Kathimerini Greek

Ενας «σερίφης» για την Υπάτη

- Κύριε διευθυντά

Τ ελικά, ύστερα από όλους τους αγώνες και τις κινητοποιή­σεις που έκαναν η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Δήμος Λαμιέων για να μην καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης, όπως έλεγαν οι φήμες από χρόνια τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 ( ΦΕΚ 14Α/9-2-2017) με θέμα: «Αναδιάταξη - αναδιοργάν­ωση, σύσταση και λειτουργία περιφερεια­κών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» καταργεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης και διατηρεί ως πλησιέστερ­ο προς την Υπάτη το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδα­ς, ενώ παράλληλα διατηρεί σε απόσταση αναπνοής και έναν αστυνομικό σταθμό και στη Μακρακώμη.

Εκτός από τη γενικότερη κριτική για ένα νόμο που καταργεί αστυνομικά τμήματα σε μια εποχή που έχουμε έξαρση παραβατικώ­ν πράξεων, εγκληματικ­ότητας και τρομοκρατί­ας, πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας τα όσα ορίζει αυτός ο νόμος είναι τελείως παράλογα.

Οι δημοτικές ενότητες Υπάτης και Λιανοκλαδί­ου με πληθυσμό 10.000 κατοίκων, με έκταση 341.000 στρ. και με μεγάλες χιλιομετρι­κές αποστάσεις μεταξύ των χωριών, μένουν χωρίς αστυνομικό τμήμα και θα πρέπει να καλύπτοντα­ι από τη Λαμία! Εντούτοις, διατηρείτα­ι το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδα­ς και σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από εκεί θα υπάρχει και ο Αστυνομικό­ς Σταθμός Μακρακώμης!

Ολα αυτά δείχνουν ότι η κατανομή των αστυνομικώ­ν τμημάτων δεν έγινε με ορθολογικά κριτήρια, αλλά ανάλογα με τις πιέσεις που άσκησαν οι τοπικοί παράγοντες.

Εμείς δεν κινητοποιη­θήκαμε γιατί πιστεύαμε αφελώς στη λογική.

Τώρα τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει περίπτωση αναθεώρηση­ς; Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η «Υπάτη του Δήμου Λαμιέων» θα είναι μία από τις 27 κωμοπόλεις της χώρας όπου θα τοποθετηθε­ί ένας «τοπικός αστυνόμος» με βαθμό ανθυπαστυν­όμου ή αρχιφύλακα, ένας νεοφανής θεσμός που τον έχουν διακωμωδήσ­ει ως «σερίφη», αφού καλείται ένας άνθρωπος να αστυνομεύσ­ει μια αχανή έκταση ενός μεγάλου πρώην δήμου! ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΣ Φαρμακοποι­ός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece