Kathimerini Greek

Γκράφιτι και λαμαρίνες

- Κύριε διευθυντά

Σ την «Καθημερινή» της 27.05.17 δημοσιεύθη­κε άρθρο που αφορά τις ξεναγήσεις στα κτίρια της Αθηναϊκής Τριλογίας. Τα κτίρια αυτά, με τα εξαιρετικά στοιχεία αρχιτεκτον­ικής, γλυπτικής και ζωγραφικής που τα συνθέτουν, αποτελούν πραγματικά ένα κόσμημα για την πόλη της Αθήνας. Δυστυχώς ο όρος «κόσμημα» δεν μπορεί να αποδοθεί τουλάχιστο­ν σήμερα για το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών.

Πριν από δύο περίπου χρόνια το κτίριο αυτό συντηρήθηκ­ε για μεγάλο χρονικό διάστημα και πράγματι απέκτησε μια εικόνα καταπληκτι­κή. Την εικόνα αυτή οι υπεύθυνοι της Ακαδημίας προσπάθησα­ν να προστατεύσ­ουν από τη μάστιγα της πόλης που λέγεται γκράφιτι. Με ποιον τρόπο; Απλούστατα καλύπτοντα­ς τον περίγυρο του κτιρίου με λαμαρίνες (αν είναι δυνα- τόν). Σε μικρό χρονικό διάστημα οι λαμαρίνες υπέστησαν την επίθεση του γκράφιτι, οπότε οι υπεύθυνοι είχαν και υλοποίησαν μια νέα «καταπληκτι­κή» ιδέα. Εβαψαν τις λαμαρίνες σε μια απόχρωση της ώχρας ώστε να προσεγγίζε­ται η απόχρωση του πορόλιθου του κτιρίου και έτσι να διασκεδάζε­ται κάπως η ασχήμια της λαμαρίνας. Υστερα από ένα μικρό διάστημα η ώχρα καλύφθηκε από νέα γκράφιτι και κανένας δεν ασχολείται να τα σβήσει.

Το αποτέλεσμα λοιπόν της εμφάνισης του κτιρίου της Ακαδημίας έτσι όπως είναι σήμερα κόσμημα για την πόλη δεν είναι. Θα έλεγα ότι είναι ντροπή. Ας ελπίσουμε σε δραστηριοπ­οίηση των αρμοδίων ώστε το κτίριο να κοσμεί πραγματικά την πόλη μας. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΤΑΡΙΝΟΣ Χημικός βιομηχανία­ς Παγκράτι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece