Ενας «σερίφης» για την Υπάτη

Kathimerini Greek - - ΑΠΟΨΕΙΣ - Κύριε διευθυντά

Τ ελικά, ύστερα από όλους τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις που έκαναν η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Δήμος Λαμιέων για να μην καταργηθεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης, όπως έλεγαν οι φήμες από χρόνια τώρα, το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 ( ΦΕΚ 14Α/9-2-2017) με θέμα: «Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» καταργεί το Αστυνομικό Τμήμα Υπάτης και διατηρεί ως πλησιέστερο προς την Υπάτη το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας, ενώ παράλληλα διατηρεί σε απόσταση αναπνοής και έναν αστυνομικό σταθμό και στη Μακρακώμη.

Εκτός από τη γενικότερη κριτική για ένα νόμο που καταργεί αστυνομικά τμήματα σε μια εποχή που έχουμε έξαρση παραβατικών πράξεων, εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά για την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδας τα όσα ορίζει αυτός ο νόμος είναι τελείως παράλογα.

Οι δημοτικές ενότητες Υπάτης και Λιανοκλαδίου με πληθυσμό 10.000 κατοίκων, με έκταση 341.000 στρ. και με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των χωριών, μένουν χωρίς αστυνομικό τμήμα και θα πρέπει να καλύπτονται από τη Λαμία! Εντούτοις, διατηρείται το Αστυνομικό Τμήμα Σπερχειάδας και σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από εκεί θα υπάρχει και ο Αστυνομικός Σταθμός Μακρακώμης!

Ολα αυτά δείχνουν ότι η κατανομή των αστυνομικών τμημάτων δεν έγινε με ορθολογικά κριτήρια, αλλά ανάλογα με τις πιέσεις που άσκησαν οι τοπικοί παράγοντες.

Εμείς δεν κινητοποιηθήκαμε γιατί πιστεύαμε αφελώς στη λογική.

Τώρα τι μπορεί να γίνει; Υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης; Το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε ότι η «Υπάτη του Δήμου Λαμιέων» θα είναι μία από τις 27 κωμοπόλεις της χώρας όπου θα τοποθετηθεί ένας «τοπικός αστυνόμος» με βαθμό ανθυπαστυνόμου ή αρχιφύλακα, ένας νεοφανής θεσμός που τον έχουν διακωμωδήσει ως «σερίφη», αφού καλείται ένας άνθρωπος να αστυνομεύσει μια αχανή έκταση ενός μεγάλου πρώην δήμου! ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΣ Φαρμακοποιός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.