Kathimerini Greek

Ο λαϊκισμός τής «μη ενόχλησης»

-

Ω

στε λοιπόν μια ανάρτηση στο φέισμπουκ «δεν είναι δημόσιος λόγος», αλλά ένα «γεια χαρά» σε φίλους. Αντί να τους τηλεφωνήσε­ις, να τους στείλεις μήνυμα με το κινητό ή στην ηλεκτρονικ­ή τους διεύθυνση, τους χαιρετάς εκθέτοντας τις απόψεις σου στον τοίχο σου. Για να τις εκθέσεις, όμως, εκεί σημαίνει ότι επιζητείς τη δημοσιότητ­α, τον πολλαπλασι­ασμό των ακολούθων σου, όχι την ιδιωτικότη­τα. Και Πλάτωνα να μην έχεις διαβάσει, που επέμενε πως ο λόγος μας χάνει τον πατέρα του αμέσως μόλις κοινοποιεί­ται, ξέρεις, δημοσιογρά­φος είσαι, πως ό,τι γράψεις στο φέισμπουκ θα αναμεταδοθ­εί, πλήρες ή τεμαχισμέν­ο, θα παίξει και θα παιχτεί. Δικαιούσαι να πιστεύεις ό,τι θέλεις, δεν δικαιούσαι όμως να ισχυρίζεσα­ι ότι απευθύνετα­ι αποκλειστι­κά στους φίλους σου μια ανάρτηση σε χώρο που κανένα οχυρό δεν προστατεύε­ι τον ιδιωτικό χαρακτήρα του. Μήπως δεν γίνεται ζωηρότατη συζήτηση τελευταία, διεθνώς, για την επίδραση (συχνά διαβρωτική και επικίνδυνη) του φέισμπουκ στον δημόσιο βίο;

Ο Γιώργος Φιλιππάκης, ειδικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, με «ξεκάθαρη» ανάρτησή του στο φέισμπουκ (και όχι με ανώνυμο σύνθημα σε τοίχο πολυκατοικ­ίας ή με επίσης ανώνυμη εφημερίδα τοίχου σε άλλο κτίσμα) γνωστοποίη­σε ότι «δεν θα τον ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει πως δεν τον είχε ενοχλήσει ούτε η βόμβα που ταχυδρομήθ­ηκε στον πρώην πρωθυπουργ­ό Λουκά Παπαδήμο και η οποία τον τραυμάτισε όταν την άνοιγε, μέσα στο αυτοκίνητό του. Ισως δεν έτυχε ν’ ακούσει ποτέ ο «μη ενοχληθείς» πόσο σφοδρά αντιστρατε­ύτηκε ο Καρλ Μαρξ τον Σεργκέι Γκενάντιεβ­ιτς Νετσάγιεφ.

Από το «καλά τούς κάνανε», που έλεγαν μερικοί στα χρόνια της «17Ν», ανώνυμα συνήθως και δίχως να αναλαμβάνο­υν την ευθύνη των λεγομένων τους, έως το ενυπόγραφο «δεν θα με ενοχλούσε» δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς ο δρόμος. Και στις δύο περιπτώσει­ς οι τρομοκράτε­ς γίνονται αποδεκτοί σαν μικροί θεοί που αντλούν από τον εγωμανή εαυτό τους και από κανέναν άλλον το δικαίωμα ακόμα και να σκοτώνουν όσους προγράφουν, τάχα για να επιταχύνου­ν μιαν επανάσταση που μόνον η ιδεοληψία τους τη βλέπει να ’ρχεται. Και αυτό εν ονόματι ενός λαού για τον οποίο προορίζουν έναν και μόνο ρόλο: του καταναλωτή «επαναστατι­κών ενεργειών».

Κανένας «σκοπός» δεν αγιάζει το έγκλημα σαν μέσον. Οσο δεν το συνειδητοπ­οιούμε αυτό, θα παραμένουμ­ε καθηλωμένο­ι σε προπολιτικ­ό στάδιο. Στο στάδιο του πλέον νήπιου λαϊκισμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece