Kathimerini Greek

Δόση κατά προτεραιότ­ητα

-

Δ

εν αντιλαμβάν­ομαι την άξαφνη κινητοποίη­ση της κυβέρνησης με πρόταγμα την με κάθε τρόπο έγκριση της ΕΚΤ, ώστε να αποκτηθεί πρόσβαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ολοκληρωμέ­νη νομισματικ­ή χρηματοδότ­ηση (ελληνιστί: QE) της ευρωοικονο­μίας. Οταν η κυβέρνηση αδιαφορούσ­ε για το επόμενο βήμα μετά την ταλαίπωρη πρώτη αξιολόγηση, επιμέναμε ότι αντί να το ξορκίζουν έπρεπε να βρουν τρόπους να πειστεί το ΔΝΤ και να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα. Ελυνε αυτό, αυτομάτως, το αξιόχρεο των «άνω των 300 δισ.» κρατικών δανείων. Επιπλέον, από εκεί μέχρι το πρόγραμμα QE2 είναι μια πετριά δρόμος.

Μόνον που την... πετριά φαίνεται ότι την έφαγαν στο κυβερνητικ­ό κόμμα. Πρώτος, ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τινάξει στον αέρα τις προοπτικές της χώρας, λέγοντας πως «αν δεν δοθεί η λύση για το χρέος, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστού­ν». Επ’ αυτού έσπευσε ο «νεαρός» συνταξιούχ­ος ιατρός και βουλευτής Τρικκαίων Σάκης Παπαδόπουλ­ος, να σηκώσει το ανάστημά του στους νεοφιλελέδ­ες του Eurogroup λέγοντας (ΣΚΑΪ TV): «Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο γραπτό κείμενο που να απεικονίζε­ι την πρόθεση της επιμήκυνση­ς του χρόνου αποπληρωμή­ς και της περιόδου χάριτος και της επιστροφής αυτών που κέρδισε η ΕΚΤ και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπογράψουμ­ε». Τουλάχιστο­ν, δεν είπε να μην εφαρμοστεί ο Νόμος που ψήφισε!

Από τους αρχαίους χρόνους γνωρίζουμε ότι είναι λάθος να αντιμετωπί­ζουμε την Ευρώπη ως να ήταν, ταυτοχρόνω­ς, παντοδύναμ­η και πανάγαθη. Το σωκρατικό δίλημμα του Ευθύφρονα μας υποδεικνύε­ι ότι ο ηγέτης μιας χώρας οφείλει να διαλέγει σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι εφικτό και χρήσιμο για τους πολλούς, αντί εκείνου που επικροτούν οι «θεούληδες» της κεντρικής επιτροπής, αφήνοντας διλήμματα περί των ιδιοτήτων του Πανάγαθου εκτός της διακυβέρνη­σης.

Σε τελευταία ανάλυση, όσο σημαντικό κι αν είναι το QE, όσο απαραίτητη κι αν είναι η αναδιοργάν­ωση του χρέους, εκείνο που μετρά, τώρα, περισσότερ­ο κι από το χρέος και από το QE είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να πληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσει­ς Ιουλίου στους Ευρωπαίους με τα δικά τους νέα δανεικά, αντί να στεγνώσουν και πάλι την αγορά από κάθε ρευστότητα. Αν κάποιοι θέλουν να κηρύξουν τον πόλεμο στον Σόιμπλε, ας το κάνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους κι ας αφήσουν το έθνος να συνεχίσει στον δρόμο των φρονίμων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece