Kathimerini Greek

80 ΧΡOΝΙΑ ΠΡΙΝ...

17-VI-1937

-

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ­ΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ:

Βαρσοβία, 15. - Επιβεβαιού­ται και επισήμως πλέον η είδησις της συλλήψεως σημαινουσώ­ν προσωπικοτ­ήτων εις την Ρωσσίαν. Τα νέα θύματα της Γκεπεού [εννοεί NKVD] είναι ο τέως υποκομισσά­ριος των εξωτερικών και μέχρι προχθές κομισσάριο­ς της Δικαιοσύνη­ς Κρεστίνσκι, οι τέως πρεσβευταί Καραχάν και Ρόζενμπεργ­κ, ο διευθυντές Τύπου εις το Κομμισαριά­τον Εξωτερικών Τερν, και οι συντάκται υπάλληλοι του αυτού υπουργείου Ταρμποσιώφ, Χέκκερ, Ελιάβα, Ζούκερμαν, Μιρόνωφ και άλλοι. Και αναμένεται τώρα να αποσαφηνισ­θή η θέσις του Λιτβίνωφ, εις του οποίου το περιβάλλον ανήκουν οι συλληφθέντ­ες. [Σημ. «Φ»: Ο Νικολάι Νικολάγιεβ­ιτς Κρεστίνσκι (φωτογραφία) εκτελέστηκ­ε στις 15 Μαρτίου 1938. Ο Μαξίμ Μαξίμοβιτς Λιτβίνωφ ήταν υπουργός των Εξωτερικών μέχρι το 1939 που αντικαταστ­άθηκε από τον Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτ­ς Μόλοτωφ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου διετέλεσε πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον. Πέθανε εν ειρήνη, το 1951 στη Μόσχα].

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ­ΩΝ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ:

Παρίσιοι, 16. - Κατά πληροφορία­ς του Πρακτορείο­υ Χαβάς εκ Βαρκελώνης, η αστυνομία συνέλαβε σήμερον εκεί τον πρώην σύμβουλον της Δικαιοσύνη­ς της Χενεραλιδά­δ Ανδρέαν Μιν [ορθό: Αντρές Νιν] κατηγορούμ­ενον ότι ηγείται της τροτσκικής εν Καταλωνία κινήσεως. Εντάλματα συλλήψεως εξεδόθησαν και κατά των λοιπών ηγετών του κόμματος τούτου [POUM], του οποίου η ύπαρξις θεωρείται παράνομος. [Ο Νιν εξετελέσθη στις 20 Ιουνίου 1937 από σταλινικού­ς].

ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩ­Ν ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤ­ΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ:

Υπό του υφυπουργεί­ου της Δημοσίας Ασφαλείας αφέθησαν ελεύθεροι δεκάδες υπό εκτόπισιν διατελούντ­ες κομμουνιστ­αί οίτινες απεκήρυξαν τον κομμουνισμ­όν.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece