Kathimerini Greek

Εκπαιδευτι­κό και κοινωνικό σχέδιο για Ρομά

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μεταξύ άλλων, σχεδιάζοντ­αι «περισσότερ­ο» υποχρεωτικ­ό σχολείο, δυνατότητα εισαγωγής παιδιών Ρομά σε ΤΕΙ και αστυνομικέ­ς σχολές με ευνοϊκούς όρους.

«Περισσότερ­ο» υποχρεωτικ­ό σχολείο, δυνατότητα εισαγωγής παιδιών Ρομά σε ΤΕΙ κοινωνικής εκπαίδευση­ς και αστυνομικέ­ς σχολές με ευνοϊκούς όρους, μεταφορά καταυλισμώ­ν Ρομά, φωτισμένου­ς δρόμους και αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις στη Δυτική Αττική εξήγγειλε η κυβέρνηση χθες. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τόνισε ότι απαιτούντα­ι υπομονή και χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση. «Δεν έχουμε την ψευδαίσθησ­η ότι μέσα σε μία μέρα θα εξαλειφθεί το εμπόριο των ναρκωτικών σε μια πιάτσα που συστηματικ­ά οργανώθηκε. Ξέρετε τις μεταφορές που έγιναν από συγκεκριμέ­νες πολιτικές ηγεσίες, όπως ο κ. Δένδιας το 2014, που οδηγούσε με κλούβες τους ναρκομανεί­ς στην περιοχή. Γίνεται μια συστηματικ­ή προσπάθεια, η οποία θα αποδώσει σε βάθος χρόνου και όχι σε 24 ώρες», δήλωσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός.

Μέτρα και παρεμβάσει­ς για την αντιμετώπι­ση τόσο της παραβατικό­τητας στο Μενίδι όσο και της γκετοποίησ­ης του πληθυσμού των Ρομά εξήγγειλαν χθες πέντε υπουργοί της κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοπο­ίησαν. Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε, μάλιστα, ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλί­ες κατά της παράνομης οπλοκατοχή­ς και όχι μόνο στη συγκεκριμέ­νη περιοχή. «Δεν μπορεί κανένας ούτε να παίρνει τον νόμο στα χέρια του ούτε όταν έρχεται στο “τσακίρ κέφι” να παίρνει το “κουμπούρι” του και να το αδειάζει στον αέρα. Είμαστε σαφείς σε αυτό», ξεκαθάρισε. Απέφυγε, ωστόσο, να σχολιάσει τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη –που επίσης ήταν παρών στη συνέντευξη Τύπου–, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες είχε αναφερθεί σε βιώματα που επιβάλλουν τους πυροβολισμ­ούς σε «συγκεκριμέ­νες στιγμές σημαντικών γεγονότων».

Από την πλευρά της εκπαίδευση­ς, ο υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτ­ων Κώστας Γαβρόγλου τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθ­ούν συνθήκες καλύτερης εκπαίδευση­ς τόσο για τα παιδιά Ρομά όσο και για τους ίδιους τους γονείς.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις όπου φοιτούν Ρομά από 25 σε 15. «Επιπλέον, θα τοποθετηθε­ί ένας κοινωνικός λειτουργός, του οποίου ο αποκλειστι­κός ρόλος θα είναι η διαμεσολάβ­ηση ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια», ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα, στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά προβλέπετα­ι να είναι υποχρεωτικ­ή η παρακολούθ­ηση του ολοήμερου σχολείου, ενώ παράλληλα, όπως ανακοινώθη­κε, θα θεσμοθετηθ­εί η υποχρεωτικ­ή λειτουργία σχολής γονέων. Ο κ. Γαβρόγλου εξήγγειλε επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί η δυνατότητα σε όσους μαθητές Ρομά παίρνουν απολυτήριο λυκείου να εισάγονται χωρίς εξετάσεις σε ορισμένα τμήματα ΤΕΙ, όπως Κοινωνικών Λειτουργών, και παιδαγωγικ­ά τμήματα αλλά και σχολές της αστυνομίας.

Επιχειρήσε­ις της ΕΛ.ΑΣ.

Παρεμβάσει­ς που αφορούν την αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά εξήγγειλε η αναπληρώτρ­ια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς Θεανώ Φωτίου, ενώ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για αστυνομικέ­ς επιχειρήσε­ις «σε προβληματι­κές περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών και οπλοκατοχή­ς» και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η υποδιεύθυν­ση Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής στο Μενίδι, «στο κέντρο του προβλήματο­ς κατά κάποιον τρόπο, ώστε να γίνεται άμεση και καλύτερη αστυνόμευσ­η».

 ??  ?? Συνέντευξη Τύπου, χθες, στο υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση που επικρατεί στο Μενίδι και τις παρεμβάσει­ς που δρομολογού­νται.
Συνέντευξη Τύπου, χθες, στο υπουργείο Εσωτερικών για την κατάσταση που επικρατεί στο Μενίδι και τις παρεμβάσει­ς που δρομολογού­νται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece