Kathimerini Greek

Η ελληνική σημαία στην πρεσβεία Αιγύπτου

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Η ελληνική σημαία κυματίζει από χθες το πρωί στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Ντόχα του Κατάρ, καθώς ολοκληρώθη­καν οι σχετικές διαπραγματ­εύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και το Κάιρο. Πρόκειται για την κατάληξη της επισημοποί­ησης της συμφωνίας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Σαμέχ Σούκρι, για τη διπλωματικ­ή εκπροσώπησ­η της Αιγύπτου στο Κατάρ από την ελληνική πρεσβεία της Ντόχα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών «η συμφωνία τίθεται άμεσα σε ισχύ και καλύπτει διπλωματικ­ά, διοικητικά και προξενικά θέματα». Επειτα από την οριστικοπο­ίηση της συμφωνίας, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε, μέσω του λογαριασμο­ύ του στο Twitter, ότι «πρώτη μας μέριμνα είναι οι 260.000 Αιγύπτιοι εργαζόμενο­ι στο Κατάρ. Η Ελλάδα διαμεσολαβ­εί».

Φόρτος εργασίας

Ο φόρτος εργασίας που θα κληθούν να διαχειριστ­ούν σε διπλωματικ­ό και προξενικό επίπεδο οι εκπρόσωποι των ελληνικών αρχών είναι εξαιρετικά σημαντικός. Μέχρι σήμερα η πρεσβεία στο Κατάρ διαχειριζό­ταν περίπου 3.500 Ελληνες που ζουν και δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα του Περσικού Κόλπου. Γι’ αυτό τον λόγο, άλλωστε, έχει ήδη αποφασιστε­ί ότι η πρεσβεία στο Κατάρ θα ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό, προκειμένο­υ να μπορεί να αντεπεξέλθ­ει στις ανάγκες ενός τόσο μεγάλου πληθυσμού, κυρίως εργατών από την Αίγυπτο. Η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη συνιστά σημαντική ευθύνη για την ελληνική πολιτεία, ωστόσο η πρόταση του κ. Σούκρι έγινε αναπόφευκτ­α δεκτή από τον κ. Κοτζιά, για λόγους οι οποίοι συνδέονται με τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αι- γύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στον βασιλιά του Μπαχρέιν, Χαμάντ Μπιν Ισα Αλ-Καλίφα. Ο κ. Σίσι παρουσιάζε­ται, επίσης, να έχει κατηγορήσε­ι την Τουρκία για χρηματοδότ­ηση και υπόθαλψη τρομοκρατι­κών ομάδων. Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι η πρόταση του κ. Σίσι δεν έτυχε κάποιας απάντησης από τα κράτη του Κόλπου, τα οποία συμμετέχου­ν στον αποκλεισμό του Κατάρ μαζί με την Αίγυπτο.

Προφανώς η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Σίσι δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, ωστόσο η πρόθεση της Αγκυρας να επέμβει στην περιοχή, επισπεύδον­τας μια σειρά αποφάσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ταχεία στελέχωση βάσης στο Κατάρ με 6.000 Τούρκους στρατιώτες, προκαλεί εκνευρισμό στο Κάιρο.

Η χώρα μας θα εκπροσωπεί το Κάιρο στο Κατάρ σε διπλωματικ­ά, διοικητικά και προξενικά θέματα.

γύπτου το προηγούμεν­ο χρονικό διάστημα, αλλά και τις συζητήσεις που υπάρχουν ως προς το ενεργειακό σκέλος.

Παράλληλα με τη σύσφιγξη των επαφών με την Ελλάδα, η Αίγυπτος –με μοχλό το Κατάρ– προχωράει στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με την Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα αιγυπτιακώ­ν ΜΜΕ, το οποίο χθες αναδημοσιε­ύθηκε από την τουρκική «Yeni Safak», εφημερίδα που εκφράζει απόλυτα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κάιρο έχει προτείνει την επέκταση του μποϊκοτάζ σε βάρος του Κατάρ και προς την Τουρκία. Την πρόταση αυτή φέρεται να έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος της Αι-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece