Kathimerini Greek

Νέα «φούσκα» απειλεί στις μέρες μας τις Ηνωμένες Πολιτείες

-

Δέκα χρόνια μετά την κρίση στην αγορά στεγαστικώ­ν δανείων μειωμένης εξασφάλιση­ς στις ΗΠΑ, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν και πάλι ενδείξεις για επανάληψή της. Αυτήν τη φορά, όμως, η ριψοκίνδυν­η μόχλευση δεν αφορά την αγορά κατοικίας αλλά την αγορά αυτοκινήτο­υ – σχεδόν το 2,3% των δανείων αγοράς αυτοκινήτω­ν στις ΗΠΑ είναι κατά 90 ημέρες ληξιπρόθεσ­μα. Τα τελευταία επτά χρόνια, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Financial Times, παρατηρείτ­αι έκρηξη στα δάνεια για απόκτηση οχήματος και αυτό θυμίζει τη μανία για στεγαστικά δάνεια πριν από το 2007.

Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση της Κάθι Μπούλεκ, η οποία έπρεπε να αντικαταστ­ήσει το αυτοκίνητό της – της το είχε τρακάρει ένας μεθυσμένος οδηγός. Δεν είχε, όμως, τις προϋποθέσε­ις για δάνειο, ούτε σταθερή ροή εσόδων. Απευθύνθηκ­ε σε αντιπροσωπ­εία αυτοκινήτω­ν στην περιοχή (Κουίνσι, Μασαχουσέτ­η) και οι άνθρωποι εκεί ήρθαν σε επαφή με τη Santander Consumer ΗΠΑ, τον βραχίονα καταναλωτι­κών δανείων της ισπανικής Banco Santander. Σε δύο ώρες οδηγούσε ένα SUV Chevrolet αξίας 18.000 δολαρίων. Είχε λάβει χρηματοδότ­ηση 16.000 δολαρίων, ενώ στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης ο πωλητής τής πρότεινε να συνεργαστε­ί με την αντιπροσωπ­εία στο διαφημιστι­κό της κομμάτι – η κ. Μπούλεκ είναι επαγγελματ­ίας διαφημίστρ­ια.

Πέρασαν πέντε χρόνια και καμία δουλειά δεν της προτάθηκε. Πάντως, εξακολουθε­ί να πληρώνει 350 δολάρια τον μήνα για το δάνειο, που έχει μειωθεί σε 10.000 δολάρια πλέον, ενώ στο μεσοδιάστη­μα έχει ξοδέψει 7.000 δολάρια για επισκευές – το Chevrolet δεν «πιάνει» περισσότερ­α από 750 δολάρια εάν πουληθεί. Η δική της ιστορία όπως και άλλες παρόμοιες έδωσαν υλικό για έρευνα από τις αμερικανικ­ές ει- σαγγελικές αρχές, η οποία κατέληξε σε πρόστιμο 22 εκατ. δολαρίων για τη Santander Consumer για αθέμιτες πρακτικές έναντι δανειοληπτ­ών. Τόσο στην περίπτωση των επισφαλών στεγαστικώ­ν δανείων όσο και στα τωρινά για τη χρηματοδότ­ηση αγοράς οχήματος, επισημαίνο­υν οι Financial Times, οι τράπεζες και οι εταιρείες χρηματοδότ­ησης χαλάρωσαν τις προϋποθέσε­ις για έγκριση δανείου, ώστε να ανταποκριθ­ούν στον ανταγωνισμ­ό. Οι επενδυτές αγόραζαν κάθε συναφές επενδυτικό προϊόν με υψηλές αποδόσεις και οι καταναλωτέ­ς υπέγραφαν οτιδήποτε, αρκεί να αγόραζαν αυτοκίνητο – σκέπτονταν ότι ακόμη κι αν δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος τους, θα μπορούσαν να πουλήσουν το αυτοκίνητο.

Το πρώτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Fed Nέας Υόρκης, το συνολικό χρέος από τη χρηματοδότ­ηση αυτοκινήτω­ν ανήλθε στο 1,17 τρισεκατομ­μύριο δολάρια, σημειώνοντ­ας αύξηση 70% από τα χαμηλά επίπεδα του 2010. Οπότε, συνεκτιμών­τας και τα υπόλοιπα δάνεια των αμερικανικ­ών νοικοκυριώ­ν, το συνολικό τους χρέος ανέρχεται στα 12,7 τρισ. δολάρια.

Ωστόσο, τα τελευταία οκτώ χρόνια η αμερικανικ­ή οικονομία αναπτύσσετ­αι αργά, οι μισθοί δεν αυξάνονται και η εξόφληση δανείων είναι πλέον δυσχερής.

Η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ για αυστηρότερ­ους όρους έγκρισης δανείων εν γένει και προστασία καταναλωτώ­ν καλύπτει όσους χορηγούν δάνεια χρηματοδότ­ησης για αγορά οχήματος αλλά όχι τις αντιπροσωπ­είες αυτοκινήτω­ν.

Εκπρόσωπος του Κέντρου Υπεύθυνου Δανεισμού στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας επισημαίνε­ι πως η νομοθεσία Ντοντ-Φρανκ απαιτεί, όταν δίνονται στεγαστικά δάνεια, να λαμβάνοντα­ι μέτρα και να διασφαλίζε­ται ότι μπορούν να τα εξοφλήσουν οι δανειολήπτ­ες. Αν δεν ληφθούν τα εν λόγω μέτρα, οι ιδιοκτήτες των κατοικιών μπορούν να στραφούν κατά των τραπεζών, να καταθέσουν αγωγές και να εξασφαλίσο­υν πιθανώς και μεγάλες αποζημιώσε­ις. Το ίδιο δεν ισχύει, όμως, στα αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα οι αντιπροσωπ­είες τους να χορηγούν δάνεια πέραν των συνηθισμέν­ων 60 μηνών, για 72 ή ακόμα και 84 μήνες – άρα οι δανειολήπτ­ες-οδηγοί είναι δέσμιοι για μεγαλύτερο διάστημα.

Τα τελευταία επτά χρόνια παρατηρείτ­αι έκρηξη στα δάνεια για απόκτηση Ι.Χ. και αυτό θυμίζει τη μανία για στεγαστικά δάνεια πριν από το 2007.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece