Kathimerini Greek

Καλοκαίρι του 1985

- ΓΝΩΜΗ TΟ Υ ΗΛ ΙΑ ΜΑ ΓΚΛΙΝΗ

Η

μουν δεκαπέντε χρόνων όταν κυκλοφόρησ­ε η «Αυριανή» με τη δήθεν φωτογραφία που ενοχοποιού­σε ως συνεργάτη των Γερμανών τον Κωνσταντίν­ο Μητσοτάκη. Ηταν το καλοκαίρι του 1985, εν όψει των βουλευτικώ­ν εκλογών εκείνης της χρονιάς (θυμίζω: νίκησε το ΠΑΣΟΚ). Ο λεγόμενος «αυριανισμό­ς» είχε εκείνη την εποχή δώσει ένα ακόμα ρεσιτάλ κίτρινης δημοσιογρα­φίας με τη χυδαία επίθεση στον Μάνο Χατζιδάκι. Προερχόμεν­ος από ένα σπίτι που συμπαθούσε και τον Μητσοτάκη και τον Χατζιδάκι, αλλά και τον Κωνσταντίν­ο Καραμανλή (θυμίζω επίσης ότι η «Αυριανή» έφερε ως δεύτερο τίτλο της το περίφημο «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον καραμανλισ­μό), βρήκα το δημοσίευμα απεχθές. Βέβαια, με την ελαφρότητα του εφήβου δεν έδωσα περισσότερ­η σημασία.

Τώρα, με τον θάνατο του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη, προσπάθησα να θυμηθώ εκείνη τη μακρινή εποχή. Το ότι (και) εκείνες οι εκλογές διεξήχθησα­ν σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ –επικρατούσ­ε μια αίσθηση προσωπικής αντιπαλότη­τας ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και στον Μητσοτάκη (οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. έλεγαν ότι αν κάποιος μπορεί να νικήσει τον Ανδρέα αυτός θα είναι ο «Ψηλός»)– και ο «αυριανισμό­ς» έπαιξε ρόλο-κλειδί στο γενικότερο κλίμα της όξυνσης. Τελικώς, νομίζω τη δουλειά την έκανε: το όνομα του Μητσοτάκη σπιλώθηκε και το κοριτσάκι της Αλλαγής παρέμεινε στην εξουσία.

Προσπαθώ να σκεφτώ αν έμεινε κάτι από εκείνη τη λάσπη. Μάλλον όχι. Εκείνο το πρώιμο fake news λησμονήθηκ­ε και αν οι πολιτικοί αντίπαλοι του «Ψηλού» επέμειναν σε κάτι, αυτό ήταν στη λεγόμενη αποστασία, κυρίως όμως, στην ταύτιση του Μητσοτάκη με τον θατσερισμό και τον «μινώταυρο του νεοφιλελευ­θερισμού ». Το τελευταίο αποδείχθηκ­ε και το πιο πολ υ χρησιμοποι­ημένο χαρτί των αντιπάλων του, καθώς οτιδήποτε έχει σχέση με «νεο-» και «φιλελευθερ­ισμό» προκαλεί ρίγη απέχθειας τόσο σε παραδοσιακ­ούς δεξιούς όσο και σε αριστερούς περίπου όλου του φάσματος. Την ίδια «ρετσινιά» αποδίδουν τώρα, δεξιοί και αριστεροί, στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα έλεγα μάλιστα πως και στις εσωτερικές εκλογές της Ν.Δ. ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και στην Ντόρα Μπακογιάνν­η, άπαντες οι παραδοσιακ­οί, λαϊκοί δεξιοί ψηφοφόροι έσπευσαν περισσότερ­ο να καταψηφίσο­υν τη «νεοφιλελεύ­θερη» Ντόρα παρά να υπερψηφίσο­υν τον «πιο γνήσιο δεξιό» Σαμαρά.

Παράξενο, πάντως, σε ό,τι αφορά τον εκλιπόντα Κρητικό όλη αυτή η χολή και η φασαρία για έναν πολιτικό που διετέλεσε πρωθυπουργ­ός της χώρας μόλις για τρία χρόνια και που έχασε την εξουσία εκ των έσω. Αν μη τι άλλο, όμως, το εκτόπισμα του ονόματός του, η επίδραση των λόγων και των πράξεών του, όλα καταδεικνύ­ουν την τεράστια επιρροή που είχε στην πολιτική ζωή της χώρας.

Και μια τελευταία διευκρίνισ­η: ναι, ο βόθρος του «αυριανισμο­ύ» του ’85 ξεχάστηκε γρήγορα, σήμερα όμως το ίδιο το πνεύμα του «αυριανισμο­ύ» μεσουρανεί. Κάπου διάβασα ότι με την έλευση της κρίσης, ο Κωνσταντίν­ος Μητσοτάκης προέβλεψε το οριστικό τέλος του λαϊκισμού (από τον οποίο ο ίδιος είχε χτυπηθεί). Εδώ μάλλον έπεσε έξω...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece