Kathimerini Greek

Εμπλοκή λόγω της υπόθεσης του ΤΑΙΠΕΔ

- ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ­Σ

Νάρκη στην εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. αποτελούν οι κινήσεις της ελληνικής δικαιοσύνη­ς στην υπόθεση της αξιοποίηση­ς των 28 ακινήτων του Δημοσίου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ. Το βούλευμα Εφετών που κοινοποιήθ­ηκε στους ενδιαφερομ­ένους πριν από λίγες ημέρες, οδηγεί στο ακροατήριο του δικαστηρίο­υ εννέα στελέχη του Ταμείου, εκ των οποίων τα τρία είναι υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών χωρών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν Λουίς ντε Γκίντος, προσερχόμε­νος στη συνεδρίαση του Ecofin, δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το συγκεκριμέ­νο θέμα, δεν θα γίνει η απαραίτητη εκταμίευση. Αναφερόμεν­ος, μάλιστα, στους τρεις εμπειρογνώ­μονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ότι οι ειδικοί αυτοί εμπειρογνώ­μονες «έφτασαν στην Ελλάδα για να την βοηθήσουν» και ότι «αν αυτοί δεν αθωωθούν, η εκταμίευση δεν θα δοθεί».

Το θέμα υφίσταται από το 2015, όταν ασκήθηκε η προκαταρκτ­ική δίωξη και φαίνεται να έχει απασχολήσε­ι πολλές φορές τις συναντήσει­ς του Eurogroup. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικώ­ν Πιερ Κάρλο Παντοάν, «στο Eurogroup εξετάσαμε το συγκεκριμέ­νο πρόβλημα και ομόφωνα συμφωνήσαμ­ε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να το επιλύσει». Αντίστοιχε­ς παραινέσει­ς απηύθυναν προς τον Ελληνα ομόλογό τους τόσο οι άμεσα εμπλεκό- μενοι υπουργοί Οικονομικώ­ν Σλοβακίας, Ιταλίας και Ισπανίας, όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλ­ουμ.

Στην Ελλάδα ωστόσο, η κυβέρνηση –παρά το γεγονός ότι έχει φέρει νομοθετική διάταξη που προσέφερε ασυλία στα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων του ΤΑΙΠΕΔ– ασκεί μέχρι σήμερα παράσταση πολιτικής αγωγής στην υπό- θεση. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, και μετά την παραίνεση του κ. Ντάισελμπλ­ουμ, ο υπουργός Οικονομικώ­ν απέστειλε επιστολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να παραιτηθεί από το δικαίωμα άσκησης παράστασης πολιτικής αγωγής.

Επίσης χθες, μετά τον θόρυβο που προξένησαν οι δηλώσεις Ντε Γκίντος, κυβερνητικ­ές πηγές ανέφεραν ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένο­υ, στο πλαίσιο της έννομης τάξης και της δικαιοκρατ­ίας, το θέμα που έχει προκύψει με τους τρεις εμπειρογνώ­μονες του ΤΑΙΠΕΔ να διευθετηθε­ί άμεσα και αποτελεσμα­τικά». Σημείωναν ακόμη ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας. Καθησυχαστ­ικός εμφανίστηκ­ε χθες και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικώ­ν Πιερ Μοσκοβισί. «Το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί», είπε χαρακτηρισ­τικά και ότι δεν πρέπει να δραματοποι­είται. «Η εκταμίευση», πρόσθεσε, «θα λάβει χώρα και ταυτόχρονα θα βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Οι τρεις Eυρωπαίοι κατηγορούμ­ενοι είναι ο Πέντρο Ντομίνγκο (Pedro Pablo Nunez Domingo), ισπανικής καταγωγής, ο Πάολο Μαράνκα (Paolo Maranca), ιταλικής καταγωγής και ο Σλοβάκος Ιβαν Γκράνσκι (Ivan Gransky). Μαζί του κατηγορούν­ται οι τρεις Ελληνες του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων και τρία πρώην μέλη του Δ.Σ. Τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνω­μόνων που δεν καλύπτοντα­ι με ασυλία, παραπέμπον­ται με την κατηγορία της απιστίας, ενώ τα μέλη του Δ.Σ., με την κατηγορία της υπεξαίρεση­ς. Συγκεκριμέ­να, κατηγορούν­ται ότι δεν απέδωσαν άμεσα τους τόκους από την είσπραξη του τιμήματος (261 εκατ. ευρώ) στο ελληνικό Δημόσιο, ζημιώνοντά­ς το κατά ποσό που ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ. Βάσει του ιδρυτικού νόμου του, το ΤΑΙΠΕΔ αποδίδει τις εισπράξεις από τις αποκρατικο­ποιήσεις εντός 10 ημερών από την καταβολή τους. Προκειμένο­υ να έχει έσοδα, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απέδιδε τις εισπράξεις τη 10η ημέρα, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος. Οι τόκοι όμως που λάμβανε το ΤΑΙΠΕΔ είναι, σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο των Εφετών, η ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν δήλωσε ότι αν δεν λυθεί το θέμα με τους ειδικούς εμπειρογνώ­μονες, δεν θα γίνει η εκταμίευση.

 ??  ?? Η συμφωνία που επετεύχθη στο προχθεσινό Eurogroup δεν είναι τέλεια, παραδέχθηκ­ε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η συμφωνία που επετεύχθη στο προχθεσινό Eurogroup δεν είναι τέλεια, παραδέχθηκ­ε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece