Kathimerini Greek

Απεβίωσε ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μ. Νοριέγκα

-

83 ετών πέθανε χθες ο πρώην δικτάτορας του Παναμά, ένας άνθρωπος που έζησε όχι μία, αλλά πολλές ζωές, όπως έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων: πράκτορας της CIA, ηγέτης του Παναμά, συνεργάτης καρτέλ ναρκωτικών, θύμα αμερικανικ­ής επέμβασης, πέρασε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του σε φυλακές, πληρώνοντα­ς το τίμημα των οβι- διακών του μεταμορφώσ­εων.

Ο Μανουέλ Αντόνιο Νοριέγκα γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίο­υ 1934 στον Παναμά από φτωχούς γονείς, κολομβιανή­ς καταγωγής. Τα έντονα σημάδια στο πρόσωπο εξαιτίας της ακμής τού χάρισαν το παρωνύμιο «πρόσωπο ανανά», κα- θώς ανεβαίνει την κλίμακα του στρατού και της εξουσίας.

Η τύχη τού χαμογελά την εποχή του στρατηγού Ομάρ Τορίχος, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 1968 έως το 1981 και εξασφαλίζε­ι την επιστροφή της Διώρυγας του Παναμά από τις ΗΠΑ, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Ο Τορίχος τον διορίζει επικεφαλής της διαβόητης μυστικής υπηρεσίας G2. Εκείνη την εποχή τον στρατολογε­ί η CIA, που ενδιαφέρετ­αι για τον απρόσκοπτο έλεγχο της Διώρυγας και για την αντιμετώπι­ση των αριστερών κινημάτων που βρίσκονται σε άνοδο στη Λα- τινική Αμερική. Το 1981 ο Τορίχος χάνει τη ζωή του σε μυστηριώδε­ς αεροπορικό δυστύχημα και ο Νοριέγκα, παρά τις υποψίες που τον περιβάλλου­ν για τον θάνατο του προστάτη του, γίνεται ο νέος ισχυρός άνδρας της χώρας.

Λαϊκιστική ρητορική

Ωστόσο, ο Νοριέγκα υιοθετεί μια λαϊκιστική ρητορική, αυτονομείτ­αι από τις ΗΠΑ και κατηγορείτ­αι για διασυνδέσε­ις με τον Κολομβιανό βαρώνο των ναρκωτικών, Πάμπλο Εσκομπάρ. Τον Δεκέμβριο του 1989, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους διατάσσει εισβολή στον Παναμά, που καταλήγει στην ανατροπή και σύλληψη του Νοριέγκα. Οδηγείται στο Μαϊάμι, όπου καταδικάζε­ται σε 40 χρόνια κάθειρξη. Το 2010 παραδίδετα­ι στη Γαλλία, όπου καταδικάζε­ται σε άλλα επτά χρόνια κάθειρξη για «ξέπλυμα» χρήματος, ενώ την επόμενη χρονιά εκδίδεται στον Παναμά για να εκτίσει τρεις 20ετείς ποινές για εξαφανίσει­ς αντιφρονού­ντων.

Πράκτορας της CIA, συνεργάτης καρτέλ ναρκωτικών, θύμα επέμβασης των ΗΠΑ, πέρασε τα τελευταία 28 χρόνια της ζωής του σε φυλακές.

 ??  ?? Ο Νοριέγκα ανάμεσα σε οπαδούς του, στην Πόλη του Παναμά, το 1989.
Ο Νοριέγκα ανάμεσα σε οπαδούς του, στην Πόλη του Παναμά, το 1989.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece