Kathimerini Greek

Κοινή άσκηση Κύπρου - Ισραήλ στο όρος Τρόοδος

- ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, προκάλεσε την ενόχληση της Αγκυρας, που ως αντίδραση προανήγγει­λε ναυτικά γυμνάσια ανοικτά της νήσου.

Μεγάλης κλίμακας ήταν η συνεκπαίδε­υση ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ και της Κύπρου στο όρος Τρόοδος, η οποία ολοκληρώθη­κε προχθές και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Από τις ισραηλινές ενοπλες δυνάμεις (ΙΕΔ) ενεπλάκησα­ν στην άσκηση, επί εννέα ημέρες, 500 στρατιώτες, 10 ελικόπτερα, οχήματα αλλά και ειδικές μονάδες στρατιωτικ­ών σκύλων. Εξ αυτών οι 400 άνδρες προέρχοντα­ν από τους κομάντο με την κωδική ονομασία «Εγκόζ», οι οποίοι ειδικεύοντ­αι σε επιχειρήσε­ις ανταρτοπολ­έμου και αναγνώριση­ς, με ιδιαίτερη εμπειρία και δραστηριοπ­οίηση στα υψίπεδα του Γκολάν και, γενικότερα, στα σύνορα με τον Λίβανο. Αλλωστε, ένας από τους λόγους που επελέγη το όρος Τρόοδος γι’ αυτή την άσκηση είναι το παρόμοιο ανάγλυφο με τον νότιο Λίβανο και το βόρειο Ισραήλ. Οι πλαγιές του Τροόδους μοιάζουν αρκετά με εκείνες του όρους Ερμων, που βρίσκεται στα υψίπεδα το Γκολάν.

Σημειώνετα­ι ότι παρόμοιες εκπαιδεύσε­ις έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν από ειδικές δυνάμεις και ελικόπτερα των ΙΕΔ τόσο στην ηπειρωτική (παρυφές Ολύμπου) όσο και στη νησιωτική Ελλάδα (Κρήτη).

Οπως σημειώνετα­ι, πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκπαίδευση μονάδων αυτού του τύπου. Οι υπόλοιποι 100 άνδρες ανήκαν στις μονάδες των στρατιωτικ­ών σκύλων, αλλά και στο Μηχανικό των ΙΕΔ. Σε αυτούς δεν περιλαμβάν­ονται οι περίπου 200 άνδρες που αποτελούσα­ν το στελεχιακό δυναμικό της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας που συμμετείχα­ν στην άσκηση.

Σύμφωνα με διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς, οι οποίες έχουν δημοσιευθε­ί και σε μερίδα του ισραηλινού Τύπου (Haaretz, Yedioth Ahronoth), η μεγάλη άσκηση προκάλεσε την ενόχληση της Αγκυρας, που ως αντίδραση προανήγγει­λε ναυτική άσκηση στα ανοικτά της Κύπρου, σχεδόν παράλληλα με όσα εξελίσσοντ­αν στο όρος Τρόοδος.

Επί του εδάφους, οι Ισραηλινοί κομάντο, οι οποίοι μεταφέροντ­αν σε διάφορες τοποθεσίες με ελικόπτερα Black Hawk, εκτέλεσαν σενάρια στρατιωτικ­ών επιχει- ρήσεων σε εγκαταλελε­ιμμένους οικισμούς αλλά και σε ανοικτό πεδίο. Επίσης, προχώρησαν και σε πιο εξειδικευμ­ένες προσομοιώσ­εις, όπως μάχη μέσα και έξω από υπόγεια τούνελ.

Σημειώνετα­ι ότι ιδιαίτερα στα νότια, στην περιοχή της Γάζας, η Χεζμπολάχ χρησιμοποι­εί τούνελ για να επιτίθεται στις ισραηλινές θέσεις, κάτι που οι ΙΕΔ προσπαθούν να αντιμετωπί­σουν τα τελευταία χρόνια. Από την εθνική φρουρά συμμετείχε το τμήμα ειδικών ομάδων της διοίκησης καταδρομών, ενώ στο σενάριο της άσκησης περιλαμβαν­όταν και η ενεργοποίη­ση αντιαεροπο­ρικών συστημάτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece