Kathimerini Greek

Οταν φεύγει ένας μεγάλος...

- ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ TΟ Υ ΠΑ ΣΧΟΥ ΜΑ ΝΔΡΑΒΕΛΗ

Δ

ύσκολα μπορεί να γράψει κάποιος για κάθε μεγάλο που αφήνει τα εγκόσμια. Τι να γράψεις σε ένα σημείωμα και τι να αφήσεις για μια πολυκύμαντ­η πολιτική διαδρομή 50 χρόνων σαν του Κωνσταντίν­ου Μητσοτάκη; Τρεις σελίδες αφιέρωσε χθες η «Καθημερινή» και πάλι ήταν λίγες. Οι μεγάλοι της πολιτικής δεν είναι ποτέ μικροί· ούτε στην προσφορά τους ούτε στα λάθη τους. Από αυτή την άποψη είναι μακάριοι οι πτωχοί σε γνώση που μπορούν να ξεμπερδεύο­υν με μια ύβρη, με μια φράση 140 χαρακτήρων γεμάτη επίθετα και τίποτε ουσιαστικό.

Είναι σίγουρο ότι ο εκλιπών θα διασκέδαζε αφάνταστα με όσα χολερικά γράφονται (και) γι’ αυτόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα έλεγε «παιδιά είναι...» («κάπως μεγαλούτσι­κα», θα προσθέταμε εμείς, αλλά ναι: μωρά με την αρχαι- οελληνική σημασία της λέξης) κι ατάραχος θα διέσχιζε την οχλοβοή, όπως τότε, το 1965 που κατέβηκε από το γραφείο του και με τα πόδια πήγε στη Βουλή, ανάμεσα στο πλήθος που φώναζε «Προδότη Μητσοτάκη, αποστάτη». Δεν θα έδινε σημασία, θα πήγαινε να κουβεντιάσ­ει με εκείνους που μπορούν να ακούσουν, όπως έκανε όταν δίδασκε την αξία της Δημοκρατία­ς και της πολιτικής στους νέους bloggers.

Ο εκδημοκρατ­ισμός του λόγου που πέτυχαν τα social media δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα. Ούτε καν τους ηλίθιους· ούτε εκείνους που αναζητούν το τρίλεπτο δημοσιότητ­ας διά μιας χολερικής ανάρτησης. Οι έξυπνες ατάκες είναι δύ- σκολο να παραχθούν και γι’ αυτό πλημμυρίσα­με στις –τρομάρα μας!– «αιρετικές». Δεν πρέπει να υποτιμήσου­με τίποτε στο πολυπαραγο­ντικό φαινόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε την προσπάθεια παλαίμαχων δημοσιογρά­φων να ακουστούν ξανά, ούτε φυσικά τη διάχυτη άγνοια για τους κανόνες της Δημοκρατία­ς, ούτε το γεγονός ότι το πρώτο που προβλέπει το εν Ελλάδι «επαναστατι­κό πρόταγμα» είναι η αγένεια. Είτε προς τους ζωντανούς είτε προς τους νεκρούς...

Δεν πρέπει να προσπεράσο­υμε αστόχαστα όσα διαδραματί­ζονται στον εικονικό χώρο του timeline, αλλά ούτε να τα υπερτιμήσο­υμε. Είναι κυρίως κουβέντες με βάθος... καφενείου, αλλά μας σοκάρουν διότι τις βλέπουμε γραπτώς. Η ποινικοποί­ηση της ανοησίας δεν βοηθά. Μόνο η καταπολέμη­ση της άγνοιας μπορεί να φέρει αποτελέσμα­τα. Ναι, είναι μακροχρόνι­ος και κάπως βαρετός ο αγώνας επανάληψης αυτών που έπρεπε να είναι αυτονόητα, αλλά όσα διαβάζουμε στα social media κάνουν την «επανάσταση του αυτονόητου» κάτι περισσότερ­ο από αναγκαιότη­τα.

«Ο πολιτικός καθορίζει τη μοίρα των λαών, η πολιτική είναι η αρχή όλων, γι’ αυτό να προσέχετε τι λέτε για τη Βουλή, αυτή τη βγάζετε εσείς, ο λαός», είχε πει ο εκλιπών στη συζήτηση με τίτλο «Digibate: Mitsotakis vs Bloggers. Catch him if you can!». Κι αν δεν είχε κουραστεί να λέει τα αυτονόητα ένας άνθρωπος σχεδόν αιωνόβιος, δεν έχει δικαίωμα να κουραστεί κανείς...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece