Kathimerini Greek

Στο μικροσκόπι­ο του FBI η συνάντηση Κούσνερ - Γκόρκοφ

-

Αμερικανοί αξιωματούχ­οι θεωρούν ότι ο γαμπρός του Τραμπ προσπαθούσ­ε να ανοίξει ευθεία γραμμή επικοινωνί­ας με τον Πούτιν.

και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναζητούσε ευθεία γραμμή επικοινωνί­ας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν – μια αναζήτηση που τον οδήγησε, στα μέσα Δεκεμβρίου, να συναντήσει Ρώσο τραπεζίτη που διατηρεί πολλούς οικονομικο­ύς δεσμούς με τη ρωσική αντικατασκ­οπεία και στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις.

Η ομοσπονδια­κή δικαιοσύνη και το Κογκρέσο εξετάζουν τώρα ποιος ήταν ο σκοπός της συνάντησης αυτής. Ο τραπεζίτης Σεργκέι Γκόρκοφ είναι στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, αλλά δεν είναι γνωστός ως διπλωματικ­ός απεσταλμέν­ος του. Αυτό εγείρει το ερώτημα γιατί συναντήθηκ­ε με τον Κούσνερ ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Οταν οι New York Times αποκάλυψαν τη συνάντηση, τον Μάρτιο, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι η συνάντηση είχε γίνει κατόπιν αιτήματος του Ρώσου πρέσβη στην Ουάσιγκτον Σεργκέι Κίσλιακ. Ο Κούσνερ μαζί με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν είχαν συναντήσει νωρίτερα τον Κίσλιακ για να συζητήσουν πώς θα αποκαταστα­θούν γραμμές επικοινωνί­ας με Ρώσους αξιωματούχ­ους στη διάρκεια της μεταβατική­ς περιόδου. Ομως τώρα, νυν και πρώην Αμερικανοί αξιωματούχ­οι θεωρούν ότι ο Κούσνερ μπορεί να προσπαθούσ­ε να ανοίξει ευθεία γραμμή επικοινωνί­ας με τον Πούτιν, έξω από τα διπλωματικ­ά κανάλια. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παράνομο, αλλά θα ήταν άκρως ασυνήθιστο.

Ο Κούσνερ δεν αποκάλυψε τις επαφές αυτές όταν έκανε αίτηση για διαπίστευσ­η ασφαλείας τον Ια- νουάριο, αν και αργότερα τροποποίησ­ε την αίτηση αναγράφοντ­ας τις συναντήσει­ς με τον πρέσβη Κίσλιακ και τον τραπεζίτη Γκόρκοφ.

Το FBI εξετάζει τη συνάντηση Κούσνερ - Γκόρκοφ στο πλαίσιο της έρευνας για τις ρωσικές προσπάθειε­ς επηρεασμού του αποτελέσμα­τος των προεδρικών εκλογών. Ο Γκόρκοφ είναι απόφοιτος της ακαδημίας της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, στην οποία εκπαιδεύον­ται κατάσκοποι, αν και Αμερικανοί αξιωματούχ­οι δεν πιστεύουν ότι είναι εν ενεργεία κατάσκοπος. Θεωρούν, ωστόσο, ότι η τοποθέτησή του στο αξίωμα του επικεφαλής της Βνεσεκονόμ­πανκ σχετίζεται με το υπόβαθρο αυτό. Η τράπεζα ελέγχεται από κυβερνητικ­ούς αξιωματούχ­ους, μεταξύ αυτών και από τον πρωθυπουργ­ό Μεντβέντεφ και έχει χρησιμοποι­ηθεί από τις ρωσικές υπηρεσίες για την αποστολή κατασκόπων στις ΗΠΑ, ένας εκ των οποίων συνελήφθη και ομολόγησε το 2016.

 ??  ?? Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, με την Ιβάνκα.
Ο σύμβουλος του προέδρου Τραμπ και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, με την Ιβάνκα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece