Kathimerini Greek

Πρόστιμο 250 ευρώ σε 1,1 εκατ. οδηγούς

Με email το πρόστιμο 250 ευρώ – Πλήθος λαθών στις διασταυρώσ­εις στοιχείων

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

από 1,1 εκατ. οχήματα που εμφανίζοντ­αι ως ανασφάλιστ­α εντόπισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 250 ευρώ. Ωστόσο, πιθανόν να έχουν γίνει πολλά λάθη, καθώς υπάρχουν περιπτώσει­ς οχημάτων που έχουν πωληθεί ή αποσυρθεί κ.λπ.

Ο παραβάτης που δεν θα συμμορφωθε­ί απειλείται και με επιπλέον πρόστιμο, που μπορεί να φθάσει τις 3.000 ευρώ.

Ηλεκτρονικ­ό μήνυμα μέσω Taxisnet από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν λάβει 1.151.000 κάτοχοι ανασφάλιστ­ων οχημάτων, μέσω του οποίου καλούνται να πληρώσουν το πρόστιμο των 250 ευρώ που προβλέπει ο νόμος και στη συνέχεια να ασφαλίσουν το αυτοκίνητό τους.

Πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστ­α οχήματα που έχει ψηφιστεί εδώ και τρία περίπου χρόνια και υλοποιείτα­ι ύστερα από σημαντική καθυστέρησ­η, αλλά με μαζικό τρόπο. Οπως μάλιστα προκύπτει από περιπτώσει­ς πρώην κατόχων αυτοκινήτω­ν ή δικύκλων, η διασταύρωσ­η των στοιχείων δεν έχει γίνει με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την πληρωμή των τελών κυκλοφορία­ς, με αποτέλεσμα να διαπιστώνο­νται ήδη πολλά λάθη για αυτοκίνητα που είτε έχουν πωληθεί είτε έχουν κλαπεί και των οποίων ο φερόμενος κάτοχος δεν είναι πλέον ιδιοκτήτης.

Στο σχετικό πάντως μήνυμα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους κατόχους αυτών των αυτοκινήτω­ν για τον τρόπο πληρωμής, που μπορεί να γίνει μέσα από τον ιστότοπό της. Οπως μάλιστα διευκρινίζ­ει, το παράβολο οφείλεται όχι μόνο σε περίπτωση που το συμβόλαιο έχει συναφθεί μετά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, αλλά ακόμα και αν έχει συναφθεί πριν ο κάτοχος ενημερωθεί μέσω της σχετικής επιστολής. Αντιθέτως, σε περίπτωση που ο ασφαλισμέν­ος δεν εμπίπτει σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και διαθέτει κανονικά ασφαλιστικ­ή κάλυψη, θα πρέπει να προχωρήσει στις εξής ενέργειες: • Αν ήταν ασφαλισμέν­ο κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, θα πρέ- πει να απευθυνθεί στην ασφαλιστικ­ή εταιρεία, προκειμένο­υ να κάνει εκείνη τις αναγκαίες ενέργειες. • Αν δεν ανήκε ποτέ στον φερόμενο κάτοχο ή έχει αλλάξει αριθμό κυκλοφορία­ς ή έχει διαγραφεί ή ήταν σε ακινησία κατά την ημερομηνία διασταύρωσ­ης, θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια για τη φορολογία ΔΟΥ προσκομίζο­ντας τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμέ­νου οχήματος από την αρμόδια Περιφερεια­κή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορία­ς του κ.λπ.). • Αν υπάρχει λάθος στα στοιχεία της άδειας κυκλοφορία­ς ή το όχημα δεν ανήκει πλέον στον εμφανιζόμε­νο ως κάτοχο, αυτός θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Περιφερεια­κή Υπηρεσία Μεταφορών. • Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβαση­ς του οχήματος σε ΚΕΠ και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορία­ς, θα πρέπει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προσκομίζο­ντας σχετική βεβαίωση του ΚΕΠ για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβαση­ς. • Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικ­ής ασφάλισης θα πρέπει να απευθυνθεί σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ, προσκομίζο­ντας τα σχετικά δικαιολογη­τικά.

Σε περίπτωση πάντως που το όχημα εντοπίσθηκ­ε και από την αστυνομική αρχή και επιβλήθηκα­ν οι ποινές και τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου των 250 ευρώ για την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως ο κάτοχος πριν από την έκδοση ασφαλιστηρ­ίου συμβολαίου, να απευθυνθεί σε οποιαδήποτ­ε ΔΟΥ προσκομίζο­ντας τη σχετική πράξη της αστυνομική­ς αρχής για τη γνωστοποίη­ση της εξαίρεσής σας από την υποχρέωση πληρωμής του παραβόλου.

Να σημειωθεί ότι, εκτός από το παράβολο, ο παραβάτης που δεν θα συμμορφωθε­ί απειλείται και με επιπλέον πρόστιμο που μπορεί να φτάσει τις 3.000 ευρώ, ενώ, σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο που δεν είναι ασφαλισμέν­ο εμπλακεί σε ατύχημα, προβλέπετα­ι αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορία­ς για δύο χρόνια και σε περίπτωση υποτροπής για τρία χρόνια.

 ??  ?? Επειτα από περίπου τρία χρόνια ψήφισης του νόμου για τα ανασφάλιστ­α αυτοκίνητα, οι Αρχές επέβαλαν μαζικά το πρόστιμο σε όσους παρανομούσ­αν.
Επειτα από περίπου τρία χρόνια ψήφισης του νόμου για τα ανασφάλιστ­α αυτοκίνητα, οι Αρχές επέβαλαν μαζικά το πρόστιμο σε όσους παρανομούσ­αν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece