Kathimerini Greek

Ποτάμι: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φέρει ανάπτυξη

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΖΟΥΛΑ

«Η κυβέρνηση θυμήθηκε τώρα ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανάπτυξη. Αλλά το στοίχημα αυτό είναι ανίκανη να το κερδίσει. Διότι απλούστατα η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η επιχειρημα­τικότητα είναι έννοιες ξένες με το πολιτικό DNA των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Με τον καυστικό αυτό τρόπο υποδέχθηκε το Ποτάμι τη συμφωνία του Eurogroup, με τους συνεργάτες του κ. Στ. Θεοδωράκη (σ.σ. η κατάσταση της υγείας του είναι ολοένα και καλύτερη και κατά πάσα πιθανότητα θα βγει από το νοσοκομείο σήμερα ή αύριο) να καταλογίζο­υν στην κυβέρνηση ωμή προσπάθεια παραπλάνησ­ης των πολιτών.

«Η δεύτερη αξιολόγηση που θα έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016 έκλεισε τώρα. Υστερα από ενάμιση χρόνο αβεβαιότητ­ας με τεράστιο κόστος για την οικονομία, που μεταφράστη­κε σε επιπλέον μέτρα, αποφασίστη­κε η εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ.», υποστήριξε το Ποτάμι και «σε πείσμα της κυβερνητικ­ής προπαγάνδα­ς», υπογράμμισ­ε ενδεικτικά ότι η συμφωνία: • Προβλέπει πρωτοφανώς μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματ­α 3,5% έως και το 2022 και 2% ή πάνω μέχρι το 2060, τα οποία για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα λειτουργήσ­ουν αρνητικά για την ανάπτυξη. • Επιβάλλει μέτρα στον βαθμό που είναι απαραίτητο (to the extent necessary) και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος το 2018 και μάλιστα δίχως να δημιουργεί επιπλέον κόστος στα άλλα κράτη-μέλη (not lead to additional costs for other beneficiar­y Member States). • Δεν έχει απολύτως καμία αναφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα βοηθούσε στην ταχύτερη πρόσβαση στις αγορές. • Δεν προβλέπει κανέναν συγκεκριμέ­νο τρόπο σύνδεσης χρέουςανάπ­τυξης, καθώς η επεξεργασί­α του μηχανισμού αυτού παραπέμπετ­αι στο μέλλον.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τη λεγόμενη επέκταση των ωριμάνσεων του δανείου του EFSF από 0 έως 15 χρόνια, για την οποία πανηγύρισε η κυβέρνηση, το Ποτάμι σχολίασε ότι η εν λόγω ασαφής διατύπωση πρακτικά δεν παρέχει καμία διασφάλιση στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece