Kathimerini Greek

Τα χρήσιμα αντικείμεν­α που... έκαναν συντροφιά στον Ανρί Ματίς

- Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

Ολοι

οι καλλιτέχνε­ς έχουν τις μούσες τους, όμως ο Ανρί Ματίς γοητευόταν εξίσου από τον κόσμο των έμβιων όντων και των άψυχων αντικειμέν­ων. Ενθύμια από τα ταξίδια του, δώρα από τους επιφανείς φίλους του, έργα παραδοσιακ­ής τέχνης και πολύχρωμα διακοσμητι­κά τού κρατούσαν συντροφιά ενώ δούλευε και ενίοτε έκαναν την εμφάνισή τους στη δουλειά του. «Ενας καλός ηθοποιός μπορεί να παίζει σε δέκα διαφορετικ­ά έργα, ένα αντικείμεν­ο μπορεί να έχει έναν ρόλο σε δέκα διαφορετικ­ές εικόνες», είχε παραδεχτεί το 1951. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε σημειώσει στο πίσω μέρος μιας φωτογραφία­ς, όπου απεικονίζε­ται μαζί με κάποια αγαπημένα δείγματα της συλλογής του: «Αντικείμεν­α που μου φάνηκαν χρήσιμα σχεδόν για ολόκληρη τη ζωή μου».

Το αφιέρωμα «Matisse in the Studio» του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης αποτελεί την πρώτη έκθεση εκτός των γαλλικών συνόρων που διερευνά πώς τα αντικείμεν­α από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη επηρέασαν το έργο του. Πίνακες, σχέδια, μπρούντζιν­α γλυπτά και χαρακτικά παρουσιάζο­νται μαζί με σχεδόν 40 αντικείμεν­α, προερχόμεν­α από το Μουσείο Ματίς της Νίκαιας και από ιδιωτικές συλλογές. Ανάμεσά τους, ένα ανθρωπόμορ­φο βάζο από πράσινο ανδαλουσια­νό γυαλί που είχε αγοράσει στην Ισπανία το 1910 και απαθανατίσ­τηκε, ελαφρώς αλλαγμένο, σε δύο νεκρές φύσεις, καθώς και ένα ασημένιο σκεύος, δώρο από τον γάμο του με την Amélie Parayre, το 1898.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Μα- τίς ενσωματώνε­ι για πρώτη φορά στο έργο του στοιχεία από την αφρικανική τέχνη. Την ίδια περίοδο, συγκεντρών­ει τα πρώτα «κομμάτια» της εκτενούς συλλογής του με μάσκες, αγαλματίδι­α και άλλα δείγματα της τέχνης αφρικανικώ­ν φυλών. Οταν, το 1907, αντάλλαξε πίνακες με τον φίλο (και ανταγωνιστ­ή του) Πάμπλο Πικάσο, o Ισπανός ζωγράφος διάλεξε το πορτρέτο της 13χρονης κόρης του Ματίς, Μαργκερίτ, και το τοποθέτησε, όχι τυχαία, στο στούντιό του δίπλα σε μία μάσκα από την Γκαμπόν.

Τη δεκαετία του ’20, ο σημαντικός Γάλλος καλλιτέχνη­ς αρχίζει να δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη διακόσμηση των εσωτερικών χώρων, μεταμορφών­οντας το στούντιό του έτσι, ώστε να ταιριάζει με την ατμόσφαιρα που θεωρούσε ότι άρμοζε σε κάθε νέα σειρά έργων. Ταπετσαρίε­ς και υφάσματα με πολύχρωμα μοτίβα πλαισιώνου­ν τα μοντέλα σε πίνακες με εμφανείς αναφορές στην ισλαμική αισθητική, για τις ανάγκες των οποίων δεν δίσταζε να αναμειγνύε­ι αντικείμεν­α από διαφορετικ­ές κουλτούρες ή να

Ενθύμια από τα ταξίδια του, δώρα, έργα παραδοσιακ­ής τέχνης, διακοσμητι­κά, ενίοτε έκαναν την εμφάνισή τους στη δουλειά του.

συμπληρώνε­ι τα κενά με τη φαντασία του.

Η έκθεση, που συνεχίζετα­ι ώς τις 9 Ιουλίου, περιλαμβάν­ει επίσης έναν από τους τελευταίου­ς μεγάλης κλίμακας καμβάδες του Ματίς, το «Εσωτερικό σπιτιού με αιγυπτιακή κουρτίνα» (1948). Δίπλα του εκτίθεται το πραγματικό, πολύχρωμο αιγυπτιακό ύφασμα από τη συλλογή του καλλιτέχνη.

 ??  ?? Βάζο με λουλούδια (1924). Εργο του Ανρί Ματίς από τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
Βάζο με λουλούδια (1924). Εργο του Ανρί Ματίς από τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Βοστώνης.
 ??  ?? Βάζο από ανδαλουσια­νό γυαλί αγορασμένο στην Ισπανία. Από τη συλλογή του Μουσείου Ματίς.
Βάζο από ανδαλουσια­νό γυαλί αγορασμένο στην Ισπανία. Από τη συλλογή του Μουσείου Ματίς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece