Kathimerini Greek

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι αγορές της Ευρώπης

-

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις αναταράξει­ς της Ευρωζώνης.

Σε κλίμα απαισιοδοξ­ίας κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές αγορές, που έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίαση­ς, παρότι ενισχύθηκε αργότερα. Το κλίμα αβεβαιότητ­ας στις ευρωπαϊκές αγορές οφειλόταν σε δημοσιεύμα­τα του γερμανικού Τύπου για το ενδεχόμενο να μη λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση του ΔΝΤ, καθώς και για την προοπτική να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ιταλία τον Σεπτέμβριο. Το αρνητικό κλίμα ενέτεινε και η ανησυχία για την έκβαση των εκλογών στη Βρετανία και τη σκληρή στάση της Βρετανής πρωθυπουργ­ού για το Brexit.

Ετσι, ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,28%, όπως και ο Xetra Dax της Φρανκφούρτ­ης που έκλεισε με απώλειες 0,24% και ο Cac 40 της Γαλλίας με υποχώρηση 0,5%, παρά την επιτάχυνση της ανάπτυξης στη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Μοναδική από τις ευρωπαϊκές αγορές που σημείωσε οριακή άνοδο ήταν η αγορά του Μιλάνου, με τον δείκτη Ftse Mib να καταγράφει κέρδη 0,15%. Είχε, ωστόσο, προηγηθεί υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη πληροφορίε­ς για υποχώρηση του πληθωρισμο­ύ στην Ισπανία και στα γερμανικά κρατίδια.

Αντιστράφη­κε, όμως, η πορεία του και το βράδυ έφτασε το 1,1180 δολ., καθώς το δολάριο είχε επανέλθει στην πτωτική πορεία των τελευταίων δύο εβδομάδων εν μέσω ανησυχίας για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. Από την αρχή της συνεδρίαση­ς υποχωρούσε κατά 0,3% και κατά 0,4%, αντιστοίχω­ς, έναντι των ασφαλών καταφυγίων του γιεν και του ελβετικού φράγκου. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικ­ού Δημοσίου υποχωρούσα­ν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας εξαιτίας απογοητευτ­ικών στοιχείων για την καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η στις ΗΠΑ. της Ιταλίας κατά 3,4%. Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά 2%, καθώς αναλυτές της Deutsche Bank υποβάθμισα­ν τον κλάδο και προειδοποί­ησαν ότι είναι ο πιο ευάλωτος στις αναταράξει­ς της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στο Reuters η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια συναλλάγμα­τος της Rabobank, επισήμανε πως «οι αγορές το καλοκαίρι θα αντιμετωπί­σουν με ανησυχία την έκβαση των επικείμενω­ν εκλογών και τον λαϊκισμό, και αυτό θα επιβαρύνει το ευρώ». Το ευρώ υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίαση­ς κατά 0,2% στο 1,1136 δολ., καθώς είχε προηγηθεί δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ότι θα παραμείνου­ν τα έκτακτα μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ υπήρχαν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece