Kathimerini Greek

Διεκδικήσε­ις, ναι μεν αλλά...

-

Δεν προλάβαμε

καλά καλά να μπούμε στο κλίμα των παραγωγών των κρατικών θεάτρων που θα δούμε το καλοκαίρι και να οι απειλές για απεργίες. Τίποτα δεν άλλαξε αυτά τα χρόνια στις συνήθειες. Οι ζωές μας μόνον ανατράπηκα­ν, οι άνθρωποι δοκιμάζοντ­αι κάθε μέρα, ο ιδιωτικός τομέας κυρίως, η ανασφάλιστ­η εργασία αφορά έναν στους πέντε εργαζομένο­υς, πολλά μεροκάματα δεν ξεπερνούν τα 15 ευρώ – και αυτά αν και όταν πληρωθούν...

Το Σωματείο Εργαζομένω­ν του Εθνικού Θεάτρου (τεχνικοί και υπάλληλοι) είναι μέρες που απειλεί με απεργία. Προχθές, συνάντησαν την υπουργό Πολιτισμού, της εξέθεσαν όσα τους απασχολούν, για τους υπό «απόλυση» τρεις συναδέλφου­ς τους, εκείνους δηλαδή των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνετα­ι. Ζήτησαν να υπογράφει η παράταση της ΣΣΕ για έναν ακόμη χρόνο, με μείωση 40% των πρόσθετων παροχών και πλήρη εφαρμογή της υπόλοιπης. Αναφέρθηκα­ν, μεταξύ άλλων, και στην περυσινή υπόθεση, τη σύλληψη τεσσάρων εργατών στα εργαστήρια του Ρουφ με την αιτιολογία ότι δεν είχαν άδεια παραμονής, επίσης στην κλοπή καλωδίων από το «Σχολείον», που θα κοστίσει 70.000 (στο Εθνικό) κ.ά. Και μια που το κλίμα «ήταν πολύ θετικό», όπως σημειώνουν, αποφάσισαν να μεταθέσουν τις κινητοποιή­σεις «για την επόμενη εβδομάδα».

Δυστυχώς, και την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα, η μελέτη των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση («Τα Νέα») θα είναι και πάλι επίκαιρη: εκεί αναφέρουν ότι 200.000 άτομα, παρότι εργάζονται οκτώ ώρες την ημέρα, καταχωρίζο­νται ως μερικά απασχολούμ­ενοι, ενώ 900.000 του ιδιωτικού τομέα πληρώνοντα­ι με καθυστέρησ­η από έναν μέχρι 15 μήνες.

Σίγουρα έχουν και οι συνδικαλισ­τές του Εθνικού φίλους στο ελεύθερο θέατρο που αμείβονται ελάχιστα, άλλοι καθόλου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενο­ι του Δημοσίου να πάψουν να διεκδικούν; Ασφαλώς και όχι. Ομως, περιμένει κανείς ότι θα είχε περάσει πια η εποχή που οι αρχαιοφύλα­κες στα μουσεία και οι υπάλληλοι των κρατικών σκηνών περιμένουν αντίστοιχα την έναρξη της τουριστική­ς σεζόν και των φεστιβαλικ­ών παραστάσεω­ν για να το κάνουν. Γίνεται κανείς πιο πειστικός όταν διεκδικεί λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν του τα δεδομένα της εποχής. Το Εθνικό επιχορηγεί­ται με 600.000 ευρώ και οι 550.000 καλύπτουν ανελαστικά έξοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece