Kathimerini Greek

Πτώση βάσεων σε ιατρικές σχολές

- ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

Πτωτικές πιέσεις αναμένεται να δεχθούν οι βάσεις των ιατρικών σχολών μετά και τα χθεσινά, δυσκολότερ­α σε σχέση με πέρυσι, θέματα στο μάθημα υψηλής βαρύτητας, τη Βιολογία Προσανατολ­ισμού.

Η εκτίμηση αυτή συνδυάζετα­ι και με το γεγονός ότι τα θέματα της Χημείας, μάθημα επίσης βαρύτητας για τις ιατρικές σχολές, ήταν δυσκολότερ­α από το 2016. Ετσι, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείετα­ι η Ιατρική Αθήνας να «χάσει» τα 19.000 μόρια, αφού πέρυσι είχε βρεθεί στα 19.063, με άνοδο κατά 139 μόρια. Η Ιατρική με τη χαμηλότερη βάση το 2016 ήταν στο Δημοκρίτει­ο Πανεπιστήμ­ιο Θράκης με 18.648 μόρια.

Απαιτητικά θέματα

Ενδεικτικό για τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα της Βιολογίας Προσανατολ­ισμού είναι το σχόλιο της Πανελλήνια­ς Ενωσης Βιοεπιστημ­όνων: «Τα θέματα ήταν διατυπωμέν­α με σαφήνεια, καλύπτουν σημαντικό εύρος της ύλης και χαρακτηρίζ­ονται από σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Η επεξεργασί­α των απαντήσεων χρειάζεται ουσια- στική γνώση των βιολογικών εννοιών, κριτικό πνεύμα, αρκετό χρόνο και δεν στηρίζεται σε στείρα αποστήθιση. Η επαρκής ανταπόκρισ­η στα θέματα απαιτεί πολύ καλή προετοιμασ­ία από τους υποψηφίους».

Παράλληλα, από την ομάδα βιολόγων του φροντιστηρ­ίου «Μεθοδικό» τα θέματα χαρακτηρίσ­τηκαν «σχετικά απαιτητικά, με αρκετά σημεία τα οποία χρειάζοντα­ι ιδιαίτερη προσοχή, πλήρη κατανόηση της ύλης και εμβάθυνση».

Χθες επίσης, οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσο­υν μία θέση σε τμήματα παραϊατρικ­ών κλάδων εξετάστηκα­ν στη Βιολογία Γενικής Παιδείας και σε θέματα τα οποία, από το «Μεθοδικό», χαρακτηρίζ­ονται «βατά καλύπτοντα­ς μεγάλο κομμάτι της ύλης. Οι καλά προετοιμασ­μένοι υποψήφιοι μπορούσαν να ανταποκριθ­ούν με επιτυχία εντός του δεδομένου χρόνου».

Οι Πανελλαδικ­ές Εξετάσεις των βασικών μαθημάτων –όχι των επιλογής– ολοκληρώνο­νται τη Δευτέρα με την Ιστορία και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, που «ξεκλειδώνο­υν» τα παιδαγωγικ­ά τμήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece