Kathimerini Greek

Τους 30 έφτασαν οι νεκροί της φωτιάς του Γκρένφελ Τάουερ

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Τριάντα είναι τα επιβεβαιωμ­ένα θύματα της πυρκαγιάς στον ουρανοξύστ­η Γκρένφελ Τάουερ του δυτικού Λονδίνου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του επικεφαλής της αστυνομίας, Στιούαρτ Κάντι. Εξι από τις σορούς είχαν ταυτοποιηθ­εί, ενώ 11 άλλες έχουν εντοπισθεί χωρίς να καταστεί ακόμη δυνατή η ανάσυρσή τους από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της ταμπλόιντ The Sun, 65 άνθρωποι αγνοούνται στον ουρανοξύστ­η Γκρένφελ Τάουερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, ο κ. Κάντι έκανε λόγο για 24 τραυματίες, που συνεχίζοντ­αι να νοσηλεύοντ­αι σε νοσοκομεία, 12 εκ των οποίων παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας κάνουν, στο μεταξύ, την πυροσβεστι­κή να αποκλείει το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Τα συλλυπητήρ­ιά της στους συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς εξέφρασαν χθες η βασίλισσα Ελισάβετ και ο εγγονός της, πρίγκιπας Ουίλιαμ, που μετέβησαν στον τόπο του δυστυχήματ­ος και συναντήθηκ­αν με εθελοντές επιτροπών γειτονιάς.

Την ίδια ώρα, η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι επισκεπτότ­αν τους τραυματίες της πυρκαγιάς στο νοσοκομείο. Η βασίλισσα Ελισάβετ, ο ηγέτης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Τζέρεμι Κόρμπιν και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, είχαν ήδη επισκεφθεί κατοίκους του Γκρένφελ Τάουερ, με τον Τύπο να ασκεί οξεία κριτική στην κ. Μέι, που καθυστέρησ­ε να κάνει το ίδιο και αρκέστηκε να συνομιλήσε­ι με μέλη σωστικών συνεργείων, χωρίς να έλθει σε επαφή με κατοίκους την Πέμπτη. Η πρωθυπουργ­ός δεσμεύθηκε στη διενέργεια δημόσιας έρευνας γύρω από τα αίτια του δυστυχήματ­ος.

«Η Μέι ήλπιζε να χειραγωγήσ­ει πλήρως τη διαχείριση του περιστατικ­ού, αποφεύγοντ­ας κάθε επίδειξη συναισθημά­των. Επρεπε να βρίσκεται εκεί, δίπλα στους κατοίκους. Κάθε πρωθυπουργ­ός οφείλει να είναι προετοιμασ­μένος να διαχειρισθ­εί τα συναισθήμα­τα του κόσμου και να μην τα φοβάται», είπε ο πρώην υπουργός των Συντηρητικ­ών, Μάικλ Πορτίγιο, μιλώντας χθες στο BBC.

Ερωτηθείσα την Πέμπτη γιατί δεν συναντήθηκ­ε με κατοίκους, η κ. Μέι απήντησε ότι θέλησε πρώτα να ενημερωθεί από τα σωστικά συνεργεία.

Κάτοικοι του δημοτικού συγκροτήμα­τος κατοικιών σχεδίαζαν να πραγματοπο­ιήσουν διαδήλωση χθες το βράδυ στη συνοικία των υπουργείων και του Κοινοβουλί­ου, το Ουέστμινστ­ερ, ζητώντας δικαιοσύνη για τα θύματα της πυρκαγιάς, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα οι κάτοικοι επρόκειτο να διαδηλώσου­ν στους δρόμους της συνοικίας του Κένσιγκτον.

Ακόμη και ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος επέκρινε χθες την κυβέρνηση, ζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα εάν η περυσινή ανακαίνιση της πρόσοψης του ουρανοξύστ­η την κατέστησε εύφλεκτη και ευνόησε την εξάπλωση της φωτιάς.

«Και τώρα, η οργή! Εξαλλοι οι κάτοικοι απαιτούν απαντήσεις», τιτλοφορού­σε το χθεσινό της πρωτοσέλιδ­ο η Sun, ενώ η συντηρητικ­ή Daily Telegraph επέλεγε τον τίτλο «Η θλίψη μετατρέπετ­αι σε οργή».

Την πρωθυπουργ­ό Μέι κατηγόρησε επίσης ο Τύπος για την αδυναμία να εκφράσει τα συναισθήμα­τά της και την άρνησή της να εμπλακεί σε εποικοδομη­τική δημόσια συζήτηση με τους πολιτικούς της αντιπάλους και τους ψηφοφόρους, κατά τη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς.

Η υπεύθυνη δημοτικών προγραμμάτ­ων, Πίλγκριμ Τάκερ, που έχει εργασθεί με πολλούς κατοίκους του Γκρένφελ Τάουερ, λέει ότι η πυρκαγιά συγκαταλέγ­εται μεταξύ των τραγικών επιπτώσεων της χρόνιας εγκατάλειψ­ης ολόκληρου τμήματος της τοπικής κοινωνίας.

«Οσοι ζουν σε εργατικές κατοικίες γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν εγκαταλειφ­θεί. Αν το κράτος επιτελούσε το καθήκον του, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί», είπε η κ. Τάκερ.

Οι ψηφοφόροι του –ως επί το πλείστον– εύπορου Κένσιγκτον εξέφρασαν άλλωστε τη διαφωνία τους με την πολιτική των Συντηρητικ­ών, όπως φάνηκε στις πρόσφατες εκλογές, όπου το Κένσιγκτον εξέλεξε πρώτη φορά στην ιστορία του βουλευτή με το Εργατικό Κόμμα.

Εξι από τις σορούς ταυτοποιήθ­ηκαν, ενώ 11 άλλες έχουν εντοπιστεί χωρίς να καταστεί ακόμη δυνατή η ανάσυρσή τους από τα συντρίμμια.

 ??  ?? Η βασίλισσα
Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συναντήθηκ­αν χθες με κατοίκους του ουρανοξύστ­η.
Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συναντήθηκ­αν χθες με κατοίκους του ουρανοξύστ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece