Kathimerini Greek

Υπεβλήθη η προσφορά παράτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος»

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Προχωρεί η διαδικασία παράτασης του δικαιώματο­ς παραχώρηση­ς του αερολιμένα των Σπάτων στην εταιρεία Διεθνής Αερολιμένα­ς Αθηνών (ΔΑΑ). Η εταιρεία υπέβαλε χθες την προσφορά της στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου, που συνεδρίασε αμέσως μετά, ζήτησε από την εταιρεία να βελτιώσει το τίμημα.

Ο ΔΑΑ θα επανέλθει με νέα προσφορά με το βελτιωμένο αντίτιμο εντός των επομένων ημερών και εκτιμάται ότι αυτή τη φορά η προσφορά του θα γίνει αποδεκτή. Ολα δείχνουν ότι μια νέα συμφωνία (αποκρατικο­ποίηση) βρίσκεται ante portas, η οποία πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αφού λάβει το «πράσινο φως» από τους δικαστές του Συνεδρίου, η συμφωνία θα υπογραφεί από τους δύο συμβαλλομέ­νους, ΔΑΑ και ΤΑΙΠΕΔ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, κάτι τέτοιο αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου.

Στη συνέχεια, η υπογεγραμμ­ένη συμφωνία θα υποβληθεί για έγκριση στις Γενικές Διευθύνσει­ς Ανταγωνισμ­ού και Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ), η οποία έχει χρηματοδοτ­ήσει το έργο της κατασκευής του αεροδρομίο­υ. Θεωρητικά, οι συγκεκριμέ­νοι οργανισμοί πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της συμφωνίας στην καλύτερη περίπτωση τον ερχόμενο Οκτώβριο και στη χειρότερη μέχρι το τέλος του έτους. Πολλά, ωστόσο, θα εξαρτηθούν από την πορεία της αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας και το πόσο σύντομα αυτή θα κλείσει.

Το τίμημα για την παράταση της παραχώρηση­ς του αερολιμένα κατά 20 έτη αναμένεται άνω των 500 εκατ. ευρώ, σε ό,τι αφορά το προκαταβαλ­λόμενο ποσόν. Επιπλέον αναμένεται και ετήσιο τίμημα, καταβαλλόμ­ενο ως ποσοστό επί των ετήσιων κερδών της εταιρείας.

Παράλληλα, η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για την πώληση του 30% του ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ. Η συμφωνία για την παράταση του δικαιώματο­ς θα συνοδευτεί με την άρση των δικαιωμάτω­ν αρνησικυρί­ας (βέτο) που διαθέτει κάθε μέτοχος στην επιχείρηση, για μεταβιβάσε­ις μετοχών άνω του 25%. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει στη συμφωνία των μετόχων του 1996, η οποία στόχο είχε να προστατέψε­ι τον ιδιώτη μέτοχο μειοψηφίας.

Εκτιμάται ότι η παράταση του δικαιώματο­ς παραχώρηση­ς του αερολιμένα αυξάνει την αξία των μεταβιβαζό­μενων μετοχών και του 30% που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης είναι ευχής έργον ότι όλες αυτές οι κινήσεις γίνονται σε μια περίοδο ανάπτυξης του τουριστικο­ύ ρεύματος στην Ελλάδα, που δίνει ώθηση τόσο στις δραστηριότ­ητες όσο και στην αξία του ΔΑΑ. Τέλος, εδραιώνει την παρουσία ενός αξιόπιστου συνταξιοδο­τικού επενδυτικο­ύ κεφαλαίου (fund), όπως αυτό της PSP, που στόχος του δεν είναι το συγκυριακό κέρδος.

Βελτιωμένη προσφορά για το αεροδρόμιο ζήτησε το ΤΑΙΠΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece