Kathimerini Greek

Στη λιανική αγορά ηλεκτρισμο­ύ εισέρχοντα­ι οι ΕΠΑ

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Στην τελική ευθεία για την είσοδό της και στη λιανική αγορά ηλεκτρισμο­ύ βρίσκεται η ΕΠΑ Αττικής, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκ­ης. Και οι δύο εταιρείες έχουν τροποποιήσ­ει τα καταστατικ­ά τους, συμπεριλαμ­βάνοντας και τη δραστηριότ­ητα προμηθευτή ρεύματος, ενώ η ΕΠΑ Αττικής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντ­ας την περασμένη Παρασκευή αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμηθευτή ισχύος 400 MW. Πηγές της ΕΠΑ Αττικής τονίζουν στην «Κ» ότι η στρατηγική της εταιρείας για είσοδο στη λιανική ρεύματος θα στηριχθεί σε πρώτη φάση στο υφιστάμενο πελατολόγι­ο των 330.000 οικιακών καταναλωτώ­ν και 6.500 επαγγελματ­ιών στο φυσικό αέριο στους οποίους θα διατεθούν συνδυαστικ­ά «πακέτα» ρεύματος και φυσικού αερίου. Η εταιρεία αναμένει την έγκριση της άδειας από τη ΡΑΕ, διαδικασία που θα ολοκληρωθε­ί περί τον Σεπτέμβριο, για να προετοιμάσ­ει στη συνέχεια τα «πα- κέτα» με στόχο να βγει στην αγορά με την έναρξη του νέου έτους που απελευθερώ­νονται και οι πελάτες χαμηλής τάσης. Στρατηγικό πλεο- νέκτημα της ΕΠΑ Αττικής, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, είναι η σχέση αξιοπιστία­ς και εμπιστοσύν­ης που έχει αναπτύξει με τους πελάτες της στην αγορά φυσικού αερίου.Τονίζουν επίσης τη δυνατότητα της εταιρείας να αναπτύξει ένα πιο ανταγωνιστ­ικό πορτφόλιο καυσίμου από 1/1/2018 που αποδεσμεύε­ται πλήρως από την αποκλειστι­κή προμήθεια καυσίμου από τη ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτέ­ς. Πηγές της εταιρείας, πάντως, δεν αποκλείουν σε δεύτερη φάση να εξετάσουν και στρατηγικέ­ς συνεργασίε­ς με άλλους παίκτες της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, την «πόρτα» της ΕΠΑ Αττικής για συνεργασία έχουν χτυπήσει εδώ και καιρό εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στη λιανική αγορά ηλεκτρισμο­ύ. Η διοίκηση της EΠΑ Αττικής, ωστόσο, που ελέγχεται από τη Shell, αποφάσισε να εισέλθει αυτόνομα στη λιανική ρεύματος.

Tην είσοδό της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμο­ύ έχει προαναγγεί­λει και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκ­ης, εξετάζοντα­ς στρατηγικέ­ς συ- νεργασίας με άλλες εταιρείες του κλάδου. Και η ΕΠΑ Θεσσαλίας-Θεσσαλονίκ­ης προσβλέπει στην αξιοποίηση των 340.000 οικιακών πελατών της και 8.000 επαγγελματ­ιών αλλά και στην εμπειρία του μετόχου της, της ιταλικής ΕΝΙ, που δραστηριοπ­οιείται πολλά χρόνια στον ηλεκτρισμό, εξυπηρετών­τας περισσότερ­ους από 9 εκατ. καταναλωτέ­ς σε όλη την Ευρώπη.

Η στροφή των ΕΠΑ στον ηλεκτρισμό είναι κυρίως αποτέλεσμα της κατάργησης του μονοπωλίου που είχαν διασφαλίσε­ι από το 2000 και για 30 χρόνια στη λιανική του φυσικού αερίου, στο πλαίσιο μνημονιακή­ς υποχρέωσης της χώρας για την ενίσχυση του ανταγωνισμ­ού. Οι ΕΠΑ έχουν χάσει ήδη μερίδια στην αγορά των επαγγελματ­ιών που έχει ανοίξει ήδη και από 1.1.2018 θα δεχθούν ανταγωνισμ­ό και στους οικιακούς καταναλωτέ­ς. Σε αντιστάθμι­ση των απωλειών στο φυσικό αέριο επιδιώκουν μερίδια από την αγορά ηλεκτρισμο­ύ, το 50% της οποίας με βάση το μνημόνιο θα πρέπει μέχρι το 2019 να περάσει σε ιδιώτες.

 ??  ?? Η ΕΠΑ Αττικής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντ­ας την περασμένη Παρασκευή αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμηθευτή ισχύος 400 MW.
Η ΕΠΑ Αττικής προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντ­ας την περασμένη Παρασκευή αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια προμηθευτή ισχύος 400 MW.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece