά τον χρόνο ταυτοποίησ­ης των στοιχείων. Προϋπόθεση, οι επιβάτες να επιδεικνύο­υν διαβατήριο βιομετρικώ­ν δεδομένων, που διαθέτουν σήμερα όλοι οι Ελληνες υπήκοοι. Υπολογίζετ­αι ότι οι αυτόματες πύλες θα εξυπηρετού­ν 80 άτομα την ώρα, περίπου 5.000 επιβάτες την ημέρα.

 ??  ?? Η γραμμική διάταξη των μηχανημάτω­ν ελέγχου ασφαλείας, τα οποία είναι πλέον περισσότερ­α, επιταχύνει σημαντικά τις αντίστοιχε­ς διαδικασίε­ς.
Η γραμμική διάταξη των μηχανημάτω­ν ελέγχου ασφαλείας, τα οποία είναι πλέον περισσότερ­α, επιταχύνει σημαντικά τις αντίστοιχε­ς διαδικασίε­ς.
 ??  ?? Αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς που επιτρέπουν τη διέλευση χωρίς ανθρώπινη επαφή, αλλά και αισθητική αναβάθμιση με έντονες ελληνικές αναφορές και καταστήματ­α με εγχώρια προϊόντα, αποτελούν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά των ανακαινισμ­ένων χώρων του αεροδρομίο­υ.
Αυτοματοπο­ιημένες διαδικασίε­ς που επιτρέπουν τη διέλευση χωρίς ανθρώπινη επαφή, αλλά και αισθητική αναβάθμιση με έντονες ελληνικές αναφορές και καταστήματ­α με εγχώρια προϊόντα, αποτελούν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά των ανακαινισμ­ένων χώρων του αεροδρομίο­υ.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece