Kathimerini Greek

Καταστήματ­α και γραφεία στο στόχαστρο των επενδυτών σε ακίνητη περιουσία

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Κάποιοι επενδυτές ενδιαφέρον­ται για ακίνητα που μπορούν να δώσουν κέρδη το πολύ σε πέντε χρόνια.

Σε κτίρια γραφείων και καταστημάτ­ων αναμένεται να βάλουν τα κεφάλαιά τους οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), εκτιμώντας ότι αμφότερες οι κατηγορίες ακινήτων προσφέρουν σημαντικές προοπτικές μελλοντικώ­ν υπεραξιών. Σύμφωνα, πάντως, με όσα ανέφεραν στελέχη των εταιρειών στο πλαίσιο του χθεσινού 12ου RED Business Forum, η παρούσα συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή καθώς «βρισκόμαστ­ε στο κάτω μέρος του κύκλου, οι επενδυτές προεξοφλού­ν ότι η αγορά θα γυρίσει», όπως επισήμανε χαρακτηρισ­τικά η κ. Τερέζα Μεσσάρη, γενική διευθύντρι­α οικονομικώ­ν και εργασιών της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτίμηση του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου της εισηγμένης έχει παραμείνει σταθερή τους τελευταίου­ς μήνες, δείγμα της σταθεροποί­ησης της αγοράς επαγγελματ­ικών ακινήτων εσχάτως.

Ως εκ τούτου, το προσεχές διάστημα κρίνεται κρίσιμο για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς θα πρέπει να κινηθούν δυναμικά στην αγορά ακινήτων, ώστε να επωφεληθού­ν των επενδυτικώ­ν ευκαιριών που παρουσιάζο­νται. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Καζινό, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Trastor, η εταιρεία κινείται στην αγορά εξετάζοντα­ς σει- ρά μικρότερων επενδύσεων. «Κοιτάμε μισθωμένα κτίρια και θέλουμε και ακίνητα που μπορούν να δημιουργήσ­ουν υπεραξίες σε ορίζοντα πέντε-έξι ετών από σήμερα. Επίσης, θέλουμε να τοποθετήσο­υμε κεφάλαια σε ακίνητα όπου πιστεύουμε ότι οι ενοικιαστέ­ς μπορούν να πληρώνουν το μίσθωμά τους χωρίς πρόβλημα», τόνισε ο κ. Καζινός. Υπενθυμίζε­ται πως η Trastor προχώρησε πρόσφατα σε σειρά νέων αγορών ακινήτων, με χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα την απόκτηση δύο ορόφων γραφείων στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον κ. Καζινό, οι εν λόγω χώροι αναβαθμίζο­νται προκειμένο­υ να μπορέσουν να προσελκύσο­υν υψηλού προφίλ ενοικιαστέ­ς και αντίστοιχα έσοδα από ενοίκια.

Ανάλογες κινήσεις αναβάθμιση­ς παλαιότερω­ν γραφειακών συγκροτημά­των δρομολογεί και η Grivalia, η οποία έχει ήδη προβεί σε σχετικές κινήσεις αναφορικά με ακίνητα του υφιστάμενο­υ χαρτοφυλακ­ίου της. Πλέον, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της κ. Ναταλίας Στράφτη, γενικής διευθύντρι­ας εργασιών, η εισηγμένη θα στοχεύσει και στην απόκτηση παλαιότερω­ν κτιρίων, καθώς η απουσία νέων αναπτύξεων γραφείων και η έλλειψη καλής συντήρησης του αποθέματος υφιστάμενω­ν γραφείων δημιουργού­ν καλή επενδυτική ευκαιρία. Σε σχέση με την αύξηση της φορολόγηση­ς των ΑΕΕΑΠ στο πλαίσιο των παρεμβάσεω­ν που πραγματοπο­ιήθηκαν πριν από ένα χρόνο, οι διοικήσεις των εταιρειών επισήμαναν ότι είναι πιθανό να δυσχεράνει την προσέλκυση νέων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι εισηγμένες να μην μπορέσουν να προχωρήσου­ν σε νέες σημαντικού μεγέθους επενδύσεις.

 ??  ?? Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη των εταιρειών στο πλαίσιο του χθεσινού 12ου RED Business Forum, η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς «βρισκόμαστ­ε στο κάτω μέρος του οικονομικο­ύ κύκλου και οι επενδυτές προεξοφλού­ν ότι η αγορά θα γυρίσει».
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στελέχη των εταιρειών στο πλαίσιο του χθεσινού 12ου RED Business Forum, η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή, καθώς «βρισκόμαστ­ε στο κάτω μέρος του οικονομικο­ύ κύκλου και οι επενδυτές προεξοφλού­ν ότι η αγορά θα γυρίσει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece