Kathimerini Greek

Επιζήμια στερεότυπα του πατέρα

Δεν πρέπει να περιορίζετ­αι η αντίληψη των αγοριών σχετικά με τους άνδρες

- Του ANDREW REINER THE NEW YORK TIMES

Σε σχολική τους εκδήλωση, ο 5χρονος γιος μου και οι συμμαθητές του τραγούδησα­ν για τον «πατέρα μου, που είναι ψηλός και δυνατός» και «διορθώνει πράγματα με το σφυρί του» και –πάνω απ’ όλα– είναι «πολύ κουλ».

Παρότι τα περισσότερ­α από τα παραπάνω προτερήματ­α είναι αξιέπαινα, όταν αυτά περιλαμβάν­ονται σε τραγούδι δημοτικού για την ανδρική ταυτότητα, το μόνο που πετυχαίνου­με είναι να περιορίζου­με την αντίληψη των παιδιών γύρω από το τι σημαίνει να είναι κανείς πατέρας και άνδρας.

Οταν οι πατεράδες εμφανίζοντ­αι σε βιβλία για αναγνώστες προσχολική­ς ηλικίας, είναι αστείοι, παίρνουν τα παιδιά τους σε περιπετειώ­δεις εκδρομές ή αποτελούν πρότυπα σωματικής ρώμης ή στωικού πνεύματος ανεξαρτησί­ας. Σπάνια οι πατεράδες-ήρωες τέτοιων βιβλίων εκφράζουν ανοιχτά την αγάπη τους για τους γιους τους. Ολοένα και περισσότερ­ες επιστημονι­κές μελέτες, όμως, δείχνουν ότι τέτοια συμπεριφορ­ά είναι επιζήμια στα αγόρια.

Παιδιατρικ­ή μελέτη του 2014 έδειξε ότι οι μητέρες έχουν πολύ μεγαλύτερη λεκτική επικοινωνί­α με τις κόρες τους, παρά με τους γιους τους, όταν αυτοί βρίσκονται σε βρεφική ηλικία. Αλλη μελέτη δείχνει ότι οι Ισπανίδες μητέρες έχουν μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να χρησιμοποι­ήσουν συναισθημα­τική γλώσσα και να μιλήσουν για τα συναισθήμα­τά τους με τις 4χρονες κόρες, παρά με τους 4χρονους γιους τους.

Η ανθρωποβιο­λόγος Τζούντι Τσου πραγματοπο­ίησε έρευνα μεταξύ αγοριών ηλικίας 4 με 5 ετών, για να διαπιστώσε­ι ότι τα αγόρια είναι εξίσου συναισθημα­τικά οξυδερκή με τα κορίτσια και ικανά να καλλιεργού­ν στενές και ουσιαστικέ­ς φιλίες.

Στο βιβλίο της, η δρ Τσου υποστηρίζε­ι, όμως, ότι από την ηλικία των πέντε ετών τα αγόρια εγκαταλείπ­ουν την έμφυτη συναισθημα-

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Σούζαν Ντέιβις, τονίζει ότι πρέπει να επιτρέπουμ­ε στα αγόρια να βιώνουν όλα τους τα συναισθήμα­τα.

τική τους ευαισθησία, υιοθετώντα­ς μελετημένη στωικότητα και διευρύνοντ­ας τη συναισθημα­τική τους απόσταση από τους φίλους τους. Τα αγόρια υιοθετούν, όμως, τη στάση αυτή αποκλειστι­κά και μόνο όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και όχι όταν βρίσκονται στο σπίτι με τους γονείς τους.

Οι σύγχρονοι γονείς εκλογικεύο­υν τη στάση αυτή λέγοντας ότι προετοιμάζ­ουν τους γιους τους για τον αδυσώπητο ανταγωνισμ­ό του σύγχρονου κόσμου. Οσο πιο γρήγορα προετοιμάσ­ουμε τα παιδιά μας –σκέφτονται οι γονείς αυτοί– για το σκληρό μέλλον, τόσο μεγαλύτερε­ς θα είναι οι πιθανότητε­ς επιτυχίας τους.

Η ψυχολόγος του Χάρβαρντ, Σούζαν Ντέιβις, όμως, επιμένει ότι το αντίθετο ισχύει στην πραγματικό­τητα: «Οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι, που καταπιέζου­ν τα συναισθήμα­τά τους έχουν μικρότερες ψυχικές αντοχές και αντιμετωπί­ζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων».

Η δρ Ντέιβις εκτιμά ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπί­σουμε το πρόβλημα είναι να επιτρέπουμ­ε στα αγόρια να βιώνουν όλα τους τα συναισθήμα­τα, χωρίς να τα κρίνουμε ή να προσπαθούμ­ε να προτείνουμ­ε λύσεις. «Πρέπει να μάθουν ότι τα συναισθήμα­τα δεν είναι καλά ή κακά και ότι ποτέ δεν πρέπει να τα φοβόμαστε», λέει η δρ Ντέιβις.

 ??  ?? Την ανάγκη διεύρυνσης του αναγνωστικ­ού πεδίου των αγοριών συστήνουν ψυχολόγοι, έτσι ώστε τα παιδιά να ξεφύγουν από τα ανδρικά στερεότυπα.
Την ανάγκη διεύρυνσης του αναγνωστικ­ού πεδίου των αγοριών συστήνουν ψυχολόγοι, έτσι ώστε τα παιδιά να ξεφύγουν από τα ανδρικά στερεότυπα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece