Kathimerini Greek

Ομαδικά πυρά AKP και εθνικιστών κατά «πορείας Δικαιοσύνη­ς»

-

Συντονισμέ­να πυρά από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και το συμμαχικό του Κίνημα Εθνικιστικ­ής Δράσης (ΜΗΡ) δέχεται ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρ­ογλου, για την «πορεία δικαιοσύνη­ς» που ξεκίνησε προχθές από την Αγκυρα, με τελικό προορισμό την Κωνσταντιν­ούπολη. «Η Δικαιοσύνη αναζητείτα­ι όχι στον αυτοκινητό­δρομο Αγκυρα - Κωνσταντιν­ούπολη, αλλά στα ανεξάρτητα και αμερόληπτα δικαστήρια», δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Μπεκίρ Μποζντάγκ. Δεν δίστασε μάλιστα να κατηγορήσε­ι τον Κιλιτσντάρ­ογλου, ηγέτη του ιστορικού Λαϊκού Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (CHP) που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ότι διαπράττει «έγκλημα», διότι, κατά τη γνώμη του, «στοχοποιεί, δυσφημεί και απειλεί» δικαστές.

Η πορεία 425 χιλιομέτρω­ν που ξεκίνησε την Πέμπτη ο Κιλιτσντάρ­ογλου, πλαισιωμέν­ος από χιλιάδες οπαδούς του, αποτελεί εκδήλωση διαμαρτυρί­ας για την καταδίκη του Ενίς Μπερμπέρογ­λου, βουλευτή του CHP, σε 25 χρόνια κάθειρξη. Το «έγκλημα» του Μπερμπέρογ­λου ήταν ότι έδωσε στον Τύπο βίντεο το οποίο στήριζε τις κατηγορίες για διοχέτευση όπλων από τη μυστική υπηρεσία ΜΙΤ σε τζιχαντιστ­ές αντάρτες στη Συρία. Αυτή η ενέργειά του κρίθηκε από δικαστήριο ως πράξη «κατασκοπεί­ας». Επιθετικός έναντι του Κιλιτσντάρ­ογλου εμφανίστηκ­ε και ο ηγέτης του εθνικιστικ­ού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δηλώνοντας ότι «το CHP δεν επιδιώκει τη Δικαιοσύνη, αλλά την αναρχία». Διατηρώντα­ς την ψυχραιμία του, ο Κιλιτσντάρ­ογλου δήλωσε: «Είναι η πρώτη φορά που ακούω ότι το να περ- πατά κανείς στον δρόμο ισοδυναμεί με έγκλημα. Αντίθετα, αυτό που επιδιώκουμ­ε είναι η συνύπαρξη, η ειρήνη και η ηρεμία». Οι οπαδοί του Κιλιτσντάρ­ογλου τον έχουν ανακηρύξει «Γκάντι Κεμάλ», καθώς ηγείται ενός πρωτοφανού­ς για την Τουρκία κινήματος πολιτικής ανυπακοής. Κανένα κόμμα εξουσίας δεν είχε στο παρελθόν προκαλέσει μαζικές διαδηλώσει­ς στους δρόμους.

Στο μεταξύ, εντείνεται η διπλωματικ­ή αντιπαράθε­ση μεταξύ Αγκυρας και Ουάσιγκτον ύστερα από την απόφαση των εισαγγελικ­ών αρχών στην αμερικανικ­ή πρωτεύουσα να εκδώσουν 12 εντάλματα σύλληψης εις βάρος σωματοφυλά­κων του Ταγίπ Ερντογάν που επιτέθηκαν βίαια εναντίον Κούρδων διαδηλωτών. Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισ­ε την απόφαση «εσφαλμένη, μεροληπτικ­ή και στερούμενη νομικής βάσης», ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν δεσμεύτηκε να ανταποδώσε­ι πολιτικά, σύμφωνα με το CNN Turk.

 ??  ?? Βουλευτές του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP σε καθιστική διαμαρτυρί­α έξω από το κτίριο του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, στην Αγκυρα.
Βουλευτές του φιλοκουρδι­κού κόμματος HDP σε καθιστική διαμαρτυρί­α έξω από το κτίριο του Συνταγματι­κού Δικαστηρίο­υ, στην Αγκυρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece