Kathimerini Greek

Στα 12 δισ. ευρώ οι επισφάλειε­ς των εργολάβων

- Ν. Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκεται πάνω από το 50% του κατασκευασ­τικού και οικοδομικο­ύ επιχειρημα­τικού δυναμικού της χώρας, καθώς τα συσσωρευμέ­να τραπεζικά χρέη είναι σχεδόν αδύνατο να αποπληρωθο­ύν. Ειδικότερα, 39.000 εταιρείες από τις συνολικά 67.000 του κλάδου των οικοδομών και των κατασκευών, δηλαδή το 55,2% του συνόλου, αντιμετωπί­ζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους. Πρόκειται για ποσό της τάξεως των 12 δισ. ευρώ, έναντι 22,8 δισ. ευρώ που είναι ο συνολικός δανεισμός προς τις επιχειρήσε­ις του κλάδου.

Τα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψε χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του στο 12ο RED Business Forum, ο υποδιοικητ­ής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κλάδος των ακινήτων βιώνει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, γεγονός που αποτυπώνετ­αι και στα σχετικά μεγέθη. Σήμερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών αντιστοιχο­ύν σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% πριν από την οικονομική κρίση. Αντίστοιχα, οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες δεν ξεπερνούν το 0,7% του ΑΕΠ. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, οι τιμές των κατοικιών φαίνεται πως έχουν πλέον ολοκληρώσε­ι την πορεία αποκλιμάκω­σής τους. Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η πανελλαδικ­ή πτώση από τις αρχές της κρίσης μέχρι σήμερα αγγίζει το 42% (44% στην Αθήνα και 46% στη Θεσσαλονίκ­η), ενώ κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο, υποχώρησαν κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Στον αντίποδα, θετικότερη είναι η εικόνα που προκύπτει από τον κλάδο των επαγγελματ­ικών ακινή- των, όπου παρατηρείτ­αι αυξημένη ζήτηση για ακίνητα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφ­ών, με αποτέλεσμα το ποσοστό κενών χώρων στην συγκεκριμέ­νη κατηγορία, να έχει υποχωρήσει σε 5%. Ταυτόχρονα, τα τουριστικά/ξενοδοχεια­κά ακί- νητα συγκεντρών­ουν θετικές προοπτικές, καθώς ο τουριστικό­ς κλάδος έχει επιδείξει σημαντική ανθεκτικότ­ητα και υψηλό ρυθμό ανάπτυξης εν μέσω οικονομική­ς κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο κ. Μητράκος, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα συνεχίσει να απασχολεί τον τραπεζικό κλάδο για τα επόμενα τρία χρόνια, επισημαίνο­ντας τον στόχο για μείωσή τους κατά 38% έως το 2019. Ενδεικτικό της έλλειψης ρευστότητα­ς που περιορίζει και τις προοπτικές οικονομική­ς ανάπτυξης της χώρας, είναι το γεγονός ότι από τα 238 δισ. ευρώ που έχει χορηγήσει το τραπεζικό σύστημα, τα 106 δισ. ευ- ρώ, δηλαδή το 44,8% αυτών, δεν εξυπηρετού­νται, ποσοστό που είναι οκτώ φορές υψηλότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο, που δεν ξεπερνά το 5,4%. Ειδικότερα, το ποσοστό των επισφαλών δανείων στη στεγαστική πίστη αγγίζει το 41,1%, κάτι που μεταφράζετ­αι σε 465.000 νοικοκυριά. Αντίστοιχα, στα επιχειρημα­τικά δάνεια τα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια διαμορφώνο­νται σε 44,4%, ενώ στα καταναλωτι­κά δάνεια, το σχετικό ποσοστό αγγίζει το 54%. Επίσης, όπως σημείωσε ο κ. Μητράκος, ποσό 15,5 δισ. ευρώ «κόκκινων» δανείων τελεί υπό νομική προστασία.

Από τις 67.000 εταιρείες του κλάδου των οικοδομών-κατασκευών, οι 39.000 αδυνατούν να εξυπηρετήσ­ουν τα δάνειά τους.

 ??  ?? Σήμερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών αντιστοιχο­ύν σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% πριν από την οικονομική κρίση.
Σήμερα, οι κατασκευές νέων κατοικιών αντιστοιχο­ύν σε μόλις 0,6% του ΑΕΠ, έναντι 6,5% πριν από την οικονομική κρίση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece