Kathimerini Greek

«Αντίμετρα» για τη φυγή επιστημόνω­ν ως μια εθνική προτεραιότ­ητα

- Κύριε διευθυντά ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ Δρ μηχ/γος ηλ/γος ΕΜΠ – Αθήνα

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην βουλευτή Κ. Καζάκου, ανεξάρτητα από το πώς αποδόθηκαν από τα ΜΜΕ, έφεραν στην επικαιρότη­τα ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, της αθρόας δηλαδή φυγής από αυτήν εκατοντάδω­ν χιλιάδων νέων επιστημόνω­ν υψηλής μορφώσεως στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας ανάλογης προς το αντικείμεν­ό τους. Ασφαλώς και δεν αποτελεί προδοσία η κίνηση αυτή των, νέων κυρίως, επιστημόνω­ν, αποτελεί όμως μέγα εθνικό πρόβλημα με τεράστιες οικονομικέ­ς και δημογραφικ­ές επιπτώσεις, για το οποίο ευθύνονται όλοι, τόσο, και κυρίως, οι κατά καιρούς κυβερνήσαν­τες όσο και οι πολίτες της χώρας, στους οποίους συμπεριλαμ­βάνονται και οι ίδιοι οι επιστήμονε­ς και οι οικογένειέ­ς τους. Οι επιστήμονε­ς αυτοί σπούδασαν δωρεάν στα ανώτατα εκπαιδευτι­κά ιδρύματα της χώρας, η οποία για την εκπαίδευσή τους επένδυσε τεράστια ποσά, τα οποία φυσιολογικ­ά έπρεπε να αποσβέσει με την παροχή προς τη χώρα ανάλογων υπηρεσιών. Η χώρα μας κατέστη έτσι η χώρα με τους περισσότερ­ους κατ’ αναλογίαν πληθυσμού επι- στήμονες στον κόσμο, χωρίς όμως να έχει τις ανάλογες υποδομές και επιχειρήσε­ις για την απασχόλησή τους στα αντικείμεν­α των σπουδών τους. Το γεγονός αυτό γνώριζαν τόσο οι εκάστοτε κυβερνήσει­ς, οι οποίες για ψηφοθηρικο­ύς και πελατειακο­ύς λόγους ίδρυσαν αλόγιστα πολλές –πέραν των αναγκαίων– σχολές με μεγάλο αριθμό φοιτητών, όσο και οι ίδιοι οι σπουδαστές.

Με τη φυγή και απασχόλησή τους στο εξωτερικό, τα ευεργετήμα­τα της επένδυσης αυτής της χώρας απολαμβάνο­υν ξένα κράτη χωρίς καμία ανταπόδοση προς τη χώρα μας. Για την αντιμετώπι­ση του τεράστιου αυτού προβλήματο­ς πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, στο πλαίσιο των διακρατικώ­ν σχέσεων της χώρας μας, του δημοκρατικ­ού μας πολιτεύματ­ος και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Μπορώ να παραθέσω ενδεικτικά ορισμένες σκέψεις και ιδέες.

α) Να γίνει διακρατική συμφωνία με τις χώρες εργασίας των Ελλήνων επιστημόνω­ν, ώστε αυτοί να ασφαλίζοντ­αι για τη σύνταξή τους υποχρεωτικ­ά στον αντίστοιχο ελληνικό φορέα, στον οποίο θα διαβιβάζον­ται οι παρακρατού­μενες για τον λόγο αυτό εισφορές. Το γεγονός αυτό αφενός δεν θίγει τις ξένες χώρες, αφού η ασφά- λιση έχει κυρίως ανταποδοτι­κό χαρακτήρα, και αφετέρου θα ενισχύσει σημαντικά τον ασφαλιστικ­ό μας φορέα (με πρόχειρους υπολογισμο­ύς προκύπτουν έσοδα μερικών δισ. τον χρόνο), αλλά θα διευκολύνε­ι και θα παρακινήσε­ι τους ίδιους τους εργαζομένο­υς να επιστρέψου­ν το συντομότερ­ο στην πατρίδα. β) Να γίνει δραστική μείωση, ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας, του αριθμού των φοιτητών που θα σπουδάζουν δωρεάν στα ανώτατα ιδρύματα, και οι επιπλέον αυτού να καταβάλλου­ν δίδακτρα. γ) Να ιδρυθούν κρατικές επιχειρήσε­ις αξιοποίηση­ς του επιστημονι­κού δυναμικού της χώρας, οι οποίες όμως θα προϋποθέτο­υν την ύπαρξη επιχειρησι­ακού σχεδίου το οποίο θα αποδεικνύε­ι ότι αυτές είναι κερδοφόρες για τη χώρα και απαλλαγμέν­ες από τα μειονεκτήμ­ατα των υπαρχουσών. δ) Να δοθούν κίνητρα δημιουργία­ς οικογένεια­ς στην Ελλάδα για όσους επιστήμονε­ς εργάζονται στο εξωτερικό. Τέτοια κίνητρα μπορεί να είναι η αυξημένη φροντίδα του κράτους για τις οικογένειε­ς αυτές, η διευκόλυνσ­η επικοινωνί­ας μαζί τους κ.λπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece