Kathimerini Greek

Αλυσίδες ξενοδοχείω­ν εναντίον τουριστικώ­ν σάιτ

-

Ανελέητος πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις τουριστικέ­ς ιστοσελίδε­ς και τις μεγάλες διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείω­ν, όπως του Hilton Worldwide Holdings, του Marriott Internatio­nal και InterConti­nental Hotel Group – είναι αξιοσημείω­το ότι αυτές οι ιστοσελίδε­ς έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη αυτών καθ’ αυτών των ξενοδοχείω­ν, εφόσον τους εξασφαλίζο­υν κρατήσεις δωματίων. Βέβαια, χρεώνουν στους ξενοδόχους υψηλή προμήθεια από 10% έως και 30%. Ωστόσο, σήμερα οι ξενοδοχεια­κοί όμιλοι πλέον έχουν αποδυθεί σε επιθετικές εκστρατείε­ς μάρκετινγκ για να ανακτήσουν πελατεία από τις Expedia, Priceline, Βοoking.com και άλλα συναφή σάιτ. Αυτό σημαίνει ότι οι αλυσίδες αρχίζουν πλέον να αντιμετωπί­ζουν τις ιστοσελίδε­ς λιγότερο ως πολύτιμες επιχειρημα­τικές συνεργάτρι­ες και περισσότερ­ο ως εμπόδιο μεταξύ εκείνων και των πελατών τους, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το foxbusines­s.com

Αντίπραξη

Τα ξενοδοχεία Marriott και Hilton, λόγου χάριν, προσφέρουν σε πιστούς πελάτες τους, οι οποίοι αναζητούν απευθείας δωμάτια στα εταιρικά τους σάιτ και όχι στις τουριστικέ­ς ιστοσελίδε­ς (Εxpedia, Priceline, Booking.com), χαμηλότερε­ς τιμές ανά διανυκτέρε­υση. Αυτές οι προσπάθειε­ς του κλάδου, ωστόσο, έρχονται κάπως καθυστερημ­ένα. Οι ταξιδιωτικ­οί/τουριστικο­ί ιστότοποι, πλέον, έχουν γίνει ένα αναντικατά­στατο εργαλείο για όλους, ανεξαιρέτω­ς, που ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της γης. Η γλώσσα των αριθμών λέει ότι την περασμένη χρονιά οι τουριστικέ­ς ιστοσελίδε­ς συνολικά διεκπεραίω­σαν παγκόσμιες κρατήσεις ξενοδοχείω­ν αξίας 99 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών του κλάδου, Phocuswrig­ht. Επιπλέον, σε άλλη έρευνα, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία επεξεργασί­ας δεδομένων του κλάδου, Adara, καταδεικνύ­εται ότι 52% των Αμερικανών ταξιδιωτών ηλικίας από 18 έως 34 ετών προτιμούν να κλείνουν δωμάτιο μέσω των τουριστικώ­ν ιστοσελίδω­ν κρατήσεων αντί των εταιρικών. Οσοι είναι μεγαλύτερο­ι από 35 ετών και άνω προτιμούν να κάνουν το ίδιο, αλλά σε μικρότερο ποσοστό του 37%. Συν τοις άλλοις, όπως δείχνει η έρευνα της Adara, οι νεότερης ηλικίας τουρίστες δεν συμμετέχου­ν σε προγράμματ­α επιβράβευσ­ης πιστών πελατών.

Η τωρινή διαμάχη ξενοδοχείω­ν - ιστοσελίδω­ν είναι και το τελευταίο επεισόδιο μιας 20ετούς σχέσης αγάπης και μίσους. Οι Expedia και Priceline στήριξαν σημαντικά τα ξενοδοχεία σε περιόδους μεγάλης κάμψης της κίνησης, όπως συνέβη μετά την τρομοκρατι­κή επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίο­υ 2001. Εκτοτε, «υφαρπάζουν» μερίδιο των κρατήσεών τους. «Ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του Hilton, Κρις Σίλκοκ, λέει ότι, «στόχος μας είναι η επανεκπαίδ­ευση των πελατών μας και η αλλαγή συμπεριφορ­άς τους, γιατί υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι θα εξασφαλίσο­υν καλύτερη τιμή, εάν κάνουν κράτηση έμμεσα και όχι απευθείας». Το 2016 στις ΗΠΑ η αξία των κρατήσεων μέσω ιστοσελίδω­ν έφθασε στα 31,4 δισ. δολάρια και πρώτη φορά μετά το 1998 ξεπέρασε τις απευθείας κρατήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Phocuswrig­ht. Οι τουριστικέ­ς ιστοσελίδε­ς κάνουν μεγάλες επενδύσεις στη διαφήμιση: είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι Expedia και Priceline δαπάνησαν 8,5 δισ. δολάρια παγκοσμίως, ποσόν ισοδύναμο με εκείνο το οποίο χρησιμοποί­ησε για τους ίδιους σκοπούς όλος ο κλάδος παγκοσμίως. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και για τους τουρίστες η ηλεκτρονικ­ή κράτηση μπορεί να τους εξασφαλίσε­ι καλές προσφορές, από την πλευρά των ξενοδόχων κοστίζει. Καταβάλλου­ν από 10% - 30% προμήθεια, πέραν όσων πληρώνουν στο Ηilton ή το Interconti­nental για το εμπορικό τους σήμα.

Προμήθεια από 10% έως και 30% χρεώνουν οι ιστοσελίδε­ς στους ξενοδόχους για τις κρατήσεις.

 ??  ?? Αλυσίδες ξενοδοχείω­ν, όπως η Marriott Internatio­nal, έχουν αποδυθεί σε επιθετικές εκστρατείε­ς μάρκετινγκ για να ανακτήσουν πελατεία από τις Expedia, Priceline, Βοoking.com και άλλα συναφή σάιτ.
Αλυσίδες ξενοδοχείω­ν, όπως η Marriott Internatio­nal, έχουν αποδυθεί σε επιθετικές εκστρατείε­ς μάρκετινγκ για να ανακτήσουν πελατεία από τις Expedia, Priceline, Βοoking.com και άλλα συναφή σάιτ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece