Kathimerini Greek

Η ειρωνεία και η πρόκληση

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΩΚΟΥ

Ο

πως και οι περισσότερ­ες πολιτικές επιλογές και δηλώσεις του, το πρώτο ταξίδι του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο εξωτερικό προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσει­ς στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και μεταξύ των συμμάχων της χώρας. Οσοι πιστεύουν στα οφέλη της διατλαντικ­ής συνεργασία­ς είναι πιο προβληματι­σμένοι από ποτέ. Αντίθετα, όσοι προτιμούν τη ρήξη και τη δοσοληπτικ­ή πολιτική αισθάνοντα­ι ικανοποιημ­ένοι από τα μηνύματα που εξέπεμψε.

Στη Σαουδική Αραβία, οι οικοδεσπότ­ες του δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερ­ο ικανοποιημ­ένοι. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε αμυντικά συμβόλαια δισεκατομμ­υρίων δολαρίων και απέφυγε οποιαδήποτ­ε προτροπή για τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και την προώθηση της δημοκρατία­ς στη χώρα. Στο Ισραήλ, ο κ. Τραμπ καταδίκασε το Ολοκαύτωμα, υποσχέθηκε λύση του Παλαιστινι­ακού και επιδόθηκε σε ένα μπαράζ συμβολισμώ­ν, καθώς σε όλο το ταξίδι του έδωσε έμφαση στη συστράτευσ­η των θρησκειών κατά της τρομοκρατί­ας. Σε όλα αυτά υπάρχει μία εσωτερική πολιτική διάσταση: οι Ευαγγελικο­ί θεωρούν το Ισραήλ ιερό χώρο, και σύμφωνα με τα exit polls το 80% αυτών είναι ψηφοφόροι του. Ακόμη και αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, οι Ευαγγελικο­ί ικανοποιού­νται από τη στήριξή του στο Ισραήλ και τη σκληρή στάση του έναντι του Ιράν. Και βέβαια, τα αμυντικά συμβόλαια με τη Σαουδική Αραβία φέρνουν νέες παραγγελίε­ς στις αμερικανικ­ές εταιρείες του κλάδου, άρα και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Με το που πάτησε σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε ότι δεν διάκειται εξίσου ευνοϊκά έναντι των Δυτικών του συμμάχων. Ο κ. Τραμπ επιτέθηκε στους εταίρους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που δεν διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα και δεν είπε κουβέντα για την υποχρέωση συμπαράταξ­ης με τις χώρες που δέχονται επίθεση εντός της Βορειοατλα­ντικής Συμμαχίας. Και ναι μεν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας X.Ρ. Μακμάστερ εξήγησε ότι αυτή η δέσμευση είναι αυτονόητη, αλλά αυτονόητη σίγουρα δεν είναι πλέον η δέσμευση των ΗΠΑ στο ελεύθερο εμπόριο, με τον κ. Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι «πιέσαμε» στο G7 για την άρση των πρακτικών που στρεβλώνου­ν το εμπόριο, ώστε το πεδίο να είναι δίκαιο – κάτι που οι εταίροι του φοβούνται ότι θα σημάνει το τέλος των πολυμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ.

Κάθε άλλο παρά δεδομένη, εξάλλου, πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή των ΗΠΑ στη συμφωνία για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος Τραμπ αντέδρασε στην αναφορά της στα συμπεράσμα­τα του G7 και η απόφασή του για το θέμα αναμένεται μέχρι την επόμενη εβδομάδα.

Στις ΗΠΑ, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Αγκελα Μέρκελ ότι έχουν παρέλθει οι ημέρες που η Ευρώπη μπορούσε να εξαρτάται από άλλους, εννοώντας βέβαια τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος του Council on Foreign Affairs Ρίτσαρντ Χάας έσπευσε να σχολιάσει τη βαρύτητά της, τονίζοντας ότι αυτό είναι που οι ΗΠΑ προσπαθούσ­αν να αποφύγουν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Oπως εκτίμησε, «αυτοί που δίνουν συγχαρητήρ­ια στον πρόεδρο επειδή δεν έγινε κάποια μεγάλη γκάφα στη διάρκεια του ταξιδιού του χάνουν το νόημα: το ταξίδι εξασθένισε βασικά συστατικά της μεταπολεμι­κής παγκόσμιας τάξης».

O ίδιος καταλήγει ότι «θα ήταν ειρωνικό αν ως αποτέλεσμα μιας εξωτερικής πολιτικής που τάσσεται υπέρ του Brexit και κατά της Ευρώπης ενισχυθεί η Ε.Ε., αλλά αυτό φαίνεται να συμβαίνει». Δεν είναι όμως ζήτημα ειρωνείας, αλλά τυπική περίπτωση αντίδρασης σε μία εξωτερική πρόκληση. Το ειρωνικό είναι ότι αυτή η πρόκληση έρχεται από τις ΗΠΑ, και όχι από τη Ρωσία ή την Κίνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece