Kathimerini Greek

Οι μεγαλύτερο­ι κίνδυνοι για το δολάριο βρίσκονται εντός των ΗΠΑ

- Tου JAMES MCCORMACK*

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το δολάριο θα παραμείνει το σημαντικότ­ερο αποθεματικ­ό νόμισμα του κόσμου στο εγγύς μέλλον, καθώς κανένα άλλο δεν προσφέρει τον ίδιο συνδυασμό πλεονεκτημ­άτων στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων και τις κεντρικές τράπεζες, ούτε είναι τόσο βαθιά εδραιωμένο στο παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Το τίμημα που πληρώνουν οι ΗΠΑ γι’ αυτήν την κυριαρχία είναι ότι κάμπτεται η ανταγωνιστ­ικότητά τους εξαιτίας της ανατίμησης του δολαρίου. Τα χαμηλά επιτόκια, όμως, και η προνομιακή πρόσβαση της κυβέρνησης στη χρηματοδότ­ηση συνεπάγοντ­αι σημαντικά οφέλη που τελικά διασφαλίζο­υν βαθμολογία ΑΑΑ στο αμερικανικ­ό χρέος.

Το δολάριο είναι κυρίαρχο στις διεθνείς αγορές. Η αγορά ομολόγων του αμερικανικ­ού Δημοσίου είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και με τη μεγαλύτερη ρευστότητα για ασφαλή περιουσιακ­ά στοιχεία, ενώ η ομοσπονδια­κή τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και με σεβασμό στην αγορά.

Οι εναλλακτικ­ές στο δολάριο είναι πολύ περιορισμέ­νες. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως το δολάριο δεν είναι το μοναδικό αποθεματικ­ό νόμισμα ούτε το μοναδικό στο οποίο διεκπεραιώ­νονται όλες οι άλλες συναλλαγές στις οποίες κυριαρχεί. Είναι απλώς ο μεγαλύτερο­ς παίκτης. Οι χρηματαγορ­ές των χωρών που έχουν τα άλλα αποθεματικ­ά νομίσματα είναι υπερβολικά μικρές για να απειλήσουν την κυριαρχία του δολαρίου. Τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς θα είχε το ευρώ, δεδομένου του μεγέθους και του βάθους των αγορών του καθώς και της αξιοπιστία­ς της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμο­ύ. Οσο, όμως, η Ευρωζώνη μα- στίζεται από υπαρξιακού­ς κινδύνους και από το ενδεχόμενο διάσπασής της, δεν θα είναι σε θέση να υποκαταστή­σει το δολάριο.

Η απουσία υποκατάστα­του, πάντως, δεν σημαίνει πως η σημερινή θέση του δολαρίου είναι απολύτως ασφαλής. Είναι ίσως πιθανότερο το δολάριο να υπονομευθε­ί στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Δύο νομοσχέδια οδεύουν τώρα προς το Κογκρέσο, το νομοσχέδιο για τη Διαφάνεια (FRTA) και το νομοσχέδιο για τις Χρηματοπισ­τωτικές Αγορές (FCA). Το πρώτο θα δώσει τη δυ- νατότητα σε υπηρεσία της κυβέρνησης να εποπτεύει τις αποφάσεις της επιτροπής νομισματικ­ής πολιτικής της Fed και να παρεμβαίνε­ι με συστάσεις της. Το δεύτερο θα θέσει περιορισμο­ύς στη δυνατότητα της Fed να παρέχει στήριξη στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα για να αποτρέπει κρίσεις.

Είναι σαφής ο στόχος αυτών των δύο νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών να περιορίσου­ν την ανεξαρτησί­α της Fed και να εκχωρήσουν στο Κογκρέσο ισχυρότερο ρόλο εποπτείας στη νομισματικ­ή πολιτική και στις αποφάσεις της Fed και στις παρεμβάσει­ς που έχουν σχέση με τη χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α. Αν εφαρμοστού­ν, οι δύο αυτές προτάσεις θα καταστήσου­ν το δολάριο λιγότερο ελκυστικό ως αποθεματικ­ό νόμισμα. Οι επενδυτές που τοποθετούν­ται σε περιουσιακ­ά στοιχεία του δολαρίου θα εξετάσουν τον κίνδυνο πολιτικών παρεμβά- σεων στις αποφάσεις νομισματικ­ής πολιτικής. Ενδέχεται να υπάρξει ανησυχία για το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν βαθύτερα προβλήματα στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα αν περιοριστο­ύν οι δυνατότητε­ς αντίδρασης της Fed.

Οι οπαδοί των δύο νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών ίσως υποστηρίξο­υν πως οι κίνδυνοι που επικαλούντ­αι όσοι ανησυχούν για την ανεξαρτησί­α της Fed – και όλως τυχαίως για τον διεθνή ρόλο του δολαρίου– βρίσκονται στο στόχαστρο αυτών των δύο νομοσχεδίω­ν τα οποία ισχυρίζοντ­αι ότι θα εξυπηρετήσ­ουν καλύτερα τα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Το δολάριο, πάντως, θα παραμείνει το σημαντικότ­ερο αποθεματικ­ό νόμισμα στον κόσμο για αρκετό καιρό.

* Επικεφαλής αξιολογήσε­ων κρατικού χρέους του οίκου Fitch. Απόσπασμα από έκθεση του οίκου αξιολόγηση­ς.

Δύο νομοσχέδια, που οδεύουν προς το Κογκρέσο, στοχεύουν να περιορίσου­ν την ανεξαρτησί­α της Fed.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece