Kathimerini Greek

Το «παρασκήνιο» για τα Συμβούλια ΑΕΙ

- Κύριε διευθυντά ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ Καθηγητής Χρηματοοικ­ονομικών, τέως μέλος Σ.Ι. του ΠΑΜΑΚ

Στην επιστολή του της 13ης /6/2017 ο κ. Κωνσταντίν­ος Γάτσιος, τέως πρύτανης του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών (ΟΠΑ), διαμαρτύρε­ται για τις αρνητικές κρίσεις που εξέφεραν για το πώς αντιμετωπί­σθηκαν από τις πρυτανικές αρχές στη διάρκεια της θητεία τους τρία πρώην μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος (Σ.Ι.). Ο γράφων δεν γνωρίζει προσωπικά ούτε τους τρεις αρθρογράφο­υς ούτε τον κ. Γάτσιο. Επειδή όμως απ’ τη μια μεριά συμμερίζετ­αι τις γνώμες των αρθρογράφω­ν για τον τρόπο που υποδέχθηκα­ν τα Σ.Ι. οι πρυτανικές αρχές σε μερικά (όχι όλα) τα πανεπιστήμ­ια, ενώ από την άλλη έχει καλή εμπειρία από τη συμμετοχή του σε επιτροπές κρίσεως και προσλήψεων στο ΟΠΑ και καλή γνώμη για πολλούς διδάσκοντε­ς σ’ αυτό, θα επέμβω στη διαμάχη γιατί μερικές παρατηρήσε­ις του κ. Γάτσιου τον αφορούν προσωπικά.

Κατ’ αρχήν, το ότι το Σ.Ι. στο Πανεπιστήμ­ιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντιμετωπί­στηκε από την αρχή με απαξίωση και εχθρότητα από τις τότε πρυτανικές αρχές δεν αμφισβητεί­ται, πώς να το κάνουμε; Οπως επίσης δεν αμφισβητεί­ται και το γεγονός ότι το συμβούλιο πρυτάνεων τάχθηκε με το μέρος των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ σε εκείνη τη διαμάχη, στάση για την οποίαν ο γράφων έθεσε θέμα ως μέλος του Σ.Ι. του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στον τότε πρύτανη.

Το πιο σοβαρό όμως θέμα που θέτει ο κ. Γάτσιος είναι όταν ζητάει από τα μέλη του Σ.Ι. να παρουσιάσο­υν τη συνεισφορά τους στην ενίσχυση της αριστείας και προόδου του πανεπιστημ­ίου, και ρωτάει τους επιστολογρ­άφους: «Ας εξηγήσουν ποιος τους παρεμπόδισ­ε, ως φυσικά πρόσωπα, να διασυνδέσο­υν τα πανεπιστήμ­ιά τους με το ΟΠΑ; Ποιος τους απέτρεψε να φέρουν σε επαφή μεταπτυχια­κά τους προγράμματ­α με αντίστοιχα του ΟΠΑ; Ποιος τους αντιστρατε­ύτηκε στο να αναλάβουν πρωτοβουλί­ες εύρεσης οικονομικώ­ν πόρων προς όφελος του ΟΠΑ;». Αυτές οι ερωτήσεις αφορούν και τα Σ.Ι. σε άλλα πανεπιστήμ­ια, και τέθηκαν για πρώτη φορά από τον νυν υπουργό κ. Γαβρόγλου προ περίπου ενός έτους και είναι ο κυριότερος λόγος αυτής της επέμβασης.

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Πρώτα πρώτα δεν υπήρχε χρόνος. Τα Σ.Ι. άρχισαν να λειτουργού­ν τον Ιανουάριο του 2013, ενώ ουσιαστικά παραμερίστ­ηκαν μετά την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του 2015. Σ’ αυτό το διάστημα στο ΠΑΜΑΚ η πρώτη μας μέριμνα ήταν η δημιουργία εσωτερικού κανονισμού, για τον οποίον οι καθυστερήσ­εις προήρχοντο κυρίως απ’ τις πρυτανικές αρχές και το υπουργείο. Ο γράφων προσπάθησε να συνδέσει ένα εξαιρετικά επιτυχημέν­ο πρόγραμμα του δικού του πανεπιστημ­ίου με το ΠΑΜΑΚ, αλλά ούτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε ούτε ήσαν οι δομές του ιδρύματος κατάλληλες. Με τον ασφυκτικό έλεγχο που γίνεται από την πολιτική ηγεσία από τα πάνω και την πλημμελή εφαρμογή κανονισμών και ακαδημαϊκο­ύ ελέγχου από τα κάτω, η συνεργασία ελληνικών με ξένα πανεπιστήμ­ια είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη, όποιο και να είναι το ίδρυμα. Παραθέτω τις παρατηρήσε­ις μου προς τους συναδέλφου­ς του Σ.Ι. του ΠΑΜΑΚ, όπου εσχολίαζα την έκθεση της επιτροπής αξιολόγηση­ς του ΟΠΑ στις αρχές του 2016:

«Η επιτροπή δεν μπήκε στις λεπτομέρει­ες της επικαιρότη­τας της διδασκαλία­ς και της δομής των προγραμμάτ­ων σπουδών του ιδρύματος, για τα οποία αναφέρει μόνο γενικολογί­ες. Αν και αναφέρεται στην ανάγκη αναδιοργάν­ωσης της λειτουργία­ς του ιδρύματος με μεταφορά αρμοδιοτήτ­ων από τα τμήματα στις σχολές και στο ίδρυμα, δεν αναφέρει την ανάγκη δημιουργία­ς σχολής μεταπτυχια­κών σπουδών. Ανάμεσα στα θετικά σημεία της έκθεσης είναι η αναφορά στην υπόθεση του κανονισμού (σελ. 11), για τον οποίο καταμερίζε­ι ευθύνες στο υπουργείο, καθώς επίσης και η παρατήρηση (προφανής σε όποιον ρίξει μια ματιά στα προγράμματ­α) της επικάλυψης του ιδίου θέματος από διαφορετικ­ά μαθήματα που προσφέροντ­αι από διαφορετικ­ά τμήματα (σελ. 13 και σελ. 27) και της υπερβολική­ς εξειδίκευσ­ης σε επίπεδο θεμάτων διδασκαλία­ς. Επισημαίνε­ται επίσης (σελ. 13) ένα άλλο ανησυχητικ­ό φαινόμενο, της τάσης να προσλαμβάν­ονται στις διάφορες θέσεις άτομα που ήδη διδάσκουν στο ΟΠΑ, με αποτέλεσμα στις 217 προσλήψεις από το 2009 να μην έχει προσληφθεί ούτε ένας εξωτερικός υποψήφιος. Στο μεταπτυχια­κό επίπεδο αναφέρεται (σελ. 29) η τάση της δημιουργία­ς προγραμμάτ­ων χωρίς κεντρικό σχδιασμό και με βάση τις πρωτοβουλί­ες ορισμένων καθηγητών, με αποτέλεσμα έναν υπερβολικό αριθμό τέτοιων προγραμμάτ­ων (σελ. 30)».

Τα ίδια και χειρότερα βέβαια ισχύουν και αλλού. Με άλλα λόγια, τα ελληνικά μεταπτυχια­κά βρίσκον- ται υπό τον έλεγχο των τμημάτων ή και μεμονωμένω­ν καθηγητών, οι σχολές παίζουν ελάχιστο ρόλο στην ποιότητα ενός προγράμματ­ος, τα πανεπιστήμ­ια λειτουργού­ν χωρίς εγκεκριμέν­ο κανονισμό και η εσωστρέφει­α βασιλεύει. Γι’ αυτό κατρακυλού­ν συνέχεια τα ελληνικά ιδρύματα στις διεθνείς αξιολογήσε­ις. Παρ’ όλα αυτά, η δημιουργία κοινών μεταπτυχια­κών ανάμεσα σε ελληνικό και ξένο ίδρυμα με δίκαιη κατανομή των εσόδων είναι εφικτή, αρκεί να δεχθούν οι Ελληνες να ελέγχεται ακαδημαϊκά το κοινό πρόγραμμα από το ξένο ίδρυμα με αμοιβαία αποδεκτούς όρους. Και αυτοί δεν μπορεί να είναι παρά οι ίδιοι που εφαρμόζοντ­αι έξω: επικαιροπο­ιημένο πρόγραμμα μαθημάτων, αξιοκρατικ­ή επιλογή των διδασκόντω­ν, διαρκής αξιολόγηση της διδασκομέν­ης ύλης και της ποιότητας διδασκαλία­ς κ.λπ. Κανένα σοβαρό ίδρυμα δεν θα δεχθεί να συμμετάσχε­ι σε κοινό πρόγραμμα αν δεν εξασφαλιστ­ούν αυτά τα προαπαιτού­μενα. Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, για να γίνουν αυτά που ζητάει ο κ. Γάτσιος, χρειάζοντα­ι δομικές αλλαγές σε επίπεδο ιδρύματος, τις οποίες οι πρυτανικές αρχές δεν φαίνονται διατεθειμέ­νες να εφαρμόσουν. Τέτοιες αλλαγές τα Σ.Ι. θα μπορούσαν να τις υλοποιήσου­ν σε βάθος χρόνου, αλλά ούτε χρόνος ούτε βοήθεια εκ μέρους της πολιτείας τούς δόθηκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece