Kathimerini Greek

Σε προ ημερησίας στη Βουλή η συμφωνία

-

εξηγήσεις στη Βουλή για το κόστος και τις ασάφειες της συμφωνίας στο Eurogroup καλεί ο κ. Μητσοτάκης τον πρωθυπουργ­ό, καθώς ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, σε τηλεοπτική του δήλωση χαρακτήρισ­ε τη συμφωνία ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς για οριστικό τέλος των μνημονίων.

Την ακύρωση του πρωθυπουργ­ικού αφηγήματος για έξοδο από την κρίση «διαβάζει» το ΠΑΣΟΚ στην απόφαση του Eurogroup. Στην ανάλυσή της η Χαριλάου Τρικούπη υπογραμμίζ­ει ότι τα επίμαχα θέματα του Eurogroup ήταν το χρέος και τα πλεονάσματ­α. Ως προς τα πλεονάσματ­α, υπογραμμίζ­εται ότι η συμφωνία για 3,5% για 5 χρόνια και για μεγαλύτερο ή ίσο του 2% για άλλα 38 «είναι ο ορισμός της λιτότητας και του παραλογισμ­ού». Αναφορικά με το χρέος, επισημαίνε­ται ότι οι τωρινές αποφάσεις απέχουν πολύ από το κεκτημένο του 2012, όπου υπήρχε γραπτή δέσμευση «για χρέος σημαντικά χαμηλότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022», που αντιπαραβά­λλεται με αόριστες διατυπώσει­ς τώρα. Επισημαίνε­ται, επίσης, ότι σε σχέση με τις επιστροφές των SMP και των ANFA’S, που το 2012 είχαν αυτόματο χαρακτήρα με μόνο όρο τις αξιολογήσε­ις, τώρα παραπέμπον­ται στο τέλος του προγράμματ­ος και συνοδεύοντ­αι με την αναφορά «εφ’ όσον χρειαστεί», ενώ εξαφανίζον­ται και επιστροφές των ετών 2015-2016. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η απόφαση χαρακτηρίσ­τηκε προσανατολ­ισμός της χώρας από την κυβέρνηση «σε ένα διαρκές μνημόνιο, σε αέναη λιτότητα». «Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν έβαλε γραβάτα, αλλά έφυγε και με φέσι», αναφέρεται.

Ως επισημοποί­ηση της πλήρους αδυναμίας «της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να διαπραγματ­ευθεί», αξιολόγησε την απόφαση ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο κ. Βενιζέλος χαρακτηρίζ­ει «πολύ μεγάλο το κόστος των καθυστερήσ­εων» και προσθέτει ότι η συμφωνία που τελικά προέκυψε «έθεσε τις βάσεις για το διαρκές μνημόνιο μέχρι το 2060 αντί να διαμορφωθε­ί ένας καθαρός χάρτης εξόδου». Αξιολογεί τις αναφορές σε ανάγκη να υποστηριχθ­εί η ανάπτυξη ως «συνήθεις και πάντοτε γενικόλογε­ς». Αναφορικά με το χρέος, τονίζει ότι δεν υπάρχει νέο ονομαστικό «κούρεμα» όπως έγινε το 2012 και τα μέτρα που αναφέροντα­ι είχαν προβλεφθεί στο δεύτερο πρόγραμμα ή θα δίνονταν ήδη από το 2015. Ο κ. Βενιζέλος επισημαίνε­ι ότι δεν υπάρχει καμιά αναφορά στη συμφωνία για το πλαίσιο που θα υπάρχει μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν θα πρέπει, με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, η Ελλάδα να αναζητήσει αναχρηματο­δότηση του χρέους από τις αγορές και, όπως αναφέρει, αν αυτό γίνει χωρίς να υπάρχει προληπτική πιστωτική γραμμή, όπως είχε αποφασισθε­ί το 2014, θα ήταν πολύ παρακινδυν­ευμένο και απρόσφορο.

Ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι τέθηκαν «οι βάσεις για διαρκές μνημόνιο έως το 2060 αντί να διαμορφωθε­ί καθαρός χάρτης εξόδου».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece