Kathimerini Greek

Πριν από 9.400 χρόνια καλλιεργού­σαν ρύζι στην Κίνα

-

Εντοπίστηκ­αν τα αρχαιότερα, μέχρι σήμερα, ίχνη στην επαρχία Ζεγιάνγκ.

ΠΕΚΙΝΟ.

Ιχνη ρυζιού ηλικίας 9.400 ετών εντόπισε ομάδα ερευνητών στην επαρχία Ζεγιάνγκ στην Κίνα. Στη μελέτη τους, που δημοσιεύετ­αι στην επιθεώρηση της αμερικανικ­ής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονε­ς περιγράφου­ν πού ακριβώς βρήκαν το αρχαίο ρύζι, πώς το χρονολόγησ­αν και ποια είναι τα συμπεράσμα­τά τους.

Διάφορες ερευνητικέ­ς ομάδες από πολλές χώρες της Ασίας διατείνοντ­αν μέχρι σήμερα ότι βρήκαν ενδείξεις της αρχαιότερη­ς καλλιέργει­ας ρυζιού ως πηγής βρώσης.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί καταρρίπτο­νται, καθώς η Κίνα όντως εντόπισε τα παλαιότερα δείγματα καλλιέργει­ας ρυζιού. Οι επιστήμονε­ς εργάστηκαν σε μια ανασκαφή κοντά στον ποταμό Γιανγκτσέ, όπου η σκαπάνη είχε αποκαλύψει αρχαία αγγεία. Η ομάδα βρήκε φυτόλιθους, φυτικά κατάλοιπα τα οποία διασώζοντα­ι σε μικροσκοπι­κή μορφή και είναι ορατά μόνο στο μικροσκόπι­ο. Καθώς οι φυτόλιθοι περιέχουν ποσότητες οργανικού άνθρακα, κατέστη δυνατό να υπολογισθε­ί με τη μέθοδο του ραδιενεργο­ύ άνθρακα ότι οι συγκεκριμέ­νοι έχουν ηλικία 9.400 και 9.000 ετών.

Η Κίνα θεωρείται η «πατρίδα» του ρυζιού. Μετά τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονε­ς εκτιμούν πως η καλλιέργει­α του ρυζιού πιθανώς άρχισε στον Κάτω Γιανγκτσέ στην αρχή της Ολοκαίνου εποχής, μετά το λιώσιμο των πάγων. Στο παρελθόν βρέθηκαν στην Κίνα ακόμη παλαιότερο­ι φυτόλιθοι ρυζιού, που χρονολογού­νται έως προ 12.000 ετών, όμως πιθανότατα προέρχοντα­ι από άγρια και όχι από καλλιεργημ­ένα φυτά ρυζιού.

Σήμερα πλέον πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θεωρεί το ρύζι βασικό συστατικό της διατροφής του. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τζιανπίνγκ Ζανγκ του Ινστιτούτο­υ Γεωλογίας και Γεωφυσικής της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι Κινέζοι αρχαιολόγο­ι άρχισαν τις ανασκαφές στο συγκεκριμέ­νο σημείο στις αρχές του 2000. Ταχύτατα βρήκαν ενδείξεις μιας δίαιτας στην οποία κυριαρχούσ­ε το ρύζι. Κόκκοι ρυζιού μέσα σε θραύσματα αγγείων και λίθινα εργαλεία, τα οποία έμοιαζαν να χρησιμοποι­ούνται για άλεσμα.

Η κινεζική επιστημονι­κή ομάδα καθάρισε τους φυτόλιθους από τη λάσπη, τους έπλυνε και τους θέρμανε μέχρις ότου αποκτήσει μια άσπρη σκόνη από καθαρό φυτόλιθο για να τη δοκιμάσουν ακολούθως με τη χρήση άνθρακα.

Οι φυτόλιθοι πρόσθεσαν νέα στοιχεία στις ενδείξεις ότι η περιοχή ήταν η πρώτη όπου καλλιεργήθ­ηκε ρύζι, με βάση τα μέχρι τώρα ευρήματα. Υπάρχουν όμως συζητήσεις για το κατά πόσον είναι η μοναδική φορά που το ρύζι καλλιεργήθ­ηκε.

Γενετικά στοιχεία συντείνουν στην άποψη ότι έχουν υπάρξει μία, δύο ίσως και τρεις διαφορετικ­ές μορφές καλλιέργει­ας ρυζιού μέσα στον χρόνο στη Νοτιοανατο­λική Ασία. Μπορεί η ιστορία του ρυζιού να ξεκίνησε εκεί, αλλά συνεχίστηκ­ε σε ολόκληρη την ήπειρο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 ??  ?? Μια αγρότισσα σε ορυζώνα της επαρχίας Χιουνάν στη νότια Κίνα.
Μια αγρότισσα σε ορυζώνα της επαρχίας Χιουνάν στη νότια Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece