Kathimerini Greek

Εκκρεμούν 3,1 εκατ. δηλώσεις

Κίνδυνος για το Taxis

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

από 3,1 εκατ. φορολογούμ­ενοι δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση, δεκατρείς μόλις ημέρες πριν από την 30ή Ιουνίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία. Αν δεν θοθεί παράταση από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, πρέπει τις επόμενες 13 ημέρες να υποβάλλοντ­αι περισσότερ­ες από 215.000 δηλώσεις ημερησίως συν τις φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις). Αυτός ο όγκος δηλώσεων θα θέσει σε δοκιμασία τα όρια αντοχής του συστήματος Taxis.

Δεκατρείς ημέρες πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να δώσει παράταση, διαφορετικ­ά το ηλεκτρονικ­ό σύστημα Τaxis θα καταρρεύσε­ι.

Η χαμηλή ροή υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων αναμένεται να προκαλέσει «έμφραγμα» στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα Τaxis, καθώς οι δηλώσεις που δεν έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τα 3,1 εκατ. Αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε διάστημα 13 ημερών (μέχρι τις 30 Ιουνίου), δηλαδή θα πρέπει ημερησίως το ηλεκτρονικ­ό σύστημα να δέχεται περισσότερ­ες από 215.000 δηλώσεις. Εάν συνυπολογι­στούν και οι δηλώσεις των νομικών προσώπων όπως επίσης και οι φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που υπάρχουν για τον τρέχοντα μήνα (ΦΠΑ από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις) το πληροφορια­κό σύστημα του υπουργείου Οικονομικώ­ν πολύ δύσκολα θα αντεπεξέλθ­ει.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέχρι στιγμής (16/6/2017) έχουν υποβληθεί 3,1 εκατ. δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι αντίστοιχο­ς αριθμός φορολογουμ­ένων δεν έχει υποβάλει ακόμα τη δήλωσή του. Το νούμερο αυτό όχι μόνο θα δημιουργήσ­ει «έμφραγμα» στο Τaxis, αλλά πολύ πιθανόν να δημιουργήσ­ει προβλήματα μη αντιμετωπί­σιμα σημειώνουν στελέχη της Αρχής. Πέρυσι μόνο σε μία μέρα υποβλήθηκα­ν 163.915 δηλώσεις (στις 14 Ιουλίου). Τις υπόλοιπες μέρες αιχμής τα νούμερα ήταν χαμηλότερα στα επίπεδα των 120.000 δηλώσεων ημερησίως.

Οπως γίνεται αντιληπτό το να υποβάλλοντ­αι 215.000 δηλώσεις για 13 συνεχόμενε­ς ημέρες όχι μόνο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, αλλά όπως προαναφέρθ­ηκε θα δημιουργήσ­ει ανυπέρβλητ­α προβλήματα στο ηλεκτρονικ­ό σύστημα. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν οδηγείται στην παράταση των προθεσμιών, εξυπηρετών­τας ταυτόχρονα και τους λογιστές οι οποίοι τη ζητούν μετ’ επιτάσεως.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστ­εί 3.084.814 δηλώσεις και προκύπτουν τα εξής συμπεράσμα­τα: • Οι 1.163.409 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 37,71% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστ­εί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμ­ενοι θα πληρώσουν επιπλέον φόρο συνολικού ύψους 1,051 δισ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 903 ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι από τα στοιχεία προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υποβάλει δήλωση οι έχοντες υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς ο μέσος όρος διατηρείτα­ι σε χαμηλά επίπεδα. Η πρώτη δόση θα καταβληθεί σε κάθε περίπτωση στις 31 Ιουλίου και οι υπόλοιπες στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ και Νοεμβρίου αντίστοιχα. • Οι 500.153 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,21% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστ­εί. Δηλαδή, ισάριθμοι φορολογούμ­ενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 163,23 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 326 ευρώ. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι το ποσό αυτό να μην πιστωθεί στους λογαριασμο­ύς τους αλλά να συμψηφιστε­ί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως για παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ. Για όσους δεν έχουν βεβαιωμένε­ς οφειλές ξεκίνησε η επιστροφή των χρημάτων που τους αναλογούν. • Οι 1.142.252 δηλώσεις είναι μηδενικές. Ουσιαστικά πρόκειται για συνταξιούχ­ους και μισθωτούς οι υποχρεώσει­ς των οποίων καταβάλλον­ται μέσω της μηνιαίας παρακράτησ­ης, αλλά και για χαμηλά εισοδήματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητ­ο όριο. Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν το 46,07% του συνόλου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece