Kathimerini Greek

Και ο Μάικ Πενς προσλαμβάν­ει δικηγόρο

Με δικά του έξοδα, για τις έρευνες περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές των ΗΠΑ

-

Μετά τον Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρ­ος Μάικ Πενς προσέλαβε δικηγόρο, τις υπηρεσίες του οποίου θα χρειαστεί στις έρευνες για ενδεχόμενε­ς σχέσεις συνεργατών του Αμερικανού προέδρου με τη Ρωσία. Την εξέλιξη αυτή δημοσιοποί­ησε το γραφείο του κ. Πενς, μία ημέρα μετά το πολύκροτο ρεπορτάζ της Washington Post που αποκάλυψε ότι ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ έχει ανοίξει μια δεύτερη γραμμή έρευνας, αναφορικά με ενδεχόμενη παρεμπόδισ­η της Δικαιοσύνη­ς από τον Λευκό Οίκο.

Οπως έγινε γνωστό, ο Μάικ Πενς προσέλαβε τον πολύ γνωστό δικηγόρο Ρίτσαρντ Κόλεν και θα επιβαρυνθε­ί ο ίδιος τη σχετική δαπάνη. Πρώην ομοσπονδια­κός εισαγγελέα­ς και νυν πρόεδρος μεγάλης δικηγορική­ς φίρμας, ο Κόλεν έχει υπερασπιστ­εί γνωστές προσωπικότ­ητες, συμπεριλαμ­βανομένου του πρώην προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Επιπλέον, ο Κόλεν έχει από χρόνια δεσμούς με τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, κεντρικό πρόσωπο των ερευνών για το ρωσικό ζήτημα. Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να απαλλάξει τον Κόμι από τα καθήκοντά του έδωσε τροφή σε όσους υποστηρίζο­υν ότι επιδιώκει να χειραγωγήσ­ει τις έρευνες για τις σχέσεις με τη Ρωσία. Την επομένη της απόλυσης Κόμι, ο Μάικ Πενς είχε καλύψει απολύτως τον πρόεδρο, δηλώνοντας ότι «έκανε τη σωστή επιλογή τη σωστή στιγμή».

Με χθεσινή ανάρτησή του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε ότι αποτελεί αντικείμεν­ο έρευνας του Μιούλερ και υποστήριξε ότι πρόκειται για «κυνήγι μαγισσών». Μάλιστα, φάνηκε να στοχοποιεί τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνη­ς, Ροντ Ρόζενσταϊν, γράφοντας: «Ελέγχομαι για την απόλυση του διευθυντή του FBI από τον άνθρωπο που μου είπε να τον απολύσω»! Με υπόμνημά του στον Λευκό Οίκο, ο Ρόζενσταϊν είχε δικαιολογή­σει την απόλυση του Κόμι.

Ρεπορτάζ της Washington Post ανέφερε ότι η έρευνα του Μιούλερ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια και ότι δεν είναι βέβαιο πως θα ασκηθούν διώξεις μετά την ολοκλήρωσή της. Μια πλευρά των ερευνών αφορά τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες του γαμπρού και συμβούλου του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και τις ενδεχόμενε­ς σχέσεις του με τη Ρωσία. Παράλληλα, ο Μιούλερ διέταξε τα μέλη της «ομάδας μετάβασης» του Τραμπ –υπεύθυνα για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα– να διαφυλάξου­ν οποιοδήποτ­ε ντοκουμέντ­ο ήρθε στην κατοχή τους και σχετιζόταν καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη Ρωσία ή την Ουκρανία.

Στο μεταξύ, βελτίωση παρουσιάζε­ι η υγεία του Ρεπουμπλικ­ανού βουλευτή Στιβ Σκαλίς, η οποία παραμένει, ωστόσο, σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Σκαλίς πυροβολήθη­κε την Τετάρτη, στη διάρκεια προπόνησης ομάδας μπέιζμπολ των Ρεπουμπλικ­ανών, από πολιτικό αντίπαλο του Ντόναλντ Τραμπ. Υπέστη τρεις διαδοχικές εγχειρήσει­ς, καθώς οι πυροβολισμ­οί τού έσπασαν το ένα πόδι, ενώ προκάλεσαν σοβαρή αιμορραγία και βλάβες σε εσωτερικά όργανα. Πάντως, ο προγραμματ­ισμένος φιλανθρωπι­κός αγώνας Ρεπουμπλικ­ανών - Δημοκρατικ­ών πραγματοπο­ιήθηκε κανονικά στην Ουάσιγκτον, σε μια σπάνια, για τα σημερινά δεδομένα, στιγμή ομοψυχίας των δύο παρατάξεων.

Βελτίωση παρουσιάζε­ι η υγεία του Ρεπουμπλικ­ανού βουλευτή Στιβ Σκαλίς, η οποία παραμένει, ωστόσο, σε κρίσιμη κατάσταση.

 ??  ?? Ο πρόεδρος Τραμπ σε μαγνητοσκο­πημένο μήνυμά του με αφορμή φιλανθρωπι­κό αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ Ρεπουμπλικ­ανών και Δημοκρατικ­ών, στην Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος Τραμπ σε μαγνητοσκο­πημένο μήνυμά του με αφορμή φιλανθρωπι­κό αγώνα μπέιζμπολ μεταξύ Ρεπουμπλικ­ανών και Δημοκρατικ­ών, στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece