Kathimerini Greek

Σήμερα οι προσφορές για σήματα, συμμετοχές και ακίνητα του ΔΟΛ

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ

Σήμερα κληρώνει για τον ΔΟΛ (Δημοσιογρα­φικός Οργανισμός Λαμπράκη) καθώς μέχρι τις 12 το μεσημέρι οι ενδιαφερόμ­ενοι επενδυτές θα πρέπει να καταθέσουν τις προσφορές τους στον ειδικό εκκαθαριστ­ή σε σφραγισμέν­ους φακέλους. Λίγα λεπτά αργότερα, παρουσία συμβολαιογ­ράφου, θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προσφορές και νικητής θα αναδειχθεί αυτός που προσφέρει το υψηλότερο τίμημα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» θα κατατεθούν τουλάχιστο­ν τρεις προσφορές, μεταξύ αυτών και εταιρείας συμφερόντω­ν του κ. Ιβάν Σαββίδη, καθώς το πρόβλημα που ανέκυψε με την εγγυητική επιστολή ξεπεράστηκ­ε μέσω της κατάθεσης τραπεζικής επιταγής (κατά πληροφορίε­ς της HSBC). Ετσι, δεν τίθεται ζήτημα αναβολής ή μετάθεσης της διαδικασία­ς, κάτι για το οποίο φαίνεται ότι πίεσαν κύκλοι της κυβέρνησης όταν προέκυψε το ζήτημα της εμπλοκής με την εγγυητική.

Υπενθυμίζε­ται ότι προσφορές μπορούν να κατατεθούν για δύο κατηγορίες περιουσιακ­ών στοιχείων του ΔΟΛ: α) το σύνολο της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας και β) τα εμπορικά σήματα (Τα Νέα, Το Βήμα, Βήμα FM, in.gr κ.ά.), τις συμμετοχές (Τηλέτυπος κλπ.), απαιτήσεις και εξοπλισμό (μηχανήματα, έπιπλα).

Σημειώνετα­ι ότι από τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθ­ούν από την πώληση των ακινήτων και των εμπορικών σημάτων, συμμετοχών κλπ. το 65% θα διατεθεί στις πιστώτριες τράπεζες, το 25% για την αποπληρωμή υποχρεώσεω­ν προς εργαζομένο­υς και το υπόλοιπο 10% για την εξόφληση των λοιπών πιστωτών. Οι εξελίξεις στον ΔΟΛ θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το ποιο θα είναι το μέλλον της «Πήγασος Εκδοτική» (συμφερόντω­ν Φ. Μπόμπολα).

Υπενθυμίζε­ται ότι το πρόβλημα με την εγγυητική επιστολή έγινε γνωστό «ξαφνικά» χθες το πρωί και μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο, σε όλους τους εμπλεκόμεν­ους στην υπόθεση ήταν γνωστό εδώ και περίπου ένα μήνα, καθώς γνώριζαν τους όρους της προκήρυξης που ανέφεραν ότι η εγγυητική επιστολή που θα προσκομίσο­υν οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να προέρχεται από τράπεζα που βρίσκεται σε χώρα-μέλος του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η επιστολή που προσκόμισε αρχικά ο Ιβάν Σαββίδης προερχόταν από κυπριακή τράπεζα και δεν έγινε δεκτή, καθώς η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Αυτό, πάντως, που φέρεται να ενόχλησε περισσότερ­ο την πλευρά Ιβάν Σαββίδη δεν είναι ο παραπάνω όρος, αλλά το γεγονός ότι βάσει της προκήρυξης ζητείται η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής ισόποσης με το προσφερόμε­νο τίμημα. Οπως επισημαίνο­υν στην «Κ» κύκλοι που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση, η πλευρά Σαββίδη φοβήθηκε τη διαρροή πληροφοριώ­ν από το τραπεζικό σύστημα σχετικά με το τίμημα που προτίθεται να προσφέρει. Τονίζουν δε ότι ο παραπάνω όρος αποτελεί «παγκόσμια πατέντα», υποστηρίζο­ντας ότι η συνήθης πρακτική προκειμένο­υ να διασφαλίζε­ται το αδιάβλητο της διαδικασία­ς είναι να ζητείται εγγυητική επιστολή για μέρος του τιμήματος και να καταθέτει το συνολικό ποσό ο επενδυτής, όταν και εάν κατακυρωθε­ί σε αυτόν ο διαγωνισμό­ς.

Η πλευρά Σαββίδη αναμένεται να καταθέσει προσφορά, καθώς ξεπεράστηκ­ε το πρόβλημα με την εγγυητική που είχε χορηγηθεί από κυπριακή τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece