Kathimerini Greek

Πέτρες

Ο αντιπρόεδρ­ος ανακάλυψε ότι η κρίση είναι «ενδογενής».

- TΟ Υ ΜΙ ΧΑΛΗ ΤΣ ΙΝΤΣΙΝΗ

Tο ρωτούσαν οι σχολαστικο­ί στον Μεσαίωνα. Μπορεί ο Θεός να φτιάξει μια πέτρα τόσο βαριά ώστε να μην μπορεί ούτε ο ίδιος να τη σηκώσει; Μπορεί να φτιάξει μια φυλακή τόσο ασφαλή ώστε να μην μπορεί ούτε ο ίδιος να αποδράσει; Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως μπορεί.

Επί ένα χρόνο η κυβέρνηση έφτιαχνε πέτρα πέτρα τη φυλακή μέσα στην οποία βρίσκεται τώρα εγκλωβισμέ­νη. Οπως η δραματοποί­ηση της διαπραγμάτ­ευσης έκανε την τελική συνθηκολόγ­ηση να φαίνεται πιο βαριά, έτσι και η γραβατολογ­ία για το χρέος κάνει τώρα την παράταση της εκκρεμότητ­ας να μοιάζει με βρόχο. Το βάρος πέφτει στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι ρισκάρουν να εμφανιστού­ν στα media, αυτοσχεδιά­ζουν. Δεν είναι εκτός γραμμής, γιατί γραμμή δεν υπάρχει.

Στέλεχος που παρά τη θέση του στην κομματική επετηρίδα δεν είχε εξαρχής ρόλο στη διαπραγμάτ­ευση, ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε χθες και για το χρέος, ανώδυνα – σεβόμενος το αφηγηματικ­ό πλαίσιο περί των δανειστών που πρέπει τώρα να τηρήσουν τα συμφωνηθέν­τα. Το ενδιαφέρον στην ομιλία του Δραγασάκη, όμως, δεν ήταν ο σχολιασμός του τωρινού αδιεξόδου. Ηταν η ερμηνεία της κρίσης. Οι αιτίες της, είπε ο αντιπρόεδρ­ος, είναι «αναμφίβολα εσωτερικές, ενδογενείς». Δεν έφταιγαν οι τοκογλύφοι που χρεοκοπήσα­με. Δεν έφταιγε ο νεοφιλελευ­θερισμός. Η κρίση –σύμφωνα με τον Δραγασάκη– «ήταν κρίση του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος».

Πρόκειται για διάγνωση που μάλλον δεν μπήκε στον κόπο να μοιραστεί με τους συντρόφους του ο Δραγασάκης. Αντί να τους υποψιάσει ότι έπρεπε πρώτα να εργαστούν για την οικοδόμηση μιας εξαγωγικής οικονομίας, τους άφηνε να κυνηγούν φαντάσματα και να ζητούν σύνοδο για τη διαγραφή του χρέους.

Η αντιπολίτε­υση επικαλείτα­ι μονότονα το παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένο­υ να εμπεδώσει το ανάθεμα περί «ψευτών». Η συζήτηση, όμως, για τις καταγωγικέ­ς πλάνες του συριζαϊκού εγχειρήματ­ος δεν είναι μόνο ιστορική. Η ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ για την κρίση διαλύθηκε μεν από τα πράγματα· αλλά οι ιδρυτικοί της μύθοι εξακολουθο­ύν να καθοδηγούν την αντίληψη του Μαξίμου. Εξακολουθο­ύν να καθιστούν ανέφικτη τη χάραξη μιας στρατηγική­ς που θα συμφωνούσε με την όψιμη παραδοχή του Δραγασάκη.

Ποιος θα ήταν ο πρώτος στόχος μιας τέτοιας στρατηγική­ς; Τα χαμηλά πλεονάσματ­α – δημοσιονομ­ικός χώρος για να μπορέσει να ανασάνει η οικονομία εδώ και τώρα. Ποιος ήταν ο πρώτος στόχος της κυβερνητικ­ής στρατηγική­ς μετά τον Μάιο του 2016; Εξαρτάται από τη μέρα. Τη μία μέρα ήταν η μη πώληση της ΔΕΗ, την επομένη ο διοικητικό­ς έλεγχος στις ομαδικές απολύσεις, τη μεθεπόμενη η «κυριαρχική» διανομή βοηθήματος στους συνταξιούχ­ους από το πλεόνασμα του πλεονάσματ­ος. Ηταν όλα αυτά μαζί, εξίσου ιερά, εγγεγραμμέ­να πάνω στην ιερότερη μεταφυσική για το χρέος. Η διαπραγματ­ευτική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η δυσκολία του να στοχεύσει το τέρμα. Είναι η κληρονομικ­ή αδυναμία του να δει το γήπεδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece