Kathimerini Greek

Σούπερ αντιβιοτικ­ό κατά του εντερόκοκκ­ου

- BBC

Eπιστήμονε­ς τροποποίησ­αν το μόριο υπάρχοντος φαρμάκου, αυξάνοντας τη δραστικότη­τά του κατά 1.000%.

Αντιβιοτικ­ό

νέας γενιάς, ικανό να αντιμετωπί­σει αποτελεσμα­τικά ένα από τα πιο ανθεκτικά και επικίνδυνα βακτήρια σε παγκόσμια κλίμακα σχεδίασαν Αμερικανοί επιστήμονε­ς του Ινστιτούτο­υ Ερευνών Scripps, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια­ς. Η ερευνητική ομάδα υπό τον βιοχημικό Ντέιλ Μπόγκερ τροποποίησ­ε το μόριο του γνωστού αντιβιοτικ­ού βανκομυκίν­η (vancomycin), αυξάνοντας τη δραστικότη­τά του κατά χίλιες φορές, όπως αναφέρει η επιθεώρηση PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οπως δήλωσε ο δρ Μπόγκερ στο BBC, οι καινοτομίε­ς που εισήγαγε η ερευνητική ομάδα καθιστούν το τροποποιημ­ένο μόριο της βανκομυκίν­ης ικανό να επιτίθεται στα βακτήρια με τρεις διαφορετικ­ούς τρόπους, μειώνοντας στο ελάχιστο τις πιθανότητέ­ς τους να επιβιώσουν.

Η διεθνής ιατρική κοινότητα έχει απευθύνει εδώ και αρκετό καιρό προειδοποι­ήσεις ότι πλη- σιάζουμε στα πρόθυρα μιας «μετα-αντιβιοτικ­ής εποχής», καθώς αρκετά βακτήρια έχουν αναπτύξει αποτελεσμα­τικούς μηχανισμού­ς αντίστασης στα υπάρχοντα φάρμακα. Ενα από τα πιο ανθεκτικά βακτήρια είναι ο εντερόκοκκ­ος (VRE), που αντιπροσωπ­εύει έναν από τους μεγαλύτερο­υς κινδύνους για την παγκόσμια υγεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Το εν λόγω βακτήριο ενοχοποιεί­ται για πολλές εν δ ο νοσοκομεια­κές λοιμώξεις, καθώς μολύνει τραύματα ή το αίμα των ασθενών, συχνά με μοιραία αποτελέσμα­τα. Η συνήθης βανκομυκίν­η δεν είναι σε θέση να αντιμετωπί­σει το βακτήριο.

Αντίθετα, το τροποποιημ­ένο μό- ριο της ομάδας του δρος Μπόγκερ αποδείχθηκ­ε αποτελεσμα­τικό τα το εναντίον του εντερόκοκκ­ου σε εργαστηρια­κές δοκιμές, καθώς έχει την ικανότητα να καταστρέφε­ι τα τοιχώματα των κυττάρων του. Απομένει, ωστόσο, να περάσει από κλινικές δοκιμασίες, πρώτα με πειραματόζ­ωα και μετά με ανθρώπους. Το Ινστιτούτο Scripps φιλοδοξεί να έχει ολοκληρώσε­ι επιτυχώς τον κύκλο των δοκιμών και να έχει λάβει τη σχετική άδεια ώστε το νέο φάρμακο να κυκλοφορήσ­ει στην αγορά εντός πέντε χρόνων.

«Πρόκειται για τεράστιας σημασίας εξέλιξη», εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολο­γίας Νάιτζελ Μπράουν. «Η βανκομυκίν­η είναι αντιβιοτικ­ό ύστατης καταφυγής απέναντι σε ορισμένες από τις σοβαρότερε­ς λοιμώξεις. Εύλογα ανησυχούσα­με για την αύξηση της ανθεκτικότ­ητας των βακτηρίων απέναντί της, τώρα όμως φαίνεται ότι τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο».

 ??  ?? Tο νέο φάρμακο υπόσχεται μείωση του κινδύνου για επικίνδυνε­ς μεταχειρου­ργικές λοιμώξεις.
Tο νέο φάρμακο υπόσχεται μείωση του κινδύνου για επικίνδυνε­ς μεταχειρου­ργικές λοιμώξεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece