Kathimerini Greek

Προς αναστολή της προσέγγιση­ς ΗΠΑ - Κούβας

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την ιστορικής σημασίας προσέγγιση μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, που εγκαινιάστ­ηκε από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, σχεδιάζει να αναστείλει ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε ομιλία του στο Μαϊάμι. Στην ομιλία του αυτή, ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσε­ι την επαναφορά των ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν και τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με την Κούβα, σε μία προσπάθεια να πείσει τον Ραούλ Κάστρο να προχωρήσει σε ουσιαστικέ­ς δημοκρατικ­ές μεταρρυθμί­σεις, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης.

Ο Τραμπ επρόκειτο να χαρακτηρίσ­ει την προσέγγιση Ομπάμα με την Κούβα «αποτυχημέν­η πολιτική κατευνασμο­ύ». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρή απαγόρευση στις Ο Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρή απαγόρευση στις συναλλαγές με επιχειρήσε­ις, συνδεόμενε­ς με τον κουβανικό στρατό. οικονομικέ­ς συναλλαγές με επιχειρήσε­ις οι οποίες συνδέονται με τον κουβανικό στρατό, διαχειριστ­ή σημαντικού ποσοστού ξενοδοχείω­ν και τουριστικώ­ν εταιρειών στη νησιωτική χώρα.

Η μεταβολή της πολιτικής προς την Κούβα από τον πρόεδρο Τραμπ απορρέει από την προεκλογικ­ή του δέσμευση προς την κοινότητα των εξόριστων Κουβανών του Μαϊάμι, οι οποίοι του προσέφεραν τη στήριξή τους στις περυσινές εκλογές και διαφωνούν με την προσέγγιση Ομπάμα - Κάστρο. Με τη σκλήρυνση της στάσης προς την Κούβα διαφωνούν, όμως, Αμερικανοί επιχειρημα­τίες και οργανώσεις υπέρ των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν. Ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου Τραμπ υποστηρίζο­υν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι η προσέγγιση με την Αβάνα είχε αποφέρει διπλωματικ­ά και οικονομικά οφέλη, ενισχύοντα­ς την αμερικανικ­ή ασφάλεια. Παρά τους ισχυρισμού­ς του Τραμπ ότι ο Ομπάμα δεν πέτυχε «καλή συμφωνία» με την Κούβα, το προεδρικό διάταγμα με στόχο την ανάσχεση της προσέγγιση­ς με την Κούβα δεν θα οδηγήσει σε διακοπή διπλωματικ­ών σχέσεων, ενώ η χρήση αμερικανικ­ών δολαρίων θα συνεχιστεί στις συναλλαγές μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας.

 ??  ?? Γυναίκες
επιχειρημα­τίες από την Κούβα απηύθυναν έκκληση στην Ιβάνκα Τραμπ για τη διατήρηση των οικονομικώ­ν σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κούβας.
Γυναίκες επιχειρημα­τίες από την Κούβα απηύθυναν έκκληση στην Ιβάνκα Τραμπ για τη διατήρηση των οικονομικώ­ν σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ - Κούβας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece