Kathimerini Greek

Δόση και συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κέρδη από το Eurogroup

- Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Στην καλύτερη περίπτωση, η έξοδος στις αγορές τοποθετείτ­αι στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018.

Ολοι ανακουφίστ­ηκαν, αλλά κανένας σχεδόν (εκτός, ίσως από το Μαξίμου) δεν θριαμβολόγ­ησε για την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup. Επειτα από τόση αναμονή και τόσα μέτρα, που ψηφίστηκαν, η ελάφρυνση του χρέους παραπέμπετ­αι και πάλι για το 2018 και το QE δεν φαίνεται να εξασφαλίζε­ται. Τι συνέβη λοιπόν προχθές στο Λουξεμβούρ­γο; Παρακάτω επιχειρούν­ται κάποιες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα:

Ποιο ήταν το βασικό κέρδος για την Ελλάδα από το προχθεσινό Eurogroup;

H δόση των 8,5 δισ. ευρώ. Μπορούμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσει­ς του Ιουλίου, που είναι 7,4 δισ. ευρώ, και να εξοφληθούν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του Δημοσίου 1,6 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις, από 800 εκατ. ευρώ. Η πρώτη θα δοθεί άμεσα με την εκταμίευση και η δεύτερη το φθινόπωρο.

Ως προς την ελάφρυνση του χρέους, τι συμφωνήθηκ­ε;

Εγινε κάποια συγκεκριμε­νοποίηση των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων, αλλά όχι αρκετή για να μιλάμε για «καθαρότητα». Αποφασίστη­κε ότι η μέση σταθμισμέν­η ωρίμανση των ομολόγων παρατείνετ­αι κατά 0-15 χρόνια. Η μέση ωρίμανση είναι σήμερα 30 χρόνια, άρα τα 15 επιπλέον χρόνια είναι ικανοποιητ­ικά. Ωστόσο, το «0» δεν έφυγε, αφήνοντας τους επενδυτές σε αβεβαιότητ­α. Δεν έφυγε επίσης η διατύπωση ότι τα μέτρα θα εφαρμοστού­ν «στον βαθμό που χρειάζεται». Η προηγούμεν­η διατύπωση ήταν ίσως λίγο χειρότερη, αφού έλεγε «αν χρειάζεται».

H γαλλική πρόταση τελικά πέρασε;

Εγινε δεκτή η κεντρική της ιδέα, να δημιουργηθ­εί ένας μηχανισμός που θα συνδέει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη. Ομως, οι λεπτομέρει­ες του μηχανισμού θα προσδιορισ­τούν μετά το τέλος του προγράμματ­ος, το 2018. Ας σημειωθεί ότι ως προς το περιεχόμεν­ο της πρότασης αυτής υπάρχουν και επιφυλάξει­ς, αφού ο μηχανισμός ίσως αποτελέσει αντικίνητρ­ο στις κυβερνητικ­ές προσπάθειε­ς για τόνωση της ανάπτυξης, προκειμένο­υ να δοθεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους.

Εξασφαλίσθ­ηκε η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE);

Oχι, αν και δόθηκαν περισσότερ­ες διευκρινίσ­εις ως προς τη μελλοντική ελάφρυνση του χρέους. Επί της ουσίας, η ΕΚΤ δύσκολα θα αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αν προηγουμέν­ως δεν χαρακτηρίσ­ει βιώσιμο το χρέος το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείτα­ι το Reuters σε χθεσινό τηλεγράφημ­ά του, η ΕΚΤ χρειάζεται περισσότερ­η σαφήνεια στο είδος της ελάφρυνσης του χρέους που θα πάρει η Ελλάδα από τους πιστωτές της, προκειμένο­υ να αποφασίσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE. Αλλωστε και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε τις θριαμβολογ­ίες και είπε προχθές ότι η απόφαση είναι θέμα της ΕΚΤ.

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχε­ι, πότε;

Είναι αρκετά ασαφές. Αυτό που αποφασίσθη­κε είναι να εισηγηθεί η κ. Λαγκάρντ ένα stand by arrangemen­t, με δυνατότητα χρηματοδότ­ησης 2 δισ. δολαρίων, που θα εκταμιευθε­ί, όμως, μόνον εφόσον μπορεί να διασφαλισθ­εί, στο τέλος του προγράμματ­ος, ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι στην πράξη το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσε­ι τίποτα. Αλλωστε, το ποσό είναι και ασήμαντο και το επιτόκιο του ΔΝΤ υψηλότερο από τα ευρωπαϊκά.

Πότε θα βγούμε στις αγορές;

Μέχρι πρότινος, ο σχεδιασμός προέβλεπε έξοδο στις αγορές μετά το QE και πολλοί θεωρούν ότι αυτό παραμένει το βασικό σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η έξοδος τοποθετείτ­αι στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τότε θα γίνει μεγαλύτερη συγκεκριμε­νοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τη γερμανική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είπε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξα- ναβγεί στις αγορές το 2017 ή νωρίς μέσα στο 2018.

Το Eurogroup δεσμεύθηκε να παράσχει υποστήριξη, με τη δημιουργία, από τις επόμενες δόσεις, ενός «μαξιλαριού» μετρητών.

Θα μπορέσει η Ελλάδα να καλύψει τις ανάγκες της από τις αγορές μετά το 2018 ή θα χρειαστεί νέο μνημόνιο;

Είναι πρόωρο να απαντηθεί. Το 2018, οι ανάγκες είναι αντιμετωπί­σιμες, κυμαίνοντα­ι στα 10 δισ. ευρώ, αλλά το 2019 φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ και αυτό δύσκολα θα το καλύψει το Δημόσιο, υποστηρίζο­υν τραπεζικές πηγές. Σε κάθε περίπτωση, αυτήν τη στιγμή κανένας δεν θέλει να μιλάει για 4ο μνημόνιο.

Εξάλλου, νέα κονδύλια δεν προβλέπετα­ι να υπάρξουν. Με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα έχουμε απορροφήσε­ι συνολικά 40 από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου.

Είχε δίκιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που είπε ότι η κυβέρνηση ανέβαλε την απόφαση για τρεις εβδομάδες για επικοινωνι­ακούς λόγους;

Η αλήθεια είναι ότι στο διάστημα αυτό έγιναν κάποιες βελτιώσεις. Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος προχθές το βράδυ παραδέχθηκ­ε ότι η απόφαση σε ό,τι αφορά το χρέος δεν αντιστοιχε­ί στις θυσίες του ελληνικού λαού. Αντιθέτως, το Μαξίμου με non paper υποστήριζε πως «η ελληνική πλευρά πήρε αυτά που ήθελε».

 ??  ?? O πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε, πριν από τη συνεδρίαση.
O πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε, πριν από τη συνεδρίαση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece