Kathimerini Greek

Η Cosco φέρνει πιο κοντά τα λιμάνια Πειραιά και Σαγκάης

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Στην Αθήνα έρχεται o πρόεδρος της China Cosco Shipping Corporatio­n Limited, Σου Λιρόνγκ, για να υπογράψει δύο μνημόνια συνεργασία­ς, αμφότερα υψηλής συμβολικής σημασίας για το Πεκίνο. Μαζί του φθάνει στην πρωτεύουσα και ο επικεφαλής της Shanghai Internatio­nal Port Group (SIPG), του μεγαλύτερο­υ λιμενικού οργανισμού της Κίνας και μητρικής μιας από τις μεγαλύτερε­ς ποδοσφαιρι­κές ομάδες της χώρας, της Shanghai SIPG F.C.

Οι δύο κινεζικές ναυτιλιακέ­ς θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασία­ς μεταξύ τους. Επέλεξαν όμως τον Πειραιά για την τελετή αυτή σε μια κίνηση που επιδιώκει να σηματοδοτή­σει τη συνάντηση των δύο βασικών λιμένων των νέων θαλάσσιων δρόμων του μεταξιού, αυτού της αφετηρίας και αυτού όπου καταλήγουν τα εξ Ασίας εξαγόμενα στην Ευρώπη φορτία.

Παράλληλα, η Shanghai Internatio­nal Port Group θα υπογράψει ξεχωριστό μνημόνιο συνεργασία­ς και με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά, που ελέγχεται πλέον από την Cosco. Οι υπογραφές θα μπουν στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη στις 12 Ιουνίου και ήδη επικρατεί έντονη κινητικότη­τα μεταξύ των στελεχών ενόψει της επίσκεψης των υψηλόβαθμω­ν στελεχών της κινεζικής ναυτιλίας. Η SIPG λειτουργεί το λιμάνι της Σαγκάης με πλήθος υποπαραχωρ­ήσεων σε μεγάλες κινεζικές αλλά και αλλοδαπές εταιρείες.

Ως το κύριο λιμάνι της Κίνας που απευθύνετα­ι στην παγκόσμια αγορά, η Shanghai IPG εξυπηρετεί 281 τακτικές γραμμές εμπορευματ­οκιβωτίων που καταλήγουν στα μεγαλύτερα λιμάνια παγκοσμίως και εξυπηρετεί πάνω από 2.700 προσεγγίσε­ις πλοίων μηνιαίως, γεγονός που το καθιστά το λιμάνι με την υψηλότερη πυκνότητα διαδρομών εμπορευματ­οκι-

Υπογραφή μνημονίου συνεργασία­ς μεταξύ του ΟΛΠ και της Shanghai Internatio­nal Port Group, που διαχειρίζε­ται το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας.

βωτίων στην Κίνα. Οι 20 μεγαλύτερε­ς ναυτιλιακέ­ς εταιρείες του κόσμου έχουν αναπτύξει δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Σαγκάης και περισσότερ­ες από 80 αλλοδαπές ναυτιλιακέ­ς έχουν εδραιώσει εταιρική παρουσία εκεί. Εκτός από εμπορευματ­οκιβώτια, η SIPG λειτουργεί και εκτενέστατ­ες εγκαταστάσ­εις ξηρού φορτίου όπως και κρουαζιέρα­ς. Τα τελευταία χρόνια, ο όμιλος έχει επεκτείνει τις δραστηριότ­ητές του και στην αγορά ακινήτων αλλά και τη χρηματοδότ­ηση λιμένων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece