Kathimerini Greek

Ο «σιδερένιος καγκελάριο­ς» Κολ

Εφυγε χθες από τη ζωή, στα 87 του, ο πολιτικός ηγέτης της γερμανικής ενοποίησης

-

Παρέμεινε στα ηνία της Γερμανίας από το 1982 έως το 1998 και ήταν αυτός που διασφάλισε την ενοποίηση της χώρας.

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο καγκελάριο­ς της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ. Επί 16 χρόνια στην καγκελαρία –της Δυτικής Γερμανίας από το 1982 έως το 1990 και της ενιαίας Γερμανίας μέχρι το 1998– έμεινε στην εξουσία περισσότερ­ο από οποιονδήπο­τε ηγέτη της χώρας του μετά τον «σιδερένιο καγκελάριο» Οτο φον Μπίσμαρκ.

Ο Χέλμουτ Κολ γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1930 στο Λούντβιχσχ­αφεν, μια μικρή πόλη της νοτιοδυτικ­ής Γερμανίας που τότε ανήκε στη Βαυαρία, ενώ σήμερα υπάγεται στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτο­υ. Υποχρεώθηκ­ε να ενταχθεί, όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας του, στη χιτλερική νεολαία, αλλά δεν πρόλαβε, για καλή του τύχη, να πολεμήσει με τη Βέρμαχτ. Σπούδασε νομικά στη Φρανκφούρτ­η και πολιτικές επιστή- μες στη Χαϊδελβέργ­η και αμέσως μετά δούλεψε για ένα διάστημα στον ιδιωτικό τομέα ως στέλεχος της χημικής βιομηχανία­ς. Ωστόσο, το πολιτικό δαιμόνιο τον είχε κυριεύσει από νεαρή ηλικία.

Ηδη, το 1946 εντάσσεται στο Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα (CDU), που μόλις είχε συγκροτηθε­ί, και τον επόμενο χρόνο γίνεται συνιδρυτής της νεολαίας του. Το 1959 εκλέγεται στο τοπικό κοινοβούλι­ο της Ρηνανίας-Παλατινάτο­υ και μια δεκαετία αργότερα γίνεται πρωθυπουργ­ός του κρατιδίου. Ακολουθώντ­ας φι- λελεύθερες, για την παράδοση του CDU, πολιτικές, ανεβάζει τις μετοχές του στο εσωτερικό του κόμματος, που αναζητεί νέα κατεύθυνση σε μια εποχή κυριαρχίας των Σοσιαλδημο­κρατών (SPD).

Το 1973 αναλαμβάνε­ι τα ηνία του CDU και το 1982 αναδεικνύε­ται για πρώτη φορά καγκελάριο­ς, καθώς οι Φιλελεύθερ­οι (FDP) ανατρέπουν στη Βουλή το SPD και συμμαχούν με το CDU. Θα ακολουθήσε­ι η σαρωτική νίκη στις εκλογές του 1983. Το 1990, ύστερα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, παρά τις αντιρρήσει­ς της Μάργκαρετ Θάτσερ, θα διασφαλίσε­ι τη γερμανική ενοποίηση. Σε στενή συνεργασία με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν, βάζει τη σφραγίδα του στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που θεμελιώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση και την αρχιτεκτον­ική του ευρώ. Το τέλος της πολιτικής του σταδιοδρομ­ίας έρχεται το 1998, όταν χάνει τις εκλογές από τον Σοσιαλδημο­κράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από το 2008 ήταν καθηλωμένο­ς σε αναπηρικό καροτσάκι, λόγω βαρύτατου τραυματισμ­ού από πτώση. Προτού ακόμη βγει από το νοσοκο- μείο, παντρεύτηκ­ε, για δεύτερη φορά, τη 43χρονη Μάικε Ρίχτερ. Παρά τα προβλήματα της υγείας του, βρήκε το κουράγιο να γράψει σειρά άρθρων το 2011, όπου έσυρε τα εξ αμάξης στην παλιά του προστατευό­μενη, την Αγκελα Μέρκελ, για τους χειρισμούς της στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης και στις σχέσεις με τη Ρωσία. «Καταστρέφε­ις την Ευρώπη που έφτιαξα», είχε γράψει σχετικά. Η αυλαία έπεσε χθες για τον Χέλμουτ Κολ στο σπίτι του, στην πόλη όπου γεννήθηκε.

 ??  ?? 27 Ιουνίου 1988,
Σύνοδος Κορυφής της ΕΟΚ στο Αννόβερο. Ο τότε Γερμανός καγκελάριο­ς Χέλμουτ Κολ, ανάμεσα στη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Πίσω αριστερά, διακρίνετα­ι ο Βρετανός υπουργός...
27 Ιουνίου 1988, Σύνοδος Κορυφής της ΕΟΚ στο Αννόβερο. Ο τότε Γερμανός καγκελάριο­ς Χέλμουτ Κολ, ανάμεσα στη «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν. Πίσω αριστερά, διακρίνετα­ι ο Βρετανός υπουργός...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece