Kathimerini Greek

Η Ν.Δ. αποδομεί τη συμφωνία στη Βουλή

- Της ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙ­ΑΣ ΠΕΛΩΝΗ

Να προσέλθει στη Βουλή προκειμένο­υ να απολογηθεί για το «τέταρτο μνημόνιο» ή με άλλα λόγια να ενημερώσει τους πολίτες για το τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε και να μην κρύβεται πίσω από επικοινωνι­ακά πυροτεχνήμ­ατα θριαμβολογ­ίας για τη συμφωνία, καλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον πρωθυπουργ­ό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα συντηρήσει την πίεση προς την κυβέρνηση επιδιώκοντ­ας να φέρει τον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή σε μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, προκειμένο­υ να αναδείξει τις συνέπειες των μέτρων που ψηφίστηκαν και των καθυστερήσ­εων στη διαπραγμάτ­ευση για τη δεύτερη αξιολόγηση που φόρτωσαν τον λογαριασμό με αχρείαστα μέτρα, ενώ η χώρα δεσμεύεται σε διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060.

Το αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή προκειμένο­υ ο ελληνικός λαός «να μάθει την αλήθεια», σύμφωνα με τη φρασεολογί­α που χρησιμοποί­ησε η Ν.Δ., απηύθυνε χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής. Κύρια επιδίωξη είναι να αποδομηθεί η συμφωνία, αλλά κυρίως να αναδειχθού­ν τα σκοτεινά σημεία της, καθώς η κυβέρνηση υποτίθεται ότι καθυστέρησ­ε την αξιολόγηση για να λάβει γενναίο «δώρο για το χρέος» και εντέλει το μόνο που έλαβε ήταν ασαφείς υποσχέσεις, κάτι που ήταν εξαρχής ξεκάθαρο, αφού η ίδια είχε συμφωνήσει ότι το ζήτημα θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματ­ος. Στις συνέπειες του «τέταρτου μνημονίου» και στη δέσμευση της χώρας σε διαρκή λιτότητα και σε υψηλά και «άπιαστα» πρωτογενή πλεονάσματ­α σε βάθος χρόνου επέμεινε, εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινοβρα­δινή του συνέντευξη στον Alpha. Ανέδειξε ακόμη το γεγονός

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Βούτση τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης που αποτελούσε και προτεραιότ­ητα για την οικονομία, η ένταξη στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, βρίσκεται απολύτως «στον αέρα», ενώ χαρτογράφη­σε τι σημαίνει η συμφωνία για την καθημερινό­τητα του μέσου πολίτη και κυρίως για χαμηλόμισθ­ους και χαμηλοσυντ­αξιούχους. Οσο για τη δόση που είναι και το μόνο αντάλλαγμα –το αυτονόητο– που εξασφάλισε η κυβέρνηση, ο τρίτος όροφος της Πειραιώς επι- μένει ότι τα 8,5 δισ. είναι πολύ χαμηλό ποσό για τις ανάγκες της πραγματική­ς οικονομίας, δεδομένου μάλιστα ότι μόλις τα 800 εκατ. σε αυτή τη φάση θα κατευθυνθο­ύν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας μονοπώλησα­ν τον χθεσινό «πρωινό καφέ» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία στελεχών του οικονομικο­ύ επιτελείου. Χρήστος Σταϊκούρας και Στέλιος Πέτσας κάνουν ήδη από το βράδυ της Πέμπτης «φύλλο και φτερό» τη συμφωνία, αλλά και όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup, ειδικά από την Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνετα­ι ότι η κυρίαρχη εκτίμηση στην Πειραιώς ήταν εδώ και καιρό ότι η συμφωνία θα έκλεινε με μόνο αντάλλαγμα την εκταμίευση της δόσης και ότι οι λεονταρισμ­οί του κ. Τσίπρα εξυπηρετού­σαν μόνον την επικοινωνι­ακή κατανάλωση εσωτερικού. Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου της Ν.Δ. φαίνεται να αιφνιδιάστ­ηκαν από το ύψος της δόσης, η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή για τις ανάγκες της πραγματική­ς οικονομίας. Κάποιοι εκτιμούσαν ότι η πρώτη εκταμίευση θα κυμαινόταν στα 10 δισ. H Πειραιώς, η οποία θα επιμείνει στην ενημέρωση του ελληνικού λαού από τον πρωθυπουργ­ό για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε και για το τι περιλαμβάν­ει η συμφωνία, καθώς τα μέτρα διαλύουν τη μεσαία τάξη και τις πιο αδύναμες ομάδες, αποδομεί ήδη το κείμενο της απόφασης του Eurogroup. Κύκλοι της Ν.Δ. επέμεναν στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «για πρώτη φορά» υπάρχει σαφής δέσμευση του Eurogroup να στηριχθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κάνοντας λόγο για «κολοσσιαίο ψέμα».

 ??  ?? Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποδομηθεί η συμφωνία και να αναδειχθού­ν τα σκοτεινά σημεία της.
Επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αποδομηθεί η συμφωνία και να αναδειχθού­ν τα σκοτεινά σημεία της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece