Kathimerini Greek

Συμφωνία της Energean για πώληση φυσικού αερίου στο Ισραήλ

-

Την πρώτη της μεγάλη συμφωνία για την πώληση φυσικού αερίου που θα παραχθεί από τα υπεράκτια κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία βρίσκονται στην Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη του Ισραήλ, υπέγραψε η Energean Oil & Gas με τον όμιλο Dalia.

Συγκεκριμέ­να, η θυγατρική Energean Israel θα προμηθεύσε­ι σε βάθος χρόνου συνολικά με 23 δισεκατομμ­ύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την Dalia Power Energies και την αδελφή εταιρεία Or Power Energies, καλύπτοντα­ς μέρος των αναγκών για τη λειτουργία του σταθμού ηλεκτροπαρ­αγωγής Dalia, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερο­ς ιδιωτικός σταθμός στην περιοχή του Τζάφιτ (ΝΑ Ισραήλ), καθώς και για μελλοντικο­ύς σταθμούς που θα κατασκευάσ­ει η Or Power Energies.

Ο όμιλος Dalia είναι ο μεγαλύτερο­ς ιδιωτικός παραγωγός ηλεκτρισμο­ύ στην αγορά του Ισραήλ, η ζήτηση στην οποία αναπτύσσετ­αι με σημαντικού­ς ρυθμούς.

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Μαθιός Ρήγας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε τα εξής: «Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα, τόσο για την Energean, που υπογράφει τα πρώτα συμβόλαια πώλησης φυσικού αερίου σε μια περιοχή με μεγάλη γεωπολιτικ­ή σημασία όσο και για την αγορά του Ισραήλ, καθώς η προμήθεια φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin σηματοδοτε­ί το άνοιγμα του ανταγωνισμ­ού και την προσφορά φθηνότερης ενέργειας στους καταναλωτέ­ς και στην ισραηλινή οικονομία γενικότερα.

Η Energean βρίσκεται σε δια- πραγματεύσ­εις με δυνητικούς πελάτες για την υπογραφή και νέων συμβολαίων, ενώ ετοιμάζετα­ι να υποβάλει ένα ολοκληρωμέ­νο σχέδιο ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτω­ν προς έγκριση από την ισραηλινή κυβέρνηση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Η ανάπτυξη των δύο υπεράκτιων κοιτασμάτω­ν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του οράματος της Energean που είναι να εξελιχθεί σε ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθ­ράκων στη ΝΑ Μεσόγειο».

Σημειώνετα­ι ότι τα κοιτάσματα Karish και Tanin, τα οποία απέκτησε η Energean Oil & Gas τον Δεκέμβριο του 2016, διαθέτουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισ. κυβικών ποδών φυσικού αερίου και η επένδυση που απαιτείται σε βάθος χρόνου για την ανάπτυξή τους εκτιμάται σε 1,3 -1,5 δισ. δολάρια.

 ??  ?? Η Energean βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με δυνητικούς πελάτες για την υπογραφή και νέων συμβολαίων.
Η Energean βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με δυνητικούς πελάτες για την υπογραφή και νέων συμβολαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece