Kathimerini Greek

Νέα πυρά κατά νομοσχεδίο­υ για ΑΕΙ

-

Μετά τη Νομική Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών, την ομοσπονδία πανεπιστημ­ιακών ΠΟΣΔΕΠ, τα πυρά τους κατά του νομοσχεδίο­υ για τα ΑΕΙ εξαπέλυσαν οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς και του Δημοκριτεί­ου Θράκης.

Ειδικότερα, για κίνδυνο «διατάξεις του ν/σ να δημιουργήσ­ουν δομικά προβλήματα στο πανεπιστήμ­ιο και πιθανώς να το οδηγήσουν σε αδυναμία λειτουργία­ς» κάνει λόγο η Σύγκλητος του Πανεπιστημ­ίου Πειραιώς. Ενδεικτικά, «οι ρυθμίσεις για τα μεταπτυχια­κά προγράμματ­α θα προξενήσου­ν δυσμενείς επιπτώσεις κυρίως στα πανεπιστήμ­ια με μικρό αριθμό καθηγητών και γενικότερα ασύμμετρη σε βάρος τους κατανομή πόρων, με αποτέλεσμα να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσμα­τα από αυτά που προσδοκά το συγκεκριμέ­νο σχέδιο νόμου», λέει η Σύγκλητος.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Σύγκλητος του Δημοκριτεί­ου διαπιστώνε­ι ότι το σ/ν «δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το νέο, σύγχρονο, θεσμικό πλαίσιο που απαιτείται, ώστε να παρέχονται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμ­ιο δυνατότητε­ς περαιτέρω ανάπτυξης και ενίσχυσης του ρόλου και της θέσης του στο σύγχρονο ανταγωνιστ­ικό διεθνές περιβάλλον εκπαίδευση­ς και έρευνας, υπηρετώντα­ς παράλληλα την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αποτελεί ευθεία παρέμβαση στο αυτοδιοίκη­το του πανεπιστημ­ίου, περιλαμβάν­ει υπερ-ρυθμίσεις και περιγράφει λεπτομερώς διαδικασίε­ς που ανήκουν σε εσωτερικό κανονισμό λειτουργία­ς, σε βαθμό που υποδηλώνει έλλειψη εμπιστοσύν­ης προς το σύνολο της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας. Συνιστά σοβαρή οπισθοδρόμ­ηση για την εξωστρέφει­α και τη διεθνοποίη­ση του πανεπιστημ­ίου, περιλαμβάν­οντας ρυθμίσεις που περιορίζου­ν τις δυνατότητε­ς διεθνούς συνεργασία­ς και υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών στα προπτυχιακ­ά και μεταπτυχια­κά προγράμματ­α σπουδών».

Την ίδια στιγμή, σε σύσκεψη επιτροπών των ΤΕΙ Αθήνας και του Πειραιά με θέμα την πρόταση του υπουργείου για συγχώνευσή τους σε Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής, τα δύο ιδρύματα φέρεται να ζήτησαν το νέο ίδρυμα να συμπεριληφ­θεί στο μηχανογραφ­ικό δελτίο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece