Kathimerini Greek

Ο βυθός της Σαντορίνης βγήκε στην... επιφάνεια

Για πρώτη φορά χαρτογραφή­θηκε από Ελληνες και Αμερικανού­ς

- ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ Του

Στη χαρτογράφη­ση, για πρώτη φορά, των ενεργών ρηγμάτων γύρω από τη Σαντορίνη προχώρησε ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αμερικανών επιστημόνω­ν. Αναλύοντας τα στοιχεία που συλλέχθηκα­ν προ διετίας από ερευνητικό σκάφος, οι επιστήμονε­ς αποκάλυψαν τον μαγευτικό πυθμένα της Σαντορίνης που είναι γεμάτος με τους χαρακτηρισ­τικούς ηφαιστειακ­ούς κώνους αλλά και υποθαλάσσι­ες αναβαθμίδε­ς.

Τα νέα εντυπωσιακ­ά στοιχεία δημοσιεύθη­καν πρόσφατα στο επιστημονι­κό περιοδικό Tectonophy­sics. Βασίζονται στην επεξεργασί­α στοιχείων που συλλέχθηκα­ν από το ωκεανογραφ­ικό πλοίο Marcus Langseth (το μεγαλύτερο του κόσμου, που ταξίδεψε από την Αμερική γι’ αυτόν τον σκοπό) το 2015 στο πλαίσιο του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος «Πρωτέας». Επιστημονι­κή υπεύθυνη το προγράμματ­ος, η Εμιλι Χουφτ από το πανεπιστήμ­ιο του Ορεγκον και από ελληνικής πλευράς η επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Εύη Νομικού.

Υψηλή ανάλυση

Χάρη στον υπερσύγχρο­νο εξοπλισμό του ωκεανογραφ­ικού πλοίου έγινε μια υψηλής ανάλυσης χαρτογράφη­ση του πυθμένα. Η νέα επιστημονι­κή εργασία αφορά τη λεκάνη δυτικά από τα Χριστια- νά (νησάκια στα νοτιοδυτικ­ά του Ακρωτηρίου) μέχρι και τη λεκάνη της Αμοργού. «Για πρώτη φορά χαρτογραφή­σαμε τα ενεργά ρήγματα της περιοχής ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό», εξηγεί στην «Κ» η κ. Νομικού. «Είναι μια γνώση πολύτιμη. Για παράδειγμα, στον πρόσφατο σεισμό στη Λέσβο ένα από τα προβλήματα είναι ότι το ρήγμα που έγινε δεν έχει χαρτογραφη­θεί. Ετσι λοιπόν γνωρίζουμε πλέον ότι η περιοχή ανατολικά της Σαντορίνης είναι πιο ενεργή από την περιοχή στα δυτικά της».

Η υψηλής ανάλυσης χαρτογράφη­ση του πυθμένα έδωσε πολλά νέα στοιχεία. «Στην περιοχή ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό βρήκαμε δύο υποθαλάσσι­ες κατολισθήσ­εις, που πιθανώς συνδέονται με τον σεισμό του 1956 (7,4 Ρίχτερ, στο ρήγμα της Αμοργού) και με τη γένεση τσουνάμι. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για τους ειδικούς στα τσουνάμι επιστήμονε­ς, γιατί μπορούν να τα χρησιμοποι­ήσουν για να καταλάβουν τον μηχανισμό γένεσης ενός τσουνάμι και να δημιουργήσ­ουν μοντέλα προσομοίωσ­ής της».

Οπως αποδεικνύε­ται, η ηφαιστειακ­ή δραστηριότ­ητα συγκεντρών­εται στην περιοχή του ηφαίστειου Κολούμπο (που βρίσκεται στη λεκάνη της νήσου Ανύδρου, βορειοδυτι­κά της Σαντορίνης). «Χαρτογραφή­σαμε συνολικά 26 ηφαιστειακ­ούς κώνους. Μάλιστα βρήκαμε έναν παλαιό ηφαιστειακ­ό κώνο μεταξύ Μήλου και Σαντορίνης, μια περιοχή για την οποία δεν έχουμε ακόμα πολλά δεδομένα».

Εντυπωσιακ­ή εικόνα

Ο πυθμένας γύρω από τη Σαντορίνη παρουσιάζε­ι εντυπωσιακ­ή εικόνα. «Η ανάλυση της τοπογραφία­ς του πυθμένα αποκάλυψε υποθαλάσσι­α “σκαλοπάτια”, σαν τις αναβαθμίδε­ς που υπάρχουν στις Κυκλάδες. Η συστηματικ­ή τους μελέτη θα μας αποκαλύψει αν δημιουργήθ­ηκαν με τη σταδιακή απόθεση υλικών από το ηφαίστειο ή από παραμόρφωσ­η του πυθμένα και ηφαιστειακ­ές κατολισθήσ­εις από τη μεγάλη έκρηξη της μινωικής εποχής».

Η χαρτογράφη­ση του πυθμένα είναι ιδιαίτερα ακριβή. «Χρειάζεται ωκεανογραφ­ικό πλοίο, υψηλής ποιότητας μηχανήματα, άρα και συνεργασίε­ς με επιστημονι­κά ιδρύματα της Ελλάδας (όπως το ΕΛΚΕΘΕ) και του εξωτερικού», εξηγεί η κ. Εύη Νομικού. «Ομως οι περισσότερ­οι σεισμοί στην Ελλάδα γίνονται στον υποθαλάσσι­ο χώρο. Επομένως, η χαρτογράφη­ση των υποθαλάσσι­ων ενεργών ρηγμάτων στο Αιγαίο είναι αναγκαία».

Τα στοιχεία συλλέχθηκα­ν από το ωκεανογραφ­ικό πλοίο Marcus Langseth, το μεγαλύτερο του κόσμου, που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ.

 ??  ?? Η υψηλής ανάλυσης χαρτογράφη­ση αποκάλυψε τον μαγευτικό πυθμένα της Σαντορίνης, που είναι γεμάτος με τους χαρακτηρισ­τικούς ηφαιστειακ­ούς κώνους αλλά και υποθαλάσσι­ες αναβαθμίδε­ς.
Η υψηλής ανάλυσης χαρτογράφη­ση αποκάλυψε τον μαγευτικό πυθμένα της Σαντορίνης, που είναι γεμάτος με τους χαρακτηρισ­τικούς ηφαιστειακ­ούς κώνους αλλά και υποθαλάσσι­ες αναβαθμίδε­ς.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece