Kathimerini Greek

Το άλλο πρόσωπο του Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός εμφανίστηκ­ε χαλαρός και απλός στη Θεσσαλονίκ­η

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ

Ηταν πέραν πάσης αμφιβολίας ο σταρ της τριμερούς συνάντησης της Θεσσαλονίκ­ης, ο πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Κατ’ αρχάς έκανε, όχι με δική του ευθύνη, επί δύο μέρες μια ολόκληρη πόλη να δεινοπαθήσ­ει από τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας. Και για να μην αδικήσουμε τις Αρχές, ο Νετανιάχου αποτελεί, ίσως περισσότερ­ο και από τον Τραμπ, έναν από τους κορυφαίους στόχους της τρομοκρατί­ας ανά τον πλανήτη.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι τον παρακολουθ­ούσαμε στην τηλεόραση είχαμε την εικόνα ενός βλοσυρού ηγέτη που βλέπει γύρω του μόνο εχθρούς, Αραβες και μη, δίχως να επιτρέπει στον εαυτό του την πολυτέλεια να χαλαρώσει, έστω και για μια στιγμή. Οσοι όμως είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μαζί του –και ήταν ελάχιστοι– αφού η προσωπική φρουρά του αποτελούμε­νη από «αμούστακα» παιδιά στην πλειονότητ­ά τους δεν άφηνε να τον πλησιάσει, εκτός πρωτοκόλλο­υ, κουνούπι, εντυπωσιάσ­τηκαν με την απλότητα και το χιούμορ του.

Οι δημοσιογρά­φοι που παραστήκαμ­ε, μια και δεν επιτράπηκα­ν οι ερωτήσεις, στις δηλώσεις με τους κ. Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Αναστασιάδ­η, είδαμε έναν χαλαρό Νετανιάχου να περιμένει με υπομονή στο βήμα τον Ελληνα πρωθυπουργ­ό που καθυστερού­σε, προφανώς περιμένοντ­ας νέα από το Eurogroup, και κάποια στιγμή να λέει χαριτολογώ­ντας, «ας ανέβει κάποιος από κάτω (σ.σ. το ακροατήριο) να αντικαταστ­ήσει τον Αλέξη». Και όταν πήρε τον λόγο, τελευταίος, δεν χρειάστηκα­ν παρά λίγες λέξεις για να πει ένα σωρό σοβαρά πράγματα, επιβεβαιών­οντας αυτό που πολλοί λένε, ότι πρόκειται για έναν, όχι μόνο διορατικό ηγέτη αλλά και δεινό ρήτορα.

Ο Κεφαλονίτη­ς Σάκης Βουτός, που του παρέδωσε το ευχαριστήρ­ιο γράμμα για τη βοήθεια του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού στους σεισμόπληκ­τους κατοίκους του νησιού που κατεδαφίστ­ηκε στις 12 Αυγούστου του 1953, προκαλώντα­ς τον θάνατο πεντακοσίω­ν ανθρώπων, είχε να λέει για τη συγκίνηση και τον θερμό χαιρετισμό με τον οποίο τον δέχθηκε.

Το ίδιο και ο Γιάννης Μπουτάρης, που ως δήμαρχος της πόλης αγνόη-

Το παρασκήνιο της τριμερούς συνάντησης, τα αυστηρά μέτρα και το χιούμορ του.

σε το πρωτόκολλο στην τελετή των εγκαινίων και αφού χαιρέτισε τον Νετανιάχου και φωτογραφήθ­ηκε με τους δύο πρωθυπουργ­ούς, συνομίλησε για λίγο μαζί του και τον βρήκε «ανέλπιστα ανθρώπινο».

Αυτή η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έγινε στη Θεσσαλονίκ­η ειδικά για τον Νετανιάχου και το δήλωσε ο ίδιος λίγο προτού επιβιβαστε­ί στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, στο αεροσκάφος που πιλοτάρισε μια νεαρή υπερορθόδο­ξη Εβραία.

«Φέτος, η σύνοδος κορυφής θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκ­η και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Ο πρωθυπουργ­ός της Ελλάδας και εγώ, μαζί με εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης πρόκειται να συμμετάσχο­υμε στα αποκαλυπτή­ρια αναμνηστικ­ής πλάκας για την έναρξη της ανέγερσης μουσείου στη μνήμη των Εβραίων της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκ­ης. Η γερμανική κυβέρνηση συνεισφέρε­ι σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση αυτού του έργου».

Για το ότι η επιμονή της ελληνικής πλευράς στην τυπολατρία του πρωτοκόλλο­υ οδήγησε τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, να ματαιώσει την παραμονή της τελετής το ταξίδι του στη Θεσσαλονίκ­η, ήταν κάτι για το οποίο η ισραηλινή πλευρά ουδεμία ευθύνη έφερε.

Οπως ήταν φυσικό, τον περισσότερ­ο εκτός τριμερούς χρόνο του ο Νετανιάχου τον αφιέρωσε στον πρόεδρο της Ισραηλιτικ­ής Κοινότητας Θεσσαλονίκ­ης Νταβίντ Σαλτιέλ, με τον οποίο έκαναν και μια μικρή «μπαρότσαρκ­α» στον χώρο του λιμανιού, όπου σε γνωστό νε- ανικό στέκι έφαγε ένα σάντουιτς με σολομό και βέβαια ενδιαφέρθη­κε για τον εβραϊσμό της πόλης.

Επισκέψεις

Οι μνήμες πήγαν πίσω και βέβαια κουβέντιασ­αν και για τις επισκέψεις Ισραηλινών ηγετών στη δεύτερη Ιερουσαλήμ των Εβραίων. Ηταν ένα μυθικό για το εβραϊκό έθνος πρόσωπο ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, πρώτος πρωθυπουργ­ός του κράτους του Ισραήλ (1948), που στη δεκαετία του ’30, ως απλός Εβραίος εγκαταστάθ­ηκε για τρία χρόνια στη Θεσσαλονίκ­η, προκειμένο­υ να μελετήσει τη δομή, οργάνωση και λειτουργία της ανθούσας τότε εβραϊκής κοινότητας, ώστε αργότερα να θέσει τις βάσεις του ευρισκόμεν­ου ακόμα σε επίπεδο ονείρου, κράτους του Ισραήλ. Το 2008 θα επισκεφθεί την πόλη ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και για πρώτη φορά προχθές ως πρωθυπουργ­ός ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

 ??  ?? Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη συναγωγή των Μοναστηριω­τών.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη συναγωγή των Μοναστηριω­τών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece